De obicei, în cazul unui backup sau a la eliberarea spațiului de pe hard disk cel mai comod și ieftin este să apelăm la scrierea datelor pe discuri. Singurul lucru care mai rămâne de stabilit în acest caz este ce aplicație de scris discuri se potrivește necesităților noastre, iar în cele ce urmează vă voi prezenta opt astfel de aplicații.
Aplicațiile prezentate în acest articol sunt compatibile și cu unitățile optice externe.
Ashampoo Burning Studio Free
Până să scriu acest articol nu m-am „jucat” cu această aplicație și a fost o surpriză plăcută deoarece are foarte multe funcții: scriere fișiere și directoare, backup și restaurare, scriere și copiere (rip) muzică, scriere fișiere video în formate compatibile cu playerele dvd, scriere fișiere imagine, ștergere discuri care pot fi rescrise.
Aplicația necesită înregistrare gratuită (cel mai bine vă înregistrați la instalare) după câteva zile (10) de utilizare. Unora s-ar putea să le placă tocmai pentru că oferă foarte multe funcții.. alții s-ar putea să considere că are prea multe și să prefere ceva mai „subțire” (light) doar cu funcții uzuale.
Descărcare: download.com
Dimensiune: kit instalare ~ 5.7 MB/ instalat ~ 30 MB
CDBurnerXP
Este o aplicație cu „vechime în domeniu” care îndeplinește funcțiile uzuale necesare scrierii discurilor: scriere disc cu date, scriere disc audio, scriere imagini iso, copiere discuri și ștergere discuri care pot fi rescrise. Am folosit-o și o mai folosesc din când în când datorită ușurinței în utilizare.
Oferă suport pentru limba română și interfața este foarte intuitivă. Cei care doresc pot urmări și o prezentare video pentru a se acomoda mai repede cu CDBurnerXP.
Descărcare: http://cdburnerxp.se/download.php
Dimensiune: kit instalare ~ 3,1 MB/ instalat ~ 6,5 MB
Deep Burner
Funcțiile pe care le oferă nu sunt ieșite din comun: scriere discuri cu date, discuri audio, imagini ISO, ștergere discuri care pot fi rescrise, dar ce îl face atât de deosebit este chiar simplitatea de care dă dovadă, faptul că se găsește și în format portabil și oferă suport pentru limba română (pentru versiunea portabilă trebuie să instalați manual fișierele de limba română).
Este preferatul meu deoarece este foarte rapid și portabil. Si când spun rapid ma refer la faptul că de la deschiderea aplicației până selectezi opțiunile și începe scrierea discului trece foarte puțin timp (asta dacă te miști repede). Puteți urmări și o prezentare video pentru a-l vedea „în acțiune”.
Descărcare: http://www.deepburner.com/?r=download
Dimensiune: kit instalare ~ 2.6 MB/ instalat ~ 7,5 MB
InfraRecorder
Cu InfraRecorder se pot scrie discuri cu date, discuri audio, discuri video, se pot copia discuri, se pot realiza imagini de discuri care se pot mai apoi scrie pe alte discuri. Am descoperit această aplicație cu ocazia acestui test și pot spune că am rămas plăcut surprins.
Interfața nu este foarte arătoasă, însă oferă suport pentru limba romănă și funcțiile sunt organizate foarte bine. Partea bună a lucrurilor este că aplicația și funcțiile sale sunt destul de configurabile.
Descărcare: http://infrarecorder.org/?page_id=5
Dimensiune: kit instalare ~ 3.3 MB/ instalat ~ 10 MB
ImgBurn
Cu ImgBurn se pot scrie discuri cu date, se pot realiza imagini ISO după discuri dar și din anumite directoare de pe hard disk, și afla mai multe informații despre discurile care urmează a fi scrise.
Această aplicație este recomandată celor care doresc acces la setarea cât mai multor parametri, deoarece se oferă un grad înalt de configurare. Acesta nu este neaparat un lucru bun, pentru că după părerea mea se complică puțin lucrurile și un „utilizator mai puțin pregătit” s-ar putea să se descurce mai greu..
