Sfaturi pentru achizitia unui PC de calitate la un pret bun

Acest articol este dedicat celor care doresc un calculator ieftin, fara pretentii ridicate, cu un raport calitate pret destul de bun. Nu o sa va recomand componente “concrete”, producatori sau magazine, ci o sa va arat ce trebuie sa aveti in vedere, incat sa luati cea mai buna decizie.

Sfaturile urmatoare vin sa completeze Achizitii / Upgrade – Cum alegem?, dar se aplica in deosebi pentru calcualtoarele de zi cu zi, pentru acasa, ce vor fi utilizate la urmarit filme, ascultat muzica, navigat pe internet si la procesare de text sau calcul tabelar; in principiu la activitati care nu necesita mari resurse sau putere mare de calcul.

Inainte de toate:

  1. Stabiliti un buget mai mic decat suma totala disponibila pentru achizitie. Sa zicem ca aveti la dispozitie 1500 RON (o suma rotunda, des intalnita), considerati ca aveti doar 1350 sau 1400 RON. Asta va va ajuta sa va incadrati in buget, chiar daca depasiti suma propusa (aceea mai mica). Si astfel se amortizeaza si micile cheltuieli (taxi, prelungitoare, cabluri, accesorii..etc).
  2. O greseala destul de grava pe care o putem face, este apelarea la o singura persoana pentru sfaturi si indicatii. Fiecare da sfaturi in functie de cunostintele si experientele sale, deci intrebind un numar mare de persoane sansele sa aflati cat mai multe informatii cresc. De aceea va recomand sa va documentati din timp(1-2 saptamani inainte) si din surse variate (forumuri, site-uri de profil, mai multe cunostinte), pentru a acumula cat mai multe informatii. Sursele de informare ar trebui sa aiba ponderi diferite in functie de gradul de „specializare”. Atentie la „prietenii” care „se pricep” dar nu pot justifica de ce au facut o anume alegere. Decizia finala este a voastra, insa trebuie sa „cantariti” informatiile primite. Pentru a evita confuzia, intrebati mereu „de ce?” si cereti justificarea sfaturilor.
  3. Hotarati-va sa cumparati doar cand sunteti 100% sigur si multumit. Evitati sa fiti capricios sau nerabdator (altfel nu veti parcurge eficient prima etapa), si e posibil sa nu faceti cea mai buna alegere. Riscati sa descoperiti apoi oferte mai bune, componente mai performante, pe care le-ati fi putit achizitona daca aveati rabdare. Daca ceva nu va multumeste, mai asteptati/cautati.

