Am decis sa fac un test comparativ folosind Futuremark Peacekeeper intre toate browserele pe care le-am gasit (cred ca mai erau cateva). In cele ce urmeaza veti vedea rezultatele cat si parerile personale referitoare la browserele din test. Am ales Peacekeeper pentru diversitatea testelor, insa trebuie retinut ca testarea este sintetica si vizeaza viteza de navigare.
- In topul clasamentului se afla Safari, browserul celor de la Apple. Interfata sa este simpla, insa foarte putin personalizabila, insa viteza este un atuu important. Nu mi-a placut faptul ca odata cu browserul s-a instalat si un modul de actualizare.
- Pe a doua pozitie se gaseste Chrome, mult promovatul browser al celor de la Google. Interfata este ceva mai simpla decat in cazul Safari, bara de adrese si cea de cautare fiind aceeasi, insa ofera posibilitatea navgari in modul incognito (nu inregistreaza date in timpul navigarii) si are interfata in limba romana. Ca si in cazul Safari, odata cu browserul Chrome se instaleaza si un modul de actualizare; un alt dezavantaj este ca utilizatorul nu poate configura instalarea, ceea ce ma determina sa nu il folosesc.
- Opera este pe cea de-a treia pozitie, si parerea mea referitoare la acest browser este ca “isi face bine treaba”, insa fara a straluci la vreun capitol (cel putin versiune pentru PC, pentru ca versiunea pentru dispozitive mobile este destul de populara). Este un browser decent.
- Firefox se gaseste pe locul patru, si farmecul sau nu este viteza (care este decenta) ci extensiile care il completeaza si il adapteaza la nevoile utilizatorului. De aici probabil si popularitatea sa. Folosesc Firefox portabil in mod curent, si No Script este un motiv foarte serios ca sa il folosesc in continuare.
- Internet Explorer este pe locul cinci, desi este cel mai popular browser (popularitatea lui este datorata integrarii in Windows, motiv pentru care Microsoft a luat niste amenzi). Exceptand cateva functii de management al ferestrelor si semnelor de carte care mi-au placut, pot spune ca per ansamblu Internet Explorer nu merita.
- Pe locul sase este Avant Browser este bazat pe Internet Explorer 7 si vine cu cateva imbunatatiri, insa din nefericire viteza este cea a Internet Explorer-ului. O functie interesanta este posibilitatea de a va loga la un cont online ce contine toate datele dumneavoastra (semne de carte, parole..).
- Maxthon se gaseste pe locul sapte si este similar ca performante cu Avant Browser (este bazat tot pe IE7), suporta extensii de IE cat si proprii. A fost singurul browser bazat pe IE care la testul de randare s-a miscat decent.
- Pe locul opt gasim Netscape, primul concurent serios al Internet Explorer, care momentan este bazat pe Firefox 2.0.0.11. Este recomandat sa folosim Firefox (ba chiar suntem incurajati de catre cei de la Netscape acest lucru).
- Pe cea de-a noua pozitie gasim Flock, un alt browser bazat pe Firefox, insa adaptat la “nevoile sociale”, in sensul ca folosind acest browser aveti acces rapid la conturile de retele sociale, puteti scrie usor pe blog.. Insa la capitoul viteza nu exceleaza.
- MW Browser se gaseste pe locul zece si a fost elementul surpriza. Acest browser mascheaza intr-o fereastra de Microsoft Word navigarea pe web, in sensul ca puteti comuta intre navigarea web si un document fals de Word. Este portabil, ocupa putin dar nu poate fi maximizat, fereastra avand o dimensiune fixa. Viteza conteaza mai putin, date fiind “capacitatile sale”.
- Pe locul unsprezece gasim Deepnet, un browser bazat pe Internet Explorer 7, care a dori sa imbunatateasca protectia anti phising si sa integreze un clinet P2P.
- Pe pozitia doisprezece avem AM Browser, care consider ca nu aduce nimic nou, si se pare ca nici la capitolul viteza nu sta prea bine.
- Green Browser se gaseste pe locul treisprezece, consider ca nu aduce lucruri noi si nici interfata nu este grozava.
- Pe locul paisprezece este Acoo Browser, un browser ce semana cu Deepnet sau AM Browser. nu pare sa aduca ceva nou, si la capitoul viteza iarasi nu este bine.
