AMD a lansat Kaveri

În sfârșit platforma AMD Kaveri a ieșit la suprafață și ne încântă cu performanțe și tehnolgii menite să facă experiența cât mai plăcută. AMD a lansat probabil cel mai complet APU de până acum, dar cu toate tehnologiile incluse puterea de calcul a rămas aproape la fel, dar unele aspecte au primit îmbunătățiri majore.

La nivel de CPU, AMD Kaveri are o nouă arhitectură pe 28 nm de la GlobalFoundries intitulată Steamroller sau K11.7. Procesorul are 245 mm2 și 2.41 miliarde de tranzistori. Deși procesul tehnologic a evoluat, AMD a decis că aceste procesoare să fie orientate spre consumul redus de energie și frecvențe mai mici. Astfel că noul CPU are o frecvență maximă cu 10% mai mică față de cea a lui Richland, adică 3.7 GHz. Acesta are la bază module cu câte 2 unități de numere întregi și una singură de calcule cu virgulă mobilă. Dar diferența față de Richland este că fiecare are în parte o componentă de decodare și nu mai împart una singură. Împreună cu asta, memorie cache L1 pentru instrucțiuni a crescut de la 64 KB la 96 KB per modul și au fost ameliorate și predictorul de ramură și regiștrii.

AMD_Kaveri_diagram

Pe partea de GPU dispune de tehnologie GCN 1.1(Graphics Core Next). Asta înseamnă că știe TrueAudio, Mantle, este compatibil cu UVD 4 (Unified Video Decoder), VCE 2 (Video Codec Engine) și Fluid Motion Video, DirectX 11.2 și OpenGL 4.3. Alte specificații pe care trebuie să le spunem ar fi cei 512 Stream Processors, 8 ROP-uri, 32 de unități de texturare și 8 unități de computaționale asincrone. Dar ce este cel mai important se numește HSA, adică AMD vrea să integreze CPU-ul și GPU-ul în așa fel încât toate jocurile să ruleze la rezoluție Full HD cu minim 30 FPS schimbând doar detaliile. Din păcate pentru asta este nevoie de tehnologiile huma și hq, dar dezvoltatorii nu au adoptat încă aceste tehnologii. huma înseamnă heterogenous Unified Memory Access, mai pe românește și GPU-ul va avea acces la toată memorie sistemului precum are și CPU-ul. Cele două vor lucra coerent și sarcinile vor fi atribuite heterogen (hq-heterogeneus Queing)

AMD_Steamroller

Cel mai puternic APU Kaveri se numește A10-7850K. Acesta este vârful de gamă cu care AMD se lăuda. Puterea lui de procesare este de 856 GFLOPS, are TDP-ul de 95 de Watti ce poate fi reglat din BIOS, iar controller-ul de memorie suportă până la 2133 Mhz. Frecenta lui standarda este de 3.7 GHz, dar prin OC poate ajunge până la 4.5 GHz. Pentru acest nou CPU veți avea nevoie de o placă de bază cu socket nou adică FM2+. Diferența dintre FM2 și FM2+ stă în cei 2 pini în plus pe care noul socket îi include. Astfel că dacă aveți Richland se potrivesc pe noile socket-uri, dar invers nu. Ca chipset-uri regăsim tot trei reprezentați că la seria precedentă: A55, A78 și A88X, ultimul fiind mai deosebit față de A85X prin slotul PCI-E 3.0. TDP-ul lor atinge 7.8 W.

Pentru început sunt disponibile doar două procesoare Kaveri: A10-7850K și A10-7700. Pe viitor AMD va mai lansa câteva procesoare, dar low end. Și ca să încheiem într-un mare stil, eu am primit după două zile de la lansare tot pachetul AMD Kaveri pentru testare și vă por arată un unboxing și să vă spun o scurtă părere despre el. Am rulat câteva jocuri pe rezoluție Full HD și am obținut în FC3 pe detalii normale 25 FPS. În BF4 am scos 20 FPS în timpul acțiunii, iar în Bioshock Infinite 60 FPS. Din păcate nu pot să dau foarte multe detalii aici căci review-ul este pentru alt blog. Dar vă las cu un unboxing la tot pachetul. Prețurile pentru cele două procesoare sunt de 700 lei, respectiv 750 de lei pentru vârful de gamă.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

Un comentariu

  1. Fainute articolele tale, mr. Cristian.
    Le urmaresc de cand ai inceput sa postezi pe computerica si pot spune ca scrii din ce in ce mai bine. 🙂

    Ce 20 de fps-uri in BF4? Astea-s fleacuri. Stai sa vezi cum se joaca cu un Pentium dual-core la 2.5 Ghz si o placa GT630 1Gb. Impusti orezarul si pana-ti apare imaginea cu el la pamant poti sorbi linistit o cafea. 😀
    Astia n-au glumit cand au zis de quad core pentru joculica asta. Am sperat sa-i pacalesc insa n-am avut sanse. Cred ca batranelului meu desktop i se apropie sfarsitul, nu mai tine pasul cu noile aparitii.

    PS : Ce e Mantle ala? E a doua oara cand ma izbesc astazi de termenul asta si n-am inteles la ce-i bun.

Comentariile sunt închise.