Cu timpul au aparut o multime de playere audio, insa fiind obisnuiti cu ceva anume tindem sa nu acordam atentie celor mai noi. Am decis sa aflu cate playere audio decente se gasesc si care dintre acestea merita utilizate pe o perioada indelungata.
Cum am “testat”?
Avand in vedere ca e un test de selectie, nu am luat in considerare foare multe amanunte pentru ca mi-ar fi luat extrem de mult timp sa termin acest test (chiar si asa a durat mult), insa am considerat importante urmatoarele lucruri:
- compatibilitatea cu fisierele audio: mp3 – 2p, ogg – 2p, wma – 2p, flac – 2p, cda – 1p, wav – 1p; am ales aceste tipuri de fisiere pentru ca sunt cele mai raspandite;
- calitatea redarii fisierelor audio: egalizator 10 benzi – 3p, benzi suplimentare egalizator – 2p, nivelul distorsiunilor la volum maxim – 1p, posibilitatea de navigare in melodie – 1p, efecte suplimentare – 1p, balans – 1p, extra (alte functii) – 1p;
- aspectul interfetei: suport pentru teme – 4p, disponibilitatea temelor noi – 1p, scheme de culori – 1p, efecte vizuale – 2p, lista de redare – 1p;
- usurinta si viteza operarii – o nota (poate subiectiva) din partea mea;
Fiecare trasatura majora (din cele patru) a primit o nota de la 1 la 10 (10 fiind nota pentru cel mai bun si 1 pentru cel mai slab, facand suma punctajelor din “barem”). Cred ca am fost si subiectiv in acordarea notelor, insa sper ca intr-o masura destul de mica.
*Mai jos aveti intocmite patru clasamente, trei in functie de trasatura considerata si ultimul cu ierarhia generala.
Informatii sistem de test: chip sunet integrat ALC888 HD 7.1, boxe 2.1 (intrare semnal 2.0 -> iesire 2.1), sistem de operare Windows 7 32 bit.
Rezultate
Din punct de vedere al compatibilitatii cu fisierele, doar jumatate dintre playere au primit nota maxima:
- 10 – Aimp 2.51
- 10 – foobar2000
- 10 – Jet Audio 7.5.3.15
- 10 – Media Monkey 3.1.0
- 10 – Quux
- 10 – Songbird
- 10 – Winamp 5.5
- 10 – Xion 1.100
- 8 – Sonique2 beta
- 8 – XMPlay34
- 6 – Billy
- 6 – Itunes
- 4 – K Jofol 1 b2
- 4 – STP Mp3 Player
- 2 – Mp3 Tunes
La capitolul controlul si calitatea redarii audio, rezultatele au fost urmatoarele:
- 8,8 – Aimp 2.51
- 7,5 – Jet Audio 7.5.3.15
- 7,0 – Sonique2 beta
- 6,9 – XMPlay34
- 6,8 – Winamp 5.5
- 6,5 – Foobar2000
- 6,5 – K Jofol 1 b2
- 5,5 – Media Monkey 3.1.0
- 5,4 – Xion 1.100
- 4,8 – Itunes
- 4,8 – Quux
- 2,0 – Mp3 Tunes
- 1,8 – Songbird
- 1,5 – Billy
- 1,2 – STP Mp3 Player
Interfata si efectele vizuale disponibile pentru fiecare aplicatie, au clasat playerele in felul urmator:
- 10 – Winamp 5.5
- 9,0 – Aimp 2.51
- 8,5 – Sonique2 beta
- 8,0 – Jet Audio 7.5.3.15
- 8,0 – Xmplay34
- 7,5 – Foobar2000
- 7,5 – Songbird
- 7,5 – Xion 1.100
- 6,5 – Itunes
- 6,5 – Media Monkey 3.1.0
- 5,5 – K Jofol 1 b2
- 3,0 – Quux
- 1,5 – Mp3 Tunes
- 1,0 – Billy
- 1,0 – STP Mp3 Player
Tinanad seama de toate punctajele obtinute in urma tuturor “testarilor”, clasamentul final este:
- 9,33 – Aimp 2.51
- 8,95 – Winamp 5.5
- 8,63 – Jet Audio 7.5.3.15
- 8,25 – Foobar2000
- 7,85 – Xion 1.100
- 7,85 – XMPlay34
- 7,75 – Sonique2 beta
- 7,63 – Media Monkey 3.1.0
- 7,08 – Songbird
- 6,70 – Quux
- 6,45 – Itunes
- 5,88 – K Jofol 1 b2
- 4,25 – Billy
- 3,55 – STP Mp3 Player
- 2,63 – Mp3 Tunes
Playere in “test”
AIMP
Este un player audio excelent, recomandat pentru cei care doresc un control cat mai mare asupra redarii. Mini Redorul este nemaipomanit si interfata are suport si pentru limba romana. Singurul neajuns (ca in cazul multor playere din test) este ca datorita amplificarii introduce distorsiuni la un volum (din player) de peste 60-70%. Daca pastrati volumul din player sub 60-70% este totul in regula. Recomand sa vizionati prezentarea video.