Aplicația se găsește și în versiune portabilă (însă neoficială) și se oferă suport și pentru limba română, dar fișierul de limbă trebuie instalat manual. Pentru mai multe detalii puteți citi și un articol dedicat ImgBurn.
Descărcare: http://www.imgburn.com/index.php?act=download
Dimensiune: kit instalare ~ 5.7 MB/ instalat ~ 2.2 MB
BurnAware Free
Funcțiile acestei aplicații sunt structurate după tipul discurilor care se pot scrie (CD, DVD, Bluray) și se pot crea discuri cu date, discuri bootabile, discuri audio, discuri cu mp3-uri, se pot copia discuri sub formă de fișiere imagine, scrie pe discuri fișiere imagine, se pot afla informații despre discurile de scris și șterge discurile ce pot fi rescrise.
BurnAware Free ar fi fost și mai simpatic dacă ar fi avut și suport pentru limba română. Oricum, celor care au folosit Nero ar trebui să le fie ușor să se acomodeze cu el. Pentru mai multe detalii vă recomand să citiți și articolul dedicat BurnAware Free.
Descărcare: http://www.burnaware.com/downloads.html
Dimensiune: kit instalare ~ 7.9 MB/ instalat ~ 16 MB
Active @ISO Burner
Aceasta este o aplicație specializată doar pe scrierea imaginilor ISO pe discuri. Deși vine și în format instalabil vă recomand versiunea portabilă, pur și simplu descărcați arhiva aplicației, o dezarhivați și imediat puteți scrie fișiere ISO pe discuri. Este compatibiliă cu fișiere ISO, IMG sau orice tip raw (copiere „brută”).
Avantajele acestei aplicații constau în faptul că este specializată în scrierea imaginilor pe discuri și faptul că se pot seta destul de mulți parametri de scriere. Având în vedere că este și portabilă și ocupă puțin spațiu cred că o puteți păstra pentru situațiile în care doriți să scrieți (avansat) o imagine pe un disc.
Descărcare: http://www.ntfs.com/iso-burning.htm
Dimensiune: zip ~ 0.6 MB/ instalat ~ 1.3 MB
Explore & Burn
Avantajul principal al acestei aplicații este selecția informațiilor ce urmează să fie scrise direct din Explorer însă cu prețul lipsei opțiunilor avansate. Dacă ar fi avut suport pentru limba română ar fi fost foarte utilă pentru ulilizatorii mai puțin avansați.
Această aplicație nu este tocmai recomandată deoarece nu este foarte configurabilă, însă de dragul diversității am decis să o prezint, poate sunt persoane care preferă o aplicație de scris discuri „structurată” astfel.
Descărcare: http://exploreburn.com/Download.aspx
Dimensiune: kit instalare ~ 2.8 MB/ instalat ~ 6.3 MB
În final aș dori să clarific faptul că acest articol nu realizează un top ci doar prezintă câteva aplicații de scris discuri, rămânând să alegeți voi pe aceea care este pe gustul vostru. Ordinea prezentării este bazată pe criterii pur subiective deci nu ar trebui să vă influențeze. Utilizatorii începători pot alege oricare dintre aplicațiile prezentate care au suport pentru limba română, deși cred că s-ar putea acomoda mai ușor cu cele care au și prezentări video.
Cei care doresc informații suplimentare pot citi și articolul „Cele mai populare imagini de disc. Cu ce le deschidem ?”, scris de Andrei (stefamedia.ro).
Si eu folosesc ashampoo.
dar la tine scrie cd audio cu text ca la mine nu le scrie cu text.e prima data cand folosesc prog asta ca nero face figui laptopul cu el.am vrut sa fac un cd audio si nu mi l-a scris cu text adica nu vad melodiile decat track scrie….astept raspuns.ms mult
Nu ai fost foarte explicit, ce program folosești?
Am înțeles că nu scrie și titlul piesei.. asta e problema nu?
Mi se pare ca au scos si un Nero Lite,free.
