Sâmbătă, la cafeneaua Galeron din București, cei de la UPC au adunat câțiva bloggeri dornici să testeze noile abonamente de internet cu viteze de până la 200 Mbps. Printre cei prezenți m-am numărat și eu, așa că am avut ocazia să testez conexiunea de 200 Mbps atât pe calculatoarele de test cât și pe telefonul mobil (conectat la rețeaua Wireless).
E nevoie de conexiuni mai puternice la internet?
Aceasta a fost prima întrebare pe care mi-am pus înainte să ajung la cafenea. Acasă am o conexiune de 50 Mbps, care scade la 35-40Mbps când e aglomerată rețeaua, iar fiindcă obișnuiesc să mă conectez la internet printr-un router, limita maximă pe care o pot atinge este de 20 Mbps. Asta înseamnă că pe laptop, cea mai mare viteză de descărcare este cuprinsă între 2,5 și 3 MBps. Și nu pot spune că mă deranjează, în condițiile în care sunt cam 2-4 dispozitive conectate la rețea.
Există o explicație pentru asta: nu prea fac streaming video. Dacă la rețeaua mea ar fi două sau trei calculatoare ce rulează stream-uri video 4k, lățimea de bandă s-ar dovedi insuficientă. Chiar și cu un singur calculator conectat la rețea, filmele la calitate 4k ridică uneori probleme.
Așadar este nevoie de conexiuni mai puternice, cu atât mai mult cu cât echipamentele video devin mai accesibile și vom avea tot mai mult conținut video, la o calitate tot mai mare.
100 Mbps sau 150 Mbps ar trebui să fie suficient pentru o familie obișnuită, chiar dacă se accesează mult conținut video la calitate ridicată. 200 Mbps este puțin peste nevoile utilizatorilor obișnuiți în acest moment, însă în viitorul (destul de) apropiat va fi o necesitate.
Peste limitele echipamentelor clientului
Când vorbim de 200 Mbps ne referim la o viteză de transfer „reală” de 25 MB/s, o viteză destul de apropiată de limita superioară de transfer continuă a hard disk-urilor. Putem trage concluzia că dacă un client are un laptop mai vechi cu hard disk, este aproape de limita în care nu va beneficia în totalitate de conexiunea la internet, hard disk-ul neputând ține pasul cu viteza maximă de descărcare.
Sigur, situația se schimbă când la rețea sunt conectate mai multe calculatoare, sau când clientul are instalat ca disc fix un SSD, ale cărui rate de transfer depășesc lejer 100MBps.
Test Fiber Power 200 Mbps
Viteza obținută pe calculatoarele de test a fost de 205 Mbps, iar pe telefonul conectat la rețeaua wireles am înregistrat valori destul de bune pt wi-fi de 32 Mbps (Nokia Lumia 920) respectiv 37 Mbps (Samsung Galaxy Note). Cu alte cuvinte, rețeaua s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
Ca o demonstrație a eficienței conexiunii, s-au rulat în paralel 40 de stream-uri video într-o singură pagină (foto jos).
Singurul lucru de reproșat ar fi rata de upload o idee cam mică, 6 Mbps fiind cam puțin dacă ne gândim că tot mai multă lume folosește Dropbox, ori încarcă fotografii și video pe diverse platforme (Youtube, Facebook, etc).
Galerie Foto
Alte păreri despre întâlnire mai găsiți la:
Dan – Cum a fost la testul UPC Fiber Power 200
Victor – Viteza de internet maximă posibilă în România
Radu – Demo-ul UPC împreună cu cititorii blogului
Detalii despre UPC Fiber Power 200 – CP
București, 28 august 2013 – Evoluţia Internetului în ultimii 5 ani în România a arătat nu doar creşteri semnificative la nivelul numărului de utilizatori, cât mai ales o transformare a modului de utilizare. Varietatea şi multitudinea de activităţi pe care românii le desfăşoară astăzi online necesită viteze din ce în ce mai mari de download. După ce, în 2011, UPC a lansat cel mai rapid Internet din România – Fiber Power 120 Mbps – iar un an mai târziu a lansat viteze de 150 Mbps, compania anunță un nou record prin lansarea vitezei de 200 Mbps.
În prima fază, cel mai rapid serviciu de Internet, Fiber Power 200 Mbps, va fi disponibil în 9 oraşe (București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Ploiești, Timișoara și Sibiu), care acoperă peste 60% din zona în care UPC oferă servicii de Internet.
Prin lansarea celei mai mari viteze de Internet din România – Fiber Power 200 Mbps – UPC poziţionează ţara noastră nu numai în topul european al vitezelor maxime de download, ci și în cel al gradului de acoperire a conexiunilor de peste 100 Mbps. Conform celui mai recent studiu al Comisiei Europene[ martie 2012: Conform studiului, Suedia (8.1%), Letonia (4.7%) şi Belgia (4.1%) ocupă primele 3 locuri din clasament.], România se află pe locul 4 în topul țărilor UE la procentul conexiunilor la Internet fix cu o viteză de peste 100 Mbps, media națională (de 3,1%) fiind de 3 ori mai mare decât cea europeană (1%). Baza de clienţi UPC care beneficiază de conexiuni cu viteze de peste 100 Mbps a înregistrat în perioada iulie 2012 – iulie 2013 o creștere de 230%, numărul acestor clienţi ajungând să reprezinte peste un sfert din totalul clienților de Internet ai companiei. La începutul lunii iulie 2013, UPC avea un număr total de aproximativ 340.000 de clienți de Internet.
Interesant. De curand vreau sa renunt la Telekom si sa achizitionez un pachet UPC 🙂 Cum mai e in 2017? Se merita?
Spunem te rog cum se comportă UPC la jocuri online , ce ping constant au , sunt în dilemă în a rămâne la NextGen sau a migra spre UPC .
Îmi este greu să îți dau un răspuns, depinde mult de zona în care locuiești.
Singurul răspuns 100% corect este „depinde”. Totuși, tehnologia folosită de NextGen este mult mai potrivită pentru ceea ce vrei tu să faci, dacă este corect implementată.