Billy
Se remarca prin simplitate. Scopul pentru care a fost creat presupun ca este redarea melodiilor intr-un mod cat mai simplu. Interfata sa este extrem de simpla si nu este configurabil. Este o alegere potrivita pentru cei care doresc sa redea un fisier audio si cam atat.
Foobar2000
Are o interfata simpla, se distinge prin faptul ca ocupa putine resurse si este oarecum configurabil. Se poate schimba tema insa este relativ complicata procedura. Este o aplicatie destul de populara, si isi face datoria destul de bine. Puteti citi si un articol mai vechi despre Foobar2000.
ITunes
Ocupa mult spatiu pe hard disk si e o aplicatie aparent greoaie. Odata cu ITunes se instaleaza si Apple Quick Time si Apple Update.. ceea ce mi se pare oarecum deranjant (pentru ca utilizatorii neexperimentati cel mai probabil nu vor debifa optiunile de instalare la inceput). Este interesant datorita bazei de date cu radiouri online (o alternativa e Screamer Radio la acest capitol), altfel as recomanda Songbird.
Jet Audio Basic
Se remarca prin “complexitate”, si “tine la vedere” o multime de functii; unele utile dar si altele care nu sunt atat de des utilizate (scriere discuri audio, inregistrare, copiere discuri etc..). Calitatea audio este destul de buna si ofera posibilitatea de a aplica anumite efecte melodiilor. Pacat ca nu este foarte bland la capitolul resurse.
K-Jöfol
Are o interfata este destul de simpatica, daca stai sa te gandesti ca e veche de vreo 9 ani.. Stie sa “cante” doar fisiere mp3 si wav insa e compatibil cu anumite plugin-uri de Winamp. Cu toate ca nu il recomand pentru o utilizare de zi cu zi, l-am prezentat deoarece la vremea sa a insemnat un pas inainte la capitolul interfata.
Media Monkey
Am testat versiunea gratuita, care desi are ceva vechime, nu a suferit schimbari majore. Drept sa va spun parca imi placeau mai mult temele mai vechi. Dupa parerea mea, Media Monkey exceleaza la capitolul management de fisiere audio, neavand optiuni avansate pentru redarea melodiilor.
Mp3Tunes
Proababil acest player se doreste a fi un program de mixare audio. Mie mi s-a parut greoi, interfata este “batrana” si nu il recomand atat timp cat sunt atatea optiuni mai bune. Este de departe cel mai slab program din test.
QuuxPlayer Standard Edition
Standard Edition este versiunea necomerciala a acestui player si cu siguranta mi-a facut o surpriza placuta. Se pare ca vine cu cateva functii pentru mentinerea calitatii sunetului (options/..) si cu o baza de date cu radiouri online. Seamana cu Windows Media Player si pentru un acces rapid interfata poate fi “comprimata” in mini-mode.
SongBird
Pare inspirat dupa ITunes (ca structura) si cu siguranta este o alternativa mai putin consumatoare de resurse la acesta. Ofera si interfata in limba romana. Permite accesul la cateva setari avansate, insa nu stiu cati utilizatori le vor folosi. Este o optiune interesanta.
Sonique
Este un player nu foarte popular, cu o vechime destul de mare care in mod surprinzator are suport pentru limba romana. Temele nu sunt extraordinare insa efectele vizuale sunt destul de dragute. Aplicatia ofera si posibilitatea de a scrie discuri audio.
