Fie ca a venit momentul sa facem o „reinnoire” a tehnologiei, fie ca va cautati primul calculator (in cazul asta sanse mici sa cititi asta) cum decideti ce va trebuie? Scriu acest articol deoarece sunt constient ca suficienti oameni pleaca cu ceva in gand si se intorc cu altceva de la magazin, si nu neaparat ceea ce le trebuie.
O sa explic mai departe niste lucruri care sa va ajute sa alegeti ceea ce aveti nevoie. E bine de stiut ca sunt 3 segmente de piata si anume: Low end, Mainstream (Value), High end (Entuziast).
Low end e segmentul in care accentul este pus pe un pret cat mai mic.
Mainstream pasteraza un raport calitate pret foarte bun, de aceea se mai numeste si „value”.
High End se refera la componente de foarte mare calitate, destinate performantelor extreme si overclockerilor, la care nu se face nici o concesie in ceea ce priveste materialele, tehnologii, de aceea se numeste si „enthusiast”, pentru ca e pentru impatimiti.
In functie de buget dar si de ce vreti sa faceti cu calculatorul, identificati segmentul de piata in care va incadrati; acesta poate varia de la o componenta la alta. De exemplu daca este folosit la birou, se poate opta pentru o placa video low end, sau chiar pentru una integrata, si pentru un procesor mainstream pentru o putere de calcul rezonabila..etc, dumneavostra stabiliti ce si cum.
Pentru a fi siguri ca faceti cea mai buna alegere, cu o saptamana (cel putin) inainte (aceasta perioada depinde de investitie si de interesul dvs) de achizitie incepeti sa va documentati. Cumparati vreo 2 reviste de specialitate, mai cititi un forum si incepeti sa identificati componentele dupa clase dar si magazinele de unde puteti face achizitia.
Cum se identifica clasele daca nu se mentioneaza. Incercati sa va „ghidati” dupa urmatorul grafic si sa identificati componenta cea mai ieftina si cea mai scumpa (folosindu-va de oferta unui magazin specializat) pentru ca apoi sa impartiti pe clase (insa multi producatori specifica in descriere clasa..).
Daca va intrebati de ce graficul continua si peste Hi end, ei bine varful acela e tot Hi end dar destinat overclockerilor extremi, si preturile sunt si de 2-n ori mai mari decat la componente hi end de la baza segmentului, pentru ca suporta depasirea parametrilor standard cu o valoare mare dar si mentinerea stabila a acestora.
In momentul de fata un calculator low end poate fi folosit fara probleme la navigarea pe internet, in aplicatii de tip office, transfer de fisiere, vizionat filme, ascultat muzica si chiar rularea de jocuri (insa mai vechi si/sau la o calitate slaba). Un calculator puternic in momentul de fata, se justifica doar daca va propuneti sa va jucati sau sa faceti editare video, proiectare (si aici poate deveni discutabil insa e bine de ales macar mainstream).
Ca sa va faceti o parere, un calculator desktop complet din gama low end ajunge pana in 2000 RON, unul mainstream 2000-5000 RON, iar high end 5000->+ RON.
Foarte important , este suportul pe care vi-l ofera producatorul, drivere compatibile cu sistemul de operare dorit, manuale de utilizare (asta mai putin) si frecventa actualizarii driverelor. Deci dupa ce identificati niste componente care vi se par atractive, intrati pe site-ul producatorului si vedeti ce suport ofera, si optional puteti sa monitorizati site-ul o vreme, sa vedeti frecventa actualizarii, dar si problemele corectate de la o versiune la alta, daca sunt destul de majore (limitari sau nefunctionarea partiala) poate ca e bine sa va orientati in alta parte.
Este bine sa mergeti pe componente „celebre”, deja verificate de altii (forumuri), pentru evitarea neplacerilor ulterioare. La fel si cu magazinele, sunt de evitat firmele obscure, cu site-uri neprofesionale, actualizate rar (indica lipsa de interes si profesionalism, asta daca sunt online), dar si firmele care au foarte multe show-roomuri si spatii inchiriate (de tipul lanturi de magazine; pentru ca platiti in plus si cu garantia se misca mai greu). De asemenea sunt de evitat si Hipermarket-urile. Cel mai sigur e sa mergeti la un magazin specializat, dupa ce va documentati de pe forumuri ce si cum. Ce am zis in paragraful acesta nu se aplica mereu, dar creste siguranta achizitionarii unui produs de calitate.
Evitati sa luati in considerare pareri subiective, intotdeauna ghidati-va spre ceea ce aveti nevoie dumneavoastra. Este foarte important ca monitorul si dispozitivele de intrare (mouse si tastatura) sa arate si sa functioneze bine, pentru ca acestea va ofera interactiunea cu calculatorul.
Pentru o vedere de ansamblu a performantelor componentelor puteti consulta graficele Tom’s Hardware, de asemenea o sa mai gasiti si multe alte informatii despre componente.
Au ramas lucruri despre care nu ai zis, sper ca revii cun un alt articol 😛