- Pe ultimul loc, la diferenta mica de pozitiile imediat precedente este E2 Browser, cu o interfata personalizata si cam atat. Nu pare recomandabil.
Firefox e cel mai bun: se misca bine, nu are erori. adblock plus, no-script si inca 2-3 addons si e perfect 😀
La mine Safari, vizual, a mers cel mai prost. Testul l-am facut acum 2-3 luni, dar tin minte ca la multe teste Safari pur si simplu avea momente in care se bloca. Intr-adevar, timpul la Safari a iesit cela mai bun.
Pentru tot Firefos e cel mai bun! Locul 4 🙂
Se pare ca Firefox 3.5 e super rapid si concureaza bine cu Chrome si Opera la capitoul viteza.. O sa revin cu un test cat de repede pot.
Nu l-am incercat inca. Trebuie vazut daca sunt compatibile pluginurile cu el si n-as avea chef sa testez eu asta :))
Salut Alex
Incearca si Lunascape5.Pare ineresant ,eu acum il testez
Am incercat Firefox 3.5 portabil prezentat de topo dar la ficare deschidere imi apare un baner care ma anunta sa setez firefox ca „default browser” si nu pot sa scap de el desi am incercat.
Cred ca o sa il includ in noul articol despre browsere, ca pare interesant..
Referitor la acel mesaj, ca sa nu mai apara, intrati in Tools/Options/Advanced si debifati check…default browser..
S-a rezolvat. Mersi.
Eu nu prea am incredere in testele sintetice. La un moment dat Futuremark favoriza nVidia si a fost un mare scandal atunci (3dMark2001 parca – nu mai stiu exact versiunea). Iar browserele bazate pe teste sintetice nu sunt chiar preferatele mele. Viteza este un lucru foarte important, dar mai importanta pentru mine e functionalitatea si stabilitatea, consumul de resurse fiindca diferentele ca viteza, in teste reale este foarte foarte mica. Plug-in-urile Safari costa!!! pe cand cele ale FireFox nu.. Internet Explorer aduce o multime de functii noi care ar trebui integrate in orice browser. Opera are deasemenea multe atuuri de partea lui.
Pana la urma fiecare foloseste browser-ul in functie de nevoi.. iar viteza este doar unul din criterii. Astept articolul urmator legat de browsere.
Salut Alex. Felicitări pentru tema aleasă, dar mai ales pentru răbdarea „chinezească” de care ai dat dovadă testând atâtea browser-e de internet. Pot să spun că cel puţin în cea cel priveşte pe laureatul Safari 4 acesta e într-adevăr rapid. Acum, ca să fac o glumă, l-aş recomanda să fie preinstalat pe Windows 7 că tot îi stresează pe cei de la Microsoft să renunţe la mariajul Windows & Internet Explorer.
Opera îl folosesc doar pe mobil şi viteza sa este excelentă. Nu mă surprinde poziţionarea sa în faţa lui Firefox.
IE 7 şi IE8. Aici sunt un pic surprins fiindcă ultimul IE mi se pare chiar un pic mai lent decât ce era înainte. Serios. Am instalat Internet Explorer cu mai mult de o lună în urmă dar nu m-a „cucerit”.
P.S. Poţi să faci un test şi cu Firefox beta 3.5 ?
Multumesc Andrei.
Am vrut sa vad concret care e treaba cu browserele.. si am testat tot ce am gasit..
Referitor la Firefox beta 3.5 l-am testat, e mai rapid decat 3.10 cu 100% (faza haioasa e ca exact cu o zi dupa ce am testat browserele, peacekeeper a iesit din stadiul beta si au mai bagat niste teste.. am retestat amblele versiuni de firefox..). Oricum revin cu un articol pe tema asta asa cum am promis, cu o testare mai diversificata pentru safari, chrome, opera, firefox si ie.
Referitor la firefox 3.5, am testat si recomand versiunea portabila prezentata de topo..
totusi eu zic ca Mozilla Firefox 3.0 ii cel mai mortal 😉
De acord, 3.5 mai exact.. Si opera 10 e imbunatatit binisor.
fara functionalitatea oferita de Adblock Plus, pentru mine orice browser e inutil.
Da, stiu ce zici.. 🙂
Nu stiu cum fac cei de la Apple, dar Safari merge struna;).
Se pare ca Peacekeeper favorizeaza Safari in niste teste.. Diferenta nu e atat de mare intre Safari si Chrome..