STP
Ca si Billy, este un player simplu, construit doar pentru simpla redare a unui fisier sau a unui director cu fisiere audio. Nu are interfata (decat pentru configurare avansata), poate fi accesat dintr-un meniu si de obicei se gaseste in system tray.
Winamp
Probabil este cel mai popular player audio si alaturi de el am “crescut” toti, din nefericire a inceput sa instaleze toolbar-uri si alte nazdravanii. Suporta foarte multe skin-uri si plugin-uri, insa si-a cam pierdut din farmec (pentru mine cel putin). Ramane totusi un player de nadejde.
Xion
M-a surprins cu o calitate a sunetului destul de buna. Este un player simplu si destul de simpatic si ca si Aimp, continua “cantarea” de unde a ramas cand l-ati inchis. Este posibil ca unora dintre voi sa va placa destul de mult incat sa il “adoptati”.
XMPlay
Vine cu suficiente dotari, motiv pentru care a obtinut si un punctaj maricel. Este un player decent care isi face bine datoria. Un minus mare a primit pentru ca nu are suport pentru fisierele flac, insa daca nu va intereseaza acest aspect poate fi o optiune rezonabila.
Concluzii
Ca idee nu toate playerele testate se “lupta” pe acelasi segment, spre exemplu doar unele playere se axeaza mai mult pe anumite trasaturi:
- Aimp, Winamp, Jet Audio, intentioneaza sa ne ofere de toate: control maxim asupra redarii, management de fisiere, efecte vizuale;
- Foobar2000, Xion, XMPlay, se axeaza pe functiile considerate strict necesare pentru un player audio si pe un consum reduse de resurse.
- Media Monkey, Songbird, Quux, Itunes sunt axate pe organizarea fisierelor audio si o redare cat mai simpla a acestora ;
- KJofol si Sonique sr putea fi incadrate la Legacy, pentru ca au fost abandonate.
- Playerele ca Billy, STP Player al caror scop este sa redea fisiere audio cat mai repede si cu minimum de resurse consumate.
Sper ca in urma citirii acestui articol va puteti face o idee asupra playerului audio care vi se potriveste. Daca doriti sa va jucati cu punctajele puteti sa descarcati fisierul de test.
Dacă vrei să refaci articolul acesta cu playerele ți-aș sugera să introduci un nou criteriu de departajare a acestora, mai exact capacitatea de normalizare automată a sunetului (necesară atunci când avem piese a căror redare se face, din diferite motive, la o anumita diferență de volum între ele) – funcție pe care eu o consider foarte importantă (și pe care Aimp o are 🙂 ).
Și pentru că tocmai am văzut propunerea lui Ștefan – hai să propun și eu un player simplu (primitiv chiar): M3 Player. Nu are decât vreo 50 k !
Ok, o sa adaug informaţii noi despre fiecare player şi cred ca se ajunge la top 25-30 playere audio.. dar o sa mai dureze câteva săptămâni..
PS Şi Evil Player am vazut ca e simpatic..
pt. Guliver:
Poti te rog sa dai un link pt. download „M3 Player” deoarece vreau sa-l vad si eu! Pe Net am gasit tot felul de adrese dar nici una buna. Poate intereseaza si pe altcineva! Pentru player-ul propus de mine, „1 by 1” adresa de descarcare este: http://mpesch3.de1.cc/1by1.html
PLS! Multumesc anticipat!
Pagina EVIL Player
Pagina M3 Player
PS Eu votez pt Evil Player.. deşi nu-mi place numele.
Imi cer scuze, revin… am gasit adresa: lmadhavan.com/software/m3/
Ruleaza inclusiv pe Win7, dar… e chiar primitiv… nici macar control de volum nu are… iar dimensiunea: comprimat are intradevar 51KB dar decomprimat are aprox. 108KB fata de „1 by 1” care are DOAR 90KB… verificati! ca sa nu vorbim de interfata, functii, controale…
Succese!
Stefan
Sunt total de acord cu Ionut (primul comentariu): acest test nu trebuia facut fara WMP (chiar daca nu era in primii 3, este totusi player-ul sistemului de operare si eu am multi colegi care il folosesc).
