15 Programe free, suficiente pentru activitățile de bază

Mai des decât mi-aș fi dorit, când am mai șurubărit câte un calculator, s-a întâmplat să descopăr mai multe aplicații instalate cu același scop. Ba mai mult, am dat de programe care instalau și alte porcării pe deasupra, de exemplu toolbar-uri și alte module de actualizare (update wizards) și care au prostul obicei să pornească automat cu sistemul de operare.

Din acest motiv, m-am gândit să vă prezint o listă de 15 aplicații esențiale și suficiente pentru un utilizator obișnuit (internet, muzică, filme, office). Partea bună e că vă puteți descurca și doar cu 10 dintre ele, dar rămâne la latitudinea voastră această decizie. 🙂

6 Aplicații pentru Internet

Pentru că aplicațiile pentru internet conțin date de logare în diverse conturi, vă recomand să le utilizați în variantă portabilă pentru a evita pierderea datelor și a setărilor în cazul în care crapă sistemul de operare.

Srware Iron este un navigator web excelent, pe care îl folosesc zi de zi și pot confirma că este rapid și sigur. Este bazat pe Chromium ca și Google Chrome, motiv pentru care este printre cele mai rapide navigatoare web la ora actuală. Suportă o mulțime de plugin-uri ceea ce îi sporește considerabil funcționalitatea. Recomand utilizarea sa în variantă portabilă pentru a evita pierderea semnelor de carte (bookmarks) și a setărilor în cazul în care crapă sistemul de operare.

Pidgin, este un client universal pentru chat sau mesagerie instantanee. Compatibilitatea cu majoritatea protocolaelor îl face foarte versatil și extrem de util celor care folosesc mai multe canale de comunicare sau mai multe conturi. Față de Yahoo Messenger ocupă mult mai puține resurse însă nu suportă calls sau video chat, și transferul de fișiere se poate dovedi uneori problematic.

Skype este o aplicație foarte bună pentru apeluri video via internet. La fel ca și în cazul aplicațiilor de mai sus recomand să utilizați varianta portabilă.

Dropbox este unul dintre cele mai utilizate servicii de backup, sincronizare și hosting de fișiere online. Practic vi se pun la dispoziție 2 GB pe care îi puteți utiliza pentru a sincroniza sau trimite fișiere pe internet. Nu vine în variantă portabilă.

Team Viewer este o aplicație de remote desktop, prin intermediul căreia vă puteți ajuta prietenii sau primi ajutor de la distanță din partea acestora, ca și cum ați fi amândoi în fața aceluiași calculator. Se poate utiliza și varianta portabilă.

Și nu în cele din urmă, uTorrent este un client portabil cu ajutorul căruia puteți descărca fișiere *.torrent.

5 Programe pentru Fișiere Multimedia

Spre deosebire de aplicațiile pentru internet, este de preferat ca programele pentru fișiere multimedia să fie instalate pe sistem pentru a se asocia corespunzător cu fișierele potrivite.

IrfanView este un browser și editor simplu pentru imagini. Poate înlocui cu succes Windows Paint și Windows Picture and Fax Viewer. Foarte util în cazul în care doriți să faceți editări simple sau capturi de ecran. Dacă se instalează și pachetul de plugin-uri suplimentare, acesta va recunoaște și fișiere video și audio.

Aimp este un player audio grozav, recunoaște atât fișiere audio de pe discurile fixe cât și cu fluxuri radio de pe internet.

Screamer Radio este o aplicație dedicată radiourilor online, cu o bază de date foarte mare și posibilitatea de a înregistra fluxurile audio.

VLC Player este un player video excelent, compatibil cu foarte multe formate video. Opțional se poate utiliza împreună cu SM Player, un alt player video mai configurabil decât VLC Player, recomandat celor cărora le place să configureze toate detaliile redării video. Sub nici o formă nu recomand instalarea de codec-uri.

1 Suita Office

OpenOffice.org rămâne suita office gratuită cea mai populară, și este compatibilă cu majoritatea formatelor de fișiere ale Microsoft Office. Deși mai apar probleme de formatare sau de compatibilitate, este gratuită și oferă totuși o funcționalitate destul de bună.

3 Aplicații de sistem

Bitdefender Antivirus Free Edition este antivirusul pe care îl recomand tuturor celor care doresc o protecție de bază, silențioasă și automată. Acest antivirus este gratuit și ia decizii în locul vostru, actualizându-se automat și ștergând orice virus care ajunge în calculatorul protejat.

Defraggler este o aplicație pentru defragmentarea discurilor fixe ale sistemului. Este destul de rapidă și efectele unei defragmentări se pot vedea destul de ușor în viteza de reacție a sistemului. Poate fi utilizat și în format portabil. Nu mai recomand aplicațiile pentru curățarea Registry-ului deoarece pe termen lung fac mai mult rău decât bine.

