Este un antivirus gratuit suficient?

Când vine vorba de protecția unui calculator utilizatorul este elementul cheie. Mereu va apărea malware care va circula nedetectat o perioadă, timp în care poate provoca daune, iar la întrebarea „Care este cel mai bun antivirus?” răspunsul poate varia de la an la an (Bitdefender este pe locul I în momentul scrierii acestui articol).

Numărul vectorilor malware a crescut aproape exponențial începând din anul 2008, și aceștia iau forme din ce în ce mai variate. Șansele să întâlnim astfel de amenințări cresc de la o zi la alta, și este mult mai comod ne protejăm calculatoarele folosind o soluție de securitate.

tipuri de malware
Categoriile de malware (procentual via Wikipedia)

Deși se vor găsi persoane tehnice care știu să recunoască și să evite contactul cu elementele malware cu siguranță nu vor avea acuratețea unei soluții de securitate, pentru majoritatea utilizatorilor este mai sigur și mai comod să utilizeze o soluție de securitate.

Spre ce tip de produse ar trebui să ne orientăm când dorim o soluție de securitate: gratuită sau premium? Depinde de nevoile utilizatorului. Soluțiile gratuite au înglobate mai puține module de securitate oferind doar o protecție de bază, iar cele premim pot conține module care pot bloca toate tipurile de vectori malware.

Soluțiile gratuite oferă în general protecție antivirus și antimalware în timp real. Partea bună este că fiind puține module active, soluția de securitate va consuma mai puține resurse. Partea mai puțin bună este că utilizatorii sunt vulnerabili mai ales împotriva atacurilor phishing și spam-phishing, care pot provoca în anumite cazuri daune financiare considerabile.

Soluțiile plătite, pe de altă parte, oferă mai multe module de protecție ca antiphishing, antispam, firewall, parental control, backup, criptare, administrare centralizată etc. Partea bună este că oferă o protecție sporită, însă ocupă mai multe resurse și timpul de răspuns în cazul sistemelor mai vechi tinde să aibă de suferit.

O soluție gratuită de avut în vedere este Bitdefender Antivirus Free Edition, care se diferențiază prinr-o detecție excelentă, optimizarea consumului de resurse și simplitatea în instalare și utilizare. Produsul se adresează atât utilizatorilor care nu au cunoștințe IT avansate cât şi celor care doresc o soluţie de securitate uşor de utilizat, oferind interfaţă în limba română, iar instalarea și utilizarea fiind foarte intuitive.

Sistemul este protejat
Bitdefender Antivirus Free Edition

Avantajul Bitdefender Antivirus Free Edition îl constituie tehnologiile înglobate în produs, care îi permit acestuia să ia toate deciziile în ceea ce privește securitatea. Odată ce a fost instalat și activat, produsul scanează automat toate fișierele din calculator și se actualizează silențios. Un alt avantaj este că acest produs conține și modul antiphising.

Avantajele soluțiilor de securitate gratuite:

  • Costuri directe 0;
  • Sunt ușor de utilizat deoarece interfețele sunt mai simple;
  • Consumul mai redus de resurse datorită numărului mic de module de protecție.

Printre dezavantajele soluțiilor gratuite putem menționa:

  • Lipsa modulelor suplimentare de protecție;
  • Lipsa suportului tehnic;
  • Este permisă utilizarea doar în scop personal;
  • Actualizările au o frecvență mai scăzută decât în cazul produselor premium;
  • Unele soluții gratuite își bombardează periodic utilizatorii cu mesaje comerciale;
  • Unele soluții de securitate gratuite nu oferă protecție în timp real, ci doar la cerere.

În concluzie, dacă aveți idee despre tipurile de amenințări existente, știți să recunoașteți un atac phishing și nu doriți să investiți într-o soluție de securitate, o soluție gratuită poate fi suficientă. Altfel, dacă aveți nevoie de o protecție sporită (antiphising, antispam, etc) care să compenseze lipsa de experiență, sau în cazul în care aveți nevoie de funcții avansate (administrare centralizată de exemplu) ori doriți să restricționați acesul copilului pe internet (parental control), o soluție antivirus premium este mai potrivită.

Indiferent de produsul ales, gratuit sau comercial, este de preferat să consultați av-test.org și av-comparatives.org pentru a vă face o idee asupra detecției și a clasamentului general al producătorilor de soluții de securitate. Urmăriți și câteva review-uri cu produsele de top și instalați și testați 2-3 soluții în ordinea preferințelor și nevoilor voastre. Alegeți-o pe termen lung pe cea care vi se potrivește cel mai bine. Succes!

Trimite articolul și prietenilor tăi!

33 comentarii

  1. Draga Alexandru, te rog sa ma ajuti cel putin cu o ideie pentru a-mi putea deschide un fisier Scrap. Eu il aveam scris in Word si ulterior nu stiu ce am facut ca acum este Scrap. Nu ma descurc in engleza si nu am reusit sa copiez un program de pe net pentru a ma ajuta.
    Cu respect,
    Titi Tudoran

  2. datim si mie un site de anti virus dratis da gratis nu pe bani ca nu am stiti careva ca avast e pe bani nu32 lafel avg la fel

  3. la gratuite cel mai bun mi se pare Avira free…incercati-l si nu veti regreta

  4. Ocsi, sigur nu se pot recupera fisierele din carantina, ca n-am mai auzit pana acum ! Ai incercat ?

Comentariile sunt închise.