Pidgin – Clientul universal de chat

Pidgin, cunoscut pana nu de mult ca Gaim, este un program pentru chat (mesagerie instanta) compatibil cu retelele: AIM, ICQ, Google Talk, Jabber/XMPP, MSN, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise, QQ, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MySpaceIM, si Zephyr, desi cu ajutorul pluginurilor lista ar fi mai mare.

Interfata este foarte simpla, vine cu suport si pentru limba romana, utilizatorii care nu prea se descurca cu engleza vor aprecia acest lucru.

In partea superioara sunt prezente 4 meniuri care ofera acces rapid spre configurarea aplicatiei: meniul contacte permite configurarea aranjarii, afisarii si cautarea contactelor in lista, meniul conturi va ajuta sa administrati conturile, meniul unelte va ofera acces la modulele instalate, preferinte si alte cateva setari utile, si meniul ajutor care ofera informatii despre aplicatie.

Functii si facilitati utile:

  • posibilitatea conectarii la mai multe conturi simultan, indiferent de serviciu (doar sa fie compatibil cu pidgin);
  • posibilitatea de a salva mai mult de 5 statusuri (nelimitat);
  • Transferul de fisiere nu se intrerupe;
  • Sunetele pot fi dezactivate global din meniul Unelte;
  • Pastrarea discutiilor (insa exista dezavantajul ca sunt salvate in format text);
  • Suporta plugin-uri care cresc paleta de functii;
  • Se gaseste si in format portabil;

Va recomand sa folositi versiunea portabila de Pidgin, in paralel cu Yahoo Messenger. In cazul in care YM-ul nu functioneaza corespunzator, sa puteti comunica si sa transmiteti sau sa primiti fisiere.

Versiunea portabila are avantajul ca „se instaleaza usor”, o configurati o singura data, poate fi luata pe un stick, si in cazul aparitiei unei versiuni noi, doar instalati versiunea noua peste cea veche, cu conditia sa nu suprascrieti fisierul de configurare (il puneti deoparte, si dupa actualizare il mutati la loc).

Pentru a afisa ce melodie ascultati la statusul Pidgin, sunt cateva plugin-uri (extensii) care va pot ajuta. Acestea se pun in directorul plugins.

Din nefericire nu puteti efectua apeluri sau sa faceti o videoconferinta cu Pidgin, insa pentru mesagerie si transfer de fisiere este excelent.

Pagina web: http://www.pidgin.im/
Descarcare: versiune instalabila versiune portabila
Dimensiune: ~14MB

Trimite articolul și prietenilor tăi!

12 comentarii

  1. imi poti spune,te rog cum sa faca sa-mi afiseze, in lista, yahoo id si nu numele. multumesc

    • Salut Romy, din nefericire nu știu de unde se poate face acest lucru.. nu știu dacă Pidgin are această funcție.

  2. eu nu am inteles ceva…e ca la messenger trebuie sa dai add la id`urii ?
    si diferenta intre mess si asta e ca poti sa bagi tot felul de id`uri nu numai @yahoo.com si @hotmail poti sa adaugi tot ce scrie sus ?

  3. De ce faptul ca le salveaza in format text il consideri tu un dezavantaj….cand toti il considera avantaj? Iti place sa iti instalezi cate un soft pt fiecare chichita in parte? Ca la yahoo…nu le poti citi fara sa fii logat pe id si-ti trebuie program de „decodare” sa poti citi arhiva…nu te inteleg…dar ma rog…Am inceput sa rad cand am citit partea cu „Pastrarea discutiilor (insa exista dezavantajul ca sunt salvate in format text)”

    • Adrian, iarasi generalizezi „De ce faptul ca le salveaza in format text il consideri tu un dezavantaj….cand toti il considera avantaj?” Cati oameni cunosti tu sa foloseasca Pidgin, si dintre care sa considere salvarea text a discutiilor un avantaj? Toti? Eu zic sa te mai gandesti.

      Ma bucur ca te distreaza articolele mele „Am inceput sa rad cand am citit”, acum pot sa sustin ca blogul asta este si de divertisment.

      Multumesc totusi ca ai subliniat(in felul tau) faptul ca e subiectiva afirmatia:”(insa exista dezavantajul ca sunt salvate in format text)”.

  4. Foarte tare Pidgin, n-o fi facand el videoconferinte, da nici spike-uri pe cpu nu da.

Comentariile sunt închise.