Ma mai intereseaza dotarea hardware si software a sistemului de test… Ar fi interesant cate din player-ele din test redau 5.1 (mixate daca altfel nu este posibil), cate ruleaza corect pe Win7 (este viitorul sistem de operare, nu??) deoarece eu am gasit relativ greoi o solutie pentru Winamp de a reda 5.1 in Win7 (redarea este de slaba calitate, la fel in WMP) dar foarte usor de configurat in Foobar2000 (care are si versiune portabila) iar calitatea redarii nu se poate compara cu Winamp… Foobar ruleaza portabil atat pe 32-bit cat si 64-bit fara erori sau probleme de configurare. Reamintesc in acest comentariu m-am referit exclusiv la Win7 RC 32/64 biti. O sa incerc si AIMP si probabil o sa revin cu detalii…
Cu toate ca nu am zis, scopul articolului este sa va „aduca in vizor” playere noi. De acord in mare parte cu tine.. insa e discutabil pe alocuri.
Am adaugat detalii despre sistemul meu (soft si hard) in articol la „cum am testat”, si ca idee partea cu redarea 5.1 este o iluzie.
Atat timp cat muzica a fost inregistrata stereo depinde de placa ta de sunet sau de sistemul audio sa stie procesare (care mai mult strica daca ma intrebi pe mine); in acest caz cred ca majoritatea playerelor „redau 5.1”. Altfel probabil te referi la o functia gen „stereo expand” (adica o „copiere” a semnalului de pe cele 2 canale front pe restul boxelor pastrand efectul de stereofonie) si care nu este tocmai o procesare ci pur si simplu o redare pe toate boxele (5.1); daca ai un sistem audio decent ar trebui sa stie el sa faca asta; alttfel e datoria placii de sunet si in cele din urma a playerului (sau nu.. mai degraba a unui plugin ceva..).
O sa redenumesc articolul probabil „20 de playere audio..” si o sa adaug detalii si despre Windows Media Player, Spider, Quintessential, Media Jukebox si va rog sa mai propuneti o solutie sa iasa 20..
Multumesc de raspuns si da ai dreptate la o expandare a sunetului de pe 2 pe 5 canale ma refeream si eu dar nu m-am exprimat corect… Mea culpa! Eu am placa de sunet integrata (ca multi altii, probabil, cu chipset ALC889, boxe Altec Lansing) iar driverele Realtek nu sunt chiar bine realizate (pt. Win7). Si mai vroiam sa spun ca dupa mixarea sunetului de pe 2 pe 5 canale la Foobar2000 printr-un plugin, intradevar, se aude foarte clar, tare comparativ cu Winamp-ul spre exemplu unde sunetul este „estompat”, neclar…
In alta ordine de idei un alt player (cu vechime, consum mic de resurse) este: 1by1 Are aprox. 200 KB (este unul dintre cele mai „mici” playere din lume), nu necesita instalare (portabil), are egalizator, decoder inclus, fade, multe din functiile Winamp si ceva ce-i lipseste (Winamp) – functia „Intro”; interfata este acceptabila, simpla dar cu minimul de functii… un player care merita incercat!
Multam, atunci 1 by 1 o sa fie cel de-al 20-lea player 🙂
Nu stiu daca acesta e playerul pe care il ai in vedere, oricum cred ca merita sa arunci o privire si la Quintessential Media Player . Interfata si felul cum se controleaza aduc un pic cu Winamp , oricum acest player se vrea un concurent serios al bunicutzei Winamp.
Felicitari pt. test , Aimp chiar merita primul loc , de cand l-am descoperit, acu vreo 6-7 luni nu m-am mai despartit de el si am scapat de „tirania” Winamp-ului si tuturor carora l-am prezentat s-au aratat multumiti de el mai ales ca are si o vers. portabila. Foobar daca ar fi un pic mai prezentabil ar obtine un punctaj mai bun , un player bun si acesta.
O sa am in vedere si Quintessential Player, pare simpatic. 🙂
Felicitări pentru test și în special pentru programele alese. Sincer, nu mă așteptam să-și mai amintească cineva de Sonique (un player trecut pe „linie moartă” de vreo patru ani), sau care să plaseze Jet Audio (pe merit) peste WinAmp. Și eu am am fost surprins că lipsește Media Player din test, fiindcă mă număr printre aceia care îl folosesc și, per total, sunt mulțumit.
