Samsung își continuă eforturile în zona gadgeturilor „purtabile” și a doua generație de ceasuri inteligente este acum disponibilă. Portofoliul de produse este acum mai larg iar producătorul sud coreean a mai corectat din neajunsurile primei generații Gear.
Prin programul Smartphone Tester al celor de la Orange am avut posibilitatea de a testa Samsung Gear Fit alături de Samsung Galaxy S5, pentru o perioadă de câteva săptămâni.
Ceasurile inteligente, între moft și utilitate
Judecând după efortul pe care l-a depus cu Galaxy Gear, Samsung și-a dorit foarte mult să crească piața ceasurilor inteligente. Analizând însă rata de returnare de 30% (în SUA) a lui Gear 1, ne dăm seama că ceva nu a mers cum trebuie. Fie utilizatorii au avut așteptări prea mari, fie Samsung promis prea mult.
În ceea ce privește cea de-a doua generație schimbările nu sunt foarte mari din punct de vedere tehnic, mi se pare că mi mult s-a umblat la modul în care gadgeturile sunt „împachetate” pentru mai multe categorii specifice de utilizatori. Probabil Samsung a învățat din greșeli și încearcă să adreseze mai bine nevoile clienților.
Vârful de lance este Samsung Galaxy Gear 2, cu procesor de 1GHz, 512 RAM, 4 GB flash, ecran de 1,43 inch, senzor IR, și o cameră de 2 MPx care fotografiază Full HD și filmează HD. Ca element de mare noutate față de generația anterioară, Gear 2 are încorporat un senzor pentru puls, util în cazul antrenamentelor sau activităților sportive.
Pentru a se adresa unei game mai largi de consumatori, de această dată Samsung a mai adăugat în portofoliu două produse puțin simplificate dar similare ca performanțe cu Gear 2: Gear 2 Neo și Gear Fit.
Gear 2 Neo și Gear Fit nu au camere foto/video iar designul lui Gear Fit este mult simplificat, având un display mai mic, curbat și alungit. Spre deosebire de Gear 2 Neo, Gear Fit nu are senzor IR așadar nu poate fi utilizat ca telecomandă pentru TV.
Din punct de vedere al designului Gear 2 și Gear 2 Neo par că se adresează mai mult bărbaților iar Gear Fit, fiind mai subțire, femeilor.
Funcții noi și îmbunătățiri
Generația a doua de ceasuri inteligente de la Samsung vine cu un senzor pentru puls, funcționalitate care transformă ceasurile în adevărate accesorii de fitness. Acum, pe lângă datele furnizate de accelerometru și giroscop, informațiile despre puls te ajută să îți dozezi optim efortul în timpul antrenamentelor și să evoluezi mai repede fără să te suprasoliciți.
Rezistența la apă și praf este un alt punct forte față de Gear 1 dar și de ceasurile inteligente ale altor producători, mai ales în contextul în care vorbim despre un gadget util pentru fitness și antrenamente.
Știu că erau foarte mulți utilizatori care se plângeau că Gear 1 era gros, butucănos, total nepotrivit pentru mâna unei domnișoare. Samsung pare că a ținut cont de părerile utilizatorilor iar Gear Fit este unul dintre cele mai subțirele și elegante ceasuri inteligente existente pe piață.
Autonomia era un alt punct slab al generației anterioare, insă aici nu cred că se putea face prea mult datorită tehnologiei actuale de fabricare a acumulatorilor. Deși am observat o mică îmbunătățire, aceasta nu este foarte mare față de generația anterioară.
Autonomia este tot de 1-2 zile la utilizare foarte intensă cu gestul de pornire al ecranului activat (similar cu Gear 1), ori de 4-6 zile la utilizare moderată cu gestul de pornire al ecranului dezactivat (ține cu aproximativ o zi mai mult ca Gear 1).
Sfatul meu, dacă vrei să ai o autonomie mare la smartwatch indiferent de model, e să dezactivezi gestul de aprindere al ecranului ceasului pentru a evita pornirile accidentale.
La ce poate fi folosit un ceas inteligent?
Primirea notificărilor de pe telefon pe ceas sună interesant și arată bine în clipurile de prezentare, nu este tot timpul de dorit. În funcție de sursa și numărul notificărilor, procesul de „atenționare” poate deveni agasant.
Sigur, sunt și situații în care se poate dovedi util să primești notificări pe ceas. De exemplu e comod să vezi starea vremii, e mult mai rapid decât să scoți telefonul și să navighezi prin aplicații, plus că e o informație utilă. La fel și în cazul anumitor evenimente din calendar, sau să afli cine te sună, ori ce SMS ai primit. Atât timp cât nu sunt multe notificări e bine, însă dacă sunt frecvente e posibil să te agaseze numărul mare de întreruperi.
Totuși, utilitatea lui Gear Fit se vede în special la capitolul fitness. Dacă ești preocupat de calitatea somnului, de greutatea corporală sau de evoluția pe parcursului antrenamentelor atunci o să îți dai seama cât de mult te ajută informațiile pe care ți le poate oferi Gear Fit.
Ceasul are câteva moduri de lucru dedicate unor activități specifice ca: mers pe jos, alergat, ciclism, somn, în care oferă un set de informații folositoare.
Astfel poți observa evoluția somnului dar și a antrenamentelor într-o imagine de ansamblu și poți identifica ușor și îmbunătăți aspectele care scârțâie.
Concluzii
Producătorii testează piața, perfecționează tehnologiile și își adaptează produsele, așa că nu cred că o să mai dureze mult timp până ceasurile inteligente vor deveni ceva obișnuit.
Totuși, având în continuare un preț destul de piperat, ceasurile inteligente se adresează consumatorilor cu venituri peste medie, pasionaților de gadgeturi de ultimă generație ori celor cu preocupări sportive. Prin Gear Fit, Samsung a încercat să facă mai accesibile ceasurile inteligente.
Ținând cont de funcțiile pe care le oferă și designul atrăgător, Samsung Gear Fit este o opțiune bună ca raport calitate/ preț, iar de la Orange se găsește la un preț de 199 EUR.
Cu alte cuvinte e un moft nu chiar costisitor. In faza actuala e folositor doar snobilor care vor face fitness” scobindu-se permanent in nas ca sa le poata admira lumea minunatia de gadget in toata splendoarea. 🙂
Da și nu.. eu îi simt lipsa drept să îți spun. Cum nu prea sunt eu early adopter, mi-a luat oleacă să mă obișnuiesc cu ideea unui ceas cu HRM și altele, dar după ce l-am utilizat o perioadă am învățat câteva chestii destul de importante despre mine: că nu dorm suficient și ar trebui să mănânc mai serios. 🙂
Asta puteam sa-ti spun si eu. Gratis. 😛