Riscurile de securitate la care sunt expuși utilizatorii de Windows XP

Aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici și medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar și după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare, relevă un studiu derulat de Bitdefender pe o perioadă de trei luni.

xp

Cercetarea a luat în calcul țări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania și Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România.

Studiul a arătat şi că IMM-urile sunt ținta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidențiale, profitând de vulnerabilitățile sistemelor.

După 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opțiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conținutului tehnic.

“La câteva săptâmâni după anunțul de finalizare a asistenţei tehnice de la Microsoft, o nouă vulnerabilitate de tip zero-day care ţintea de Internet Explorer s-a transformat într-o amenințare permanentă pentru utilizatorii XP. Asta până când cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil și pentru sistemul de operare pe care vor să-l scoată din uz. Oricum, remediul oferit a fost o excepție, iar companiile n-ar trebui să-și imagineze că acest lucru se va repeta la infinit. Așadar, migrarea de la sistemul XP către unul mai sigur este absolut necesară’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Potrivit analizei, compania cea mai vizată de ameninţări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului.

Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză și un hypermarket de legume și fructe din Australia. În România, compania care a fost cea mai vizată de hackeri activează în industria serviciilor financiare.

Studiul Bitdefender a fost derulat din martie în aprilie 2014 și a luat în calcul 5.000 de companii din industrii precum retail, sănătate, educație şi sisteme industriale.

Sursa: Bitdefender

Trimite articolul și prietenilor tăi!

4 comentarii

  1. Se mai pot downloada din alte surse upgrade-uri pentru Windows XP?

  2. M-ati ajutat de multe ori domnule inginer;VA MULTUMESC DIN SUFLET SI VA DORESC SANATATE MULTA!!!!! Cu mult respect,Nistor

Comentariile sunt închise.