Dacă folosești mai multe servicii ce au fiecare calendar propriu, este dificil să ții pasul cu toate evenimentele. Facebook, Google, Yahoo și Hotmail sunt unele dintre cele mai populare servicii ce oferă calendar. Partea bună este că unele dintre aceste servicii îți permit exportarea/importarea evenimentelor, astfel încât să le poți centraliza într-un singur calendar dacă dorești.
Să presupunem că preferi Google Calendar, dar folosești și Facebook sau Yahoo Calendar. Cel mai comod pentru tine ar fi să imporți evenimentele din calendarele Facebook sau Yahoo în cel de la Google, pentru a urmări toate evenimentele într-un singur loc. Astfel îți vei planifica timpul mai rapid și cu mai puțin efort.
Ce este de reținut înainte de a intra în detalii, e că importarea/exportarea datelor se poate realiza prin două căi: fișiere ical/ICS locale și link-uri către fișeire XML/ical hostate pe un server. Fișierele ical locale conțin doar evenimentele existente în data exportării lor, adică dacă ulterior introduci evenimente noi, trebuie să exporți și să imporți iarăși datele. Prin link-uri publice (disponibile oricui) sau specifice (doar celor care dețin link-ul) către resurse ical/XML găzduite pe un server, datele se sincronizează automat când sunt actualizate în calendarul sursă.
Calendarul Facebook
Fiind o rețea socială, Facebook are avantajul că oferă acces la foarte multe informații publicate de către utilizatorii săi, de la zile de naștere la evenimente.
Facebook Calendar permite exportarea evenimentelor și zilelor de naștere prin link-uri către resurse XML private. Asta înseamnă că poți exporta cu ușurință zilele de naștere ale prietenilor sau evenimentele de interes către alte calendare, de exemplu Google Calendar.
Din nefericire Facebook nu permite importarea evenimentelor din alte surse, deci nu prea poate fi folosit să centralizezi toate evenimentele. Mai jos găsești pașii de urmat dacă dorești să exporți evenimentele sau zilele de naștere din Facebook.
Calendarul Google
Dintre toate serviciile de tip calendar asociate căsuțelor e-mail, acesta mi se pare cel mai ușor de utilizat. Aplicația Google Calendar a fost și cred că încă mai este una dintre cele mai avansate de acest gen, datorită posibilității de a primi notificări prin SMS sau e-mail. Un alt factor care facilitează utilizarea serviciului este și editarea „drag and drop” a evenimentelor. Poți schimba ora sau data unui eveniment prin mutarea acestuia în ziua și la ora dorită. Calendarele sunt grupate în două categorii: My Calendars și Other Calendars. Cele din prima categorie sunt calendarele proprii, pe când celelalte sunt calendarele importate.
Calendarul de la Google suportă atât importarea cât și exportarea de date prin fișiere ical sau link-uri către fișiere XML. Acest lucru face posibilă centralizarea informațiilor din mai multe calendare în Google Calendar. Ulterior aceste calendare pot fi ușor sincronizate și pe telefoanele cu Android sau cele compatibile cu Google Calendar.
Calendarul Yahoo
Serviciul e-mail de la Yahoo! este destul de popular în România, iar unii dintre utilizatori folosesc și calendarul asociat acestuia. Deși este mai mai puțin versatil în comparație cu cel de la Google, și calendarul Yahoo permite exportarea și importarea evenimentelor.
Exportarea și importarea evenimentelor se poate face atât ca fișiere ical locale cât și link către resurse găzduite pe server. Și calendarul de la Yahoo poate centraliza date din mai multe surse, de exemplu evenimentele din facebook sau agenda unor evenimente.
În cazul importării, aceasta este de două feluri, prin fișiere locale ical sau prin abonarea (subscribe) la unele calendare publice, sau publice cu link, de exemplu evenimentele de Facebook.
Calendarul Live Hotmail
Și serviciul de e-mail Hotmail vine cu un calendar la fel de eficient ca cel de la Yahoo. Exportarea și importarea evenimentelor se poate face atât dintr-un fișier ICS cât și la un link public. Și calendarul Hotmail poate fi utilizat pentru a centraliza datele din mai multe servicii tip calendar.
Dintre toate serviciile de tip calendar prezentate mai sus, cred că acesta este cel mai intuitiv și ușor de utilizat la importarea/exportarea datelor. Butoanele Subscribe și Share sunt prezente în meniul orizontal de sus, iar procesele de importare sau exportare sunt structurate pas cu pas.
Cam acestea ar fi posibilitățile de jonglare cu datele din calendarele Facebook, Google, Yahoo sau Live Hotmail. În ceea ce privește calendarele din clienți de e-mail ca Outlook sau Thunderbird voi reveni cu altă ocazie, deoarece și acolo e mult de povestit. Dacă ai întrebări sau completăro, le poți adresa într-un comentariu.
Google Calendar FTW.
Sunt utilizator de iOS și îl sincronizez cu Google Calendar cu succes. Cu toate astea, nu recomand o sincronizare, simultană, cu Facebook, fie pe events sau zile de naștere, deoarece se aglomerează prea tare calendarul. E la fel cam la principiul KISS – Keep It Simple, Stupid!.
Revin: Google Calendar rupe!
Salut Alex, acum depinde și de câți prieteni ai pe FB. Dacă ai mulți, după ce îl activezi nu mai înțelegi nimic.. Partea bună este că îl poți activa/dezactiva după bunul plac (spre ex doar să verifici, nu să îl ții în permanență activat). 🙂