Iar cu CDBurnerXP am cam avut probleme cu el, cat o fi el de popular, tot nero e cel mai bun:)
Daca e sa fie facut top, clar CDBurner XP e pe 1.
Nero free este o frectie la picior de lemn, plus ca ramane activ un proces activ chiar si dupa dezinstalare. Apropo. nero ce este?! „Arzator” de DVD-uri sau player, convertor, etc..
am renuntat demult la nero
Nero a devenit bloatware..
Folosesc Ashampoo de vreo 2-3 ani. Ori variante gratis ori promotii care se gasesc mai peste tot (licente gratuite).
Discuri audio, data, video, DVD-uri, scriere de imagini si din imagini, copiere. Tot ce ai nevoie.
Raman fan al Ashampoo Burning Studio.
Te citez: „din când în cînd”. Ori folosești â ori î. Nu le poți utiliza pe amândouă! Sau ai inhalat prea mulți „Alexandru”-i degajați la arderea discurilor…
Am înțeles ideea.. însă cred că și tu ai înțeles ce am vrut să zic..
M-am grăbit, însă cu ce crezi că te-a ajutat ironia.. sau gluma prematură? Nu cred că ne cunoaștem suficient de bine ca să ne „tragem de șireturi”..
Fain ! De Nero sa nu mai aud !
Păi nu o să auzi prea multe.. cel puțin nu de la mine. 🙂
Sa nu uitam ca si Nero are versiune Free 🙂
Că bine ai zis „..să uităm..”. Știu că am scos din context însă dacă s-ar fi comparat cu programele prezentate în articol ar fi apărut și versiunea free de la Nero.. însă nu e cazul..
Am discutat și cu Andrei pe tema asta..
Bune recomandarile. Pe Windows foloseam CDBurnerXP pentru scrierea CD/DVD-urilor.
Mulțam. CDBurner XP este printre primele aplicații freeware de acest gen și e destul de popular. După părerea mea dintre cele 8 vreo 4-5 sunt la „egalitate” și e doar o chestiune de „gust” alegerea unuia dintre ele..
Pe Linux ce folosesti?
Salut. Ai revenit cu încă un articol muncit şi pot să spun că ai talent de selecţioner. Ashampoo Burning Studio Free este o surpriză plăcută. Bine, eu am testat mai întâi varianta comercială şi mai apoi pe cea „free”, dar e bun ca program. CDBurnerXP, ImgBurn şi Deep Burner sunt „clienţi vechi”, BurnAware Free şi InfraRecorder mi s-au părut destul de fragile (şi degrabă stricătoare de discuri nevinovate), iar pe celelalte două nu le-am testat. Cu ocazia acestui articol m-ai făcut curios.
P.S. Ştii ce mi-a plăcut cel ma mult ? Faptul că n-ai amintit de „Nero 9 – Free version”, acel simulacru de program pentru care ar trebui să le fie ruşine. O să-i dedic eu câteva rânduri…
Interesant.. Mai serios m-am jucat cu DeepBurner, CDBurnerXp, ImgBurn, iar restul le-am testat doar cu ocazia acestui articol..
Oricum, cred că avem de unde alege..
PS Am vrut să scriu și despre Nero și ca idee am vrut să numesc articolul 15 programe.. pentru că inițial am selectat vreo 15 programe, însă am decis să scriu doar despre ce e mai bun..
Surprizele neplăcute din partea Nero au început încă de la descărcare când am constatat că installerul are peste 50MB, adică de peste 10 ori mai mult decât majoritatea kiturilor programelor prezentate..
Apoi am decis să investighez și am constatat că poate fi ușor catalogat drept adware.. deci la revedere Nero.
Adware, junkware, crapware. Pick your choice 🙂 E greu să-mi explic de ce au făcut acel program. A fost un pariu pierdut…
La pariul pierdut nu m-aș fi gândit.. 🙂
Există un citat celebru: „If you build it, he will come”, dar nu e chiar aşa. Suntem în 2009 şi nu poţi să vii cu orice software (făcut la apelul de noapte), îi pui o etichetă „gratuit” şi… gata. Te iau alţii cu lopata 🙂