Chromebook devine popular pe piata americana

Dacă ar fi să vorbim despre cele mai populare sisteme de operare atunci ne putem limita la Windows și MAC OS. Acesta din urmă a crescut foarte mult în ultimii ani și a reușit să sperie un pic sistemul de operare al lui Bill Gates. Dar în ciuda prețului foarte mare pe care produsele Apple le dețin nu s-au putut întrega peste tot. Astfel că doar artiștii folosesc sistemele MAC pentru diferite activități.

chromebooksUn al treilea sistem de operare vine puternic din spate și a reușit să detroneze sistemul de la Apple. Este vorba evident de Google și al său Chrome OS. Chiar dacă la începuturi nu părea deloc periculos ci mai degrabă o prostie, iată că în prezent deține o cotă de piață de 21%.

Chrome OS este disponibil doar pe anumite laptop-uri speciale numite Chromebook-uri și au apărut în 2011. Din 2011 și până acum au suferit diferite schimbări hardware, micșorări de prețuri și astfel au crescut în fața publicului. Acestea reprezintă acum 9.6% din vânzările de PC-uri în SUA în anul 2013 și 21% din toate laptop-urile vândute.

Acum că știm cum stau lucrurile trebuie să tragem și concluziile. În urmă cu un an Microsoft a avut o cotă de piață de 95%. În restul rămas intră MAC OS, Chrome OS, Ubuntu și alte sisteme. Iată că într-un an Windows a scăzut cu până la 20%, iar Chrome OS a venit puternic din spate cu o creștere de 47% în ultimul an.

Asta pune câteva semne de întrebare, mai ales că Windows 8, 8.1 și viitorul Windows 8.2 nu sunt văzute tocmai bine de consumatori. PC-urile clasice sunt tot mai mult în scădere, Google domină din ce în ce mai mult dispozitive inteligente, iar Apple rămâne un brand de lux cu o gamă restrânsă de utilizatori. Mai jos am pus un filmuleț care compară un Chromebook cu un laptop obișnuit.

 

Trimite articolul și prietenilor tăi!