7-Zip este un arhivator/dezarhivator excelent, pe care îl folosesc de câțiva ani de zile. Ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Cam acestea ar fi programele pe care le recomand, dacă mai aveți sugestii pe care eu le-am omis, vă rog să le specificați într-un comentariu.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

29 comentarii

  1. Ce nu imi place mie la VLC este ca inchid filmul si la redeschidere ma ia de la inceput. E inadmisibil, mai ales ca la noua versiune aparuta, dupa atata distanta in timp fata de anterioara… tot asa a ramas. Ok, exista bookmark-urile dar sincer mi-e peste mana sa fac bookmark, sa inchid playerul, sa redeschid, sa iau iar bookmark-ul si tot asa.
    SM Player-ul il folosesc, mai are in plus si cautarea de subtitrari, detaliu util dealtfel, iarasi lipsa la VLC desi se poate face cu un plugin.
    Restul de aplicatii prezentate, cam 95% le folosesc 😀

  2. La cap. „Suita Office” pe linga OpenOffice se poate amintii si LibreOffice. Majoritatea distributiilor Linux folosesc LibreOffice.

  3. Ar fi interesant sa prezinti si programe/tutoriale pentru sistemele de operare bazate pe Linux (Ubuntu in special). Lista este foarte buna…o mare parte din programe le folosesc si eu.

  4. Într-adevăr programele enumerate mai sus sunt grozave ?i spre surprinderea mea sunt cele pe care ?i eu le folosesc.Referitor la SRWare Iron po?i folosi varianta instalabilă …dar pentru a păstra toate setările si semnele de carte eventual suplimentele trebuie să-i faci sincronizarea cu un cont de gmail,op?iune găsită în setările sale.De asemeni prin contul de gmail po?i sincroniza ?i absolut toate feed-urile cu browserul,dar ?i google call ,doc etc.
    Recomand pentru inscrip?ionat unul dintre infrarecorder sau ashampoo 6 free.
    Aș mai putea adăuga un arhivator deosebit prin ceea ce poate face dar și pictogramele deosebite care le posedă pe diferitele tipuri de arhive.De asemeni poate lucra cu foarte,foarte multe arhive,dar și cu una specifică.Este vorba despre IZARC, conceput de un rus Ivan Zahariev.Este gratis și după cum am mai spus spre deosebire de 7z are pictograme deosebite.Personal îl folosesc în tandem cu 7z,pe ultimul folosindu-l doar pentru dezarhivarea anumitor ”container exe”.

  5. Pentru cei care vor o alternatva gratuita la Photoshop, pot incerca Gimp. E destul de ok pentru a fi folosit in operatii de baza.

  6. Pentru imagini folosesc XnView (un an am folosit IrfanView) dar acesta imi place cel mai mult….Pe langa Skype exista si alta varianta Windows Live Messenger (nu Windows Messenger)( care este f. buna mi-au confirmat-o si altii)…pentru arhivare folosesc ,,Hamster Lite Archiver” care se descurca bine iar de curand am renuntat la Google Chrome pentru Srware Iron care pare si mai rapid !!!!!! De obicei folosesc Avira (free) si Comodo Firewall dar fireste cand am ocazia ,,o suita” pare cea mai buna solutie..Pentru ,,curatenie” folosesc TuneUp Utilities 2012 Revouninstaller si pe Netbook am (si) Wipe 2012 :)….Multumesc pentru recomandarile privind varianta portabila.Sunt foarte utile.Multe programe le am pe stick……Have a nice week !!

  7. Am invatat de-a lungul timpului, multe lucruri de la tine, lucruri ce-mi sunt foarte utile.
    Iti multumesc mult si-ti doresc numai bine!

  8. Pai, ar mai fi cate ceva de adaugat…
    Spre exemplu, Revo Uninstaller e un soft bun pentru dezinstalare sau Recuva pentru recuperarea fisierelor sterse din greseala/ (doar daca este cazul).

    In plus, anumite aplicatii consacrate dar care, in ultima vreme, sufera de „gigantism” pot fi inlocuite cu succes cu altele mai lejere : adobe reader cu foxit sau altceva similar, nero cu ashampoo burning (la asta sunt atat de multe promotii incat, practic, e gratuit).

    Nu am folosit niciodata acel defraggler de care zici in articol, prefer auslogics pentru ca e foarte rapid si eficient.

    • Și Defraggler e rapid. 🙂
      Ideea e că fără Revo sau Recuva se trăiește foarte bine. Dacă nu instalezi toată ziua programe, n-ai de ce să folosești Revo, iar dacă ești atent, se trăiește bine și fără Recuva.
      Eu am încercat să prezint esențialul. 😀

Comentariile sunt închise.