Tot legat de surprize: Foobar. Un program căruia sincer nu-i văd rostul și iTunes care se clasează foarte jos. Din întâmplare mi l-am instalat pe laptop și nu mi s-a părut chiar așa dezastru. E drept că, odată cu iTunes s-a instalat și QTime, plus nu știu ce update și durat 40 de minute (poate chiar mai mult). Ca mod de gestionare a fișierelor este însă peste Foobar. Plus partea de internet radio, de care ai amintit.
Despre Aimp s-a vorbit deja, WinAmp parcă e rupt din filmele cu Jason, iar pe celelalte nu le-am testat personal ca să mă pot pronunța.
Multam’ Andrei!
Era imposibil sa uit de Sonique, atata timp cat mi-a „cantat” o buna perioada cand aveam PI la 75MHz.. Ca si K-Jofol.. Cine stie cunoaste, cine nu afla..
Rezultatele testelor sunt influentate in special de „dotari” deci un player cu punctaj scazut nu e neaparat dezastru ci doar e mai putin configurabil.
„Cine știe cunoaște, cine nu află…” Frumos spus. Și pentru cine-i mai tânăr… explică. 🙂 Acum, dacă tot ne-a „lovit” nostalgia cred că o să încerc să instalez Sonique pe Windows 7, fiindcă am niște fișiere mod sau s3m pe care nu le-am mai ascultat de mult.
P.S. Am văzut că se bate monedă pe 5.1. Să fim serioși. Sunt doar câteva înregistrări de acest fel (majoritatea din concerte), iar un mix 5.1 care să rezulte dintr-o înregistrare de bună calitate nu are nici un rost.
Stefan se întreba câte din aceste player-e rulează corect pe Windows 7 ?! Înțeleg că toate, din moment ce sistemul de test rula Windows 7 / 32 biți.
Ok.. ce anume consideri ca ar trebui sa explic?
In principiu se gasesc informatii atat despre Sonique, Kjofol.. etc, dar in mare parte in limba engleza.
Cei care se plictisesc pot afla intotdeauna mai multe.. 🙂
Nu la dădăceală mă refeream, dar puţină lume ştie că fără k-jofol, poate n-ar mai fi existat nici WinAmp. Citez „Several members of the K-Jöfol team (i.e. Christophe, Steve) were taken under Nullsoft’s wing to continue their genius work with Winamp.”
Primele patru din clasamentul final le-am încercat. Ordinea zic că e corectă.
Dacă îmi dai voie vreau să mai propun un player audio care cred eu că merită încercat: SPIDER PLAYER
Este destul de atractiv Spider Player, cred ca o sa il includ in clasament.
Va multumesc pentru propunere.
PS Intre timp am mai gasit un program destul de interesant, insa nu la fel ca Spider.. probabil o sa il includ si pe acela.
Folosesc Aimp deoarece îl consider cel mai bun si ma bucur ca acest test îmi confirmă opinia. Pe când un test cu cele mai bune playere video?
O sa apara, destul de curand sper; depinde mult si de timpul meu liber (dureaza destul de mult realizarea unui astfel articol).
De la inceputul anului am instalat AIMP2..si de atunci am scos si winampul si ce mai aveam pe langa el…unu doua fantoma..
AIMP all the time 🙂
E cel mai bun 😉
Hi ! Eu sunt curios sa aflu cum a facut Alex testele, asa de curiozitate ! 😉
As fi vrut sa vad si un Windows Media Player acolo… WMP 12 are si suport imbunatatit pentru codecuri, si m-ar mai fi interesat si redarea 5.1 cum este efectuata, standarde Dolby, cat de rapida este cautarea in baza de date, suportul pentru diverse tipuri de playlisturi, eventual sincronizarea cu echipamente mobile, suport pentru versuri… si cam atat momentan.. Astept o continuarea a testului daca ai destul timp :P. Oricum sunt sigur ca si asa, a durat ceva. Nice work
N-am inclus media player pentru ca e cunoscut mai mult pentru redare video (si pentru ca l-am dezinstalat). N-ar fi fost in top 3 sigur.
O sa revin probabil cu un test mai amplu pentru primele 5 playere din top..(ca si in cazul browserelor).
PS Cred ca am lucrat 7 ore la articolul asta.. si nu stiu daca am mai stat pana acum atat la un articol.
PS 2 Dupa parerea mea muzica se asculta stereo..