Alegerea componentelor

  • De evitat sunt sistemele “de-a gata” (sisteme de serie deja asamblate). Contin de obicei componente “putin depasite” si din observatii proprii sufera la capitolul upgrade. Poate ca gresesc dar in astfel de sisteme ajung componentele care au “ramas” in stoc. Sau daca sunt ceva mai „bunicele” costa foarte mult. Nu zic sa nu aveti in vedere si astfel de sisteme, insa nu va asteptati la miracole.
  • Urmariti sa “construiti” un calculator echilibrat. Am observat ca majoritatea persoanelor au tendinta de a alege unele componente scumpe (incepand cu procesorul, placa de baza si placa video), si cand constata ca vor depasi bugetul ajung sa se zgarceasca la altele (periferice, carcasa, sursa), rezultand un sistem neechilibrat. Ideal este sa alegem componentele in asa fel incat sa “se potriveasca” la capitolul performante unele cu altele. “Dimensionarea” exagerata a unor componente duce la “subdimensionarea” altor componente, cand avem un buget fix.
  • Din punctul meu de vedere, unele periferice (mouse, tastatura, monitor) ar trebui sa fie prioritare, pentru ca ele va fac experienta in fata calculatorului mai confortabila. Pentru un sistem pe care se va asculta muzica si viziona filme, boxele ar avea din punctul meu de vedere o prioritate mai mare decat procesorul.
  • Memoria. Puteti incepe “cladirea sistemului” alegand mai intai cantitatea de memorie (RAM si Hard Disk-ul). Memoria RAM va este de folos cand rulati multe programe simultan, iar capacitatea hard disk-ului determina cantitatea de informatie (muzica, filme, programe) ce poate fi stoacata “in calculator”. Atentie, memoria RAM trebuie sa fie compatibila cu placa de baza si procesorul.
  • Procesorul este urmatorul pe lista.  Frecventa procesorului determina viteza “de calcul”. Un procesor mai rapid va efectua intr-un timp mai scurt o arhivare, compresie, randare..etc. Asadar e lesne de inteles de ce nu e indicat sa “aruncati o avere” pe procesor, daca in mod obisnuit navigati pe internet. Procesoarele sunt de mai multe tipuri: single core (1 nucleu), dual core (2 nuclee), triple core(3 nuclee), quad core (4 nuclee). Fiecare nucleu poate fi “vazut” ca un procesor separat; pentru un calculator fara pretentii un procesor dual core este suficient.
  • Placa de baza este dependenta de soclul procesorului dar si de generatia din care face parte acesta (de obicei „incompatibilitatea” se poate corecta printr-un update de BIOS, daca soclul este acelasi), asadar mare atentie la alegerea ei.
    Atentie, consultati manualul placii de baza si verificati compatibilitatea cu modulele de  memore RAM.
    Placile de baza de obicei au module de sunet, retea sau chiar video integrate. Asta inseamana ca nu necesita o alta placa de retea sau de sunet instalata pentru o conectare la retea sau pentru a asculta muzica.
    Chipset-ul placii de baza este foarte important, deoarece in functie de acesta depind si celelalte dotari mai sus mentionate. Daca achizitionati o placa de baza cu o  modul video integrat, puteti  sari peste cumpararea unei placi video dedicate. Mai multe detalii despre placa video.
  • Unitatea optica o veti folosi destul de rar (instalarea sistemului de operare, copiere scriere discuri), deci nu are sens sa cumparati produse foarte exotice.
  • Carcasa si sursa se aleg in general la final, asta pentru a se asigura compatibilitatea cu restul componentelor (factor de forma, puterea consumata). Carcasa si organizarea interna a acesteia ajuta la stabilirea unui flux de aer si racirea componentelor, iar sursa are rolul de a alimenta corespunzator toate componentele din calculator. Sursa este o componenta foarte importanta, pentru ca pe langa faptul ca  trebuie sa isi pastreze  tensiunile stabile si sa aiba posibilitatea de a livra curentii necesari functionarii componentelor, a protectiilor la supracurent, supratensiune, scurtcircuit etc.., poate constitui o sursa de zgomot in cazul in care este de o calitate indoielnica. O sursa „de calitate” va poate scuti de multe necazuri (componente „prajite”, zgomot, incalzire excesiva a ambiantei carcasei..). Carcasa poate fi „ieftina”, dar sa aiba orificii de racire si o constructie solida.
  • Perifericele, desi le-am trecut pe “ultima pozitie” au un impact major asupra confortului in timpul petrecut la calculator. Degeaba calculatorul se “misca” bine, daca nu merg taste, sau apar sunete ciudate, sau imaginea este “nepotrivita”. Ajungem sa ne adaptam si la conditii vitrege, insa ochii si mainile se resimt. Monitoarele LCD au un nivel mult mai mic de radiatii decat cele CRT (cu tub catodic), iar o tastatura ergonomica va reduce stresul asupra incehieturilor. Daca tastatura sau mouse-ul au butoane aditionale (multimedia: back, forward, play, pause, volum, etc..) puteti economisi timp. Daca petreceti mult timp la calculator, perifericele sunt foarte importante. Boxele conteaza si ele destul de mult (din punctul meu de vedere), in cazul unui sistem multimedia.
  • Dupa ce v-ati facut o idee in privinta specificatiilor generale, in cazul componentelor produse de mai multi integratori, sau care sunt prezente intr-o varietate mare de modele (ex: placi de baza, placi video, surse, hard disk-uri, etc), va documentati si alegeti pe acelea care considerati ca va satisfac nevoile.
  • Placa de baza, procesorul si memoria formeaza un „trio de nedespartit”, compatibilitatea parametrilor lor fiind esentiala pentru un calculator stabil.
  • Este indicat sa faceti macar doua sau trei configuratii „diferite”, incat sa o puteti alege pe cea mai potrivita pentru voi.

Alegerea magazinului

  • Magazine online sau magazine “obisnuite”? Magazinele online au costuri mai mici de “administrare”, dar multe dintre ele nu lucreaza cu stocuri reale, deci trebuie sa sunati pentru a intreba de stoc si pret. Magazinele “obisnuite” platesc chirie si de obicei au mai multi angajati, ceea ce se adauga la ceea ce cumparati, insa puteti pune mana, si eventual testa. In Bucuresti sau alte orase mari magazinele online sunt ok (daca isi au sediul acolo, si nu se paltesc taxe postale). Si in provincie magazinele online sunt o solutie, insa este ceva mai riscant, dar parca nici “filialele magazinelor nationale” nu sunt solutia deoarece practica preturi foarte mari. Riscati si daca achizitionati componente de la o firma “obscura”..
  • Pretul conteaza. Alegeti magazinul care are preturile mici, din cel mai apropiat loc. Unele magazine au cateva “trucuri” pe care le folosesc sa atraga clienti: practica preturi mai mici pentru anumite componente, si preturi mult mai mari pentru alte componente. E clar ca daca veti cumpara totul de la ei nu ati facut “nici o afacere”. Cumparand mai ieftin, chiar de la mai multe magazine, veti “simti” diferenta.
  • Preturile prea mici sunt “suspecte”. Nu alergati dupa cele mai mici preturi (incredibil de mici, cu mult sub media pietei), pentru ca riscati sa aveti surprize. Acele produse fie au fost expuse, fie au fost returnate.. Nu e valabil intotdeauna, insa sa aveti o atentie sporita in aceste situatii.
  • Garantia este o loterie. Daca ceva merge prost, asta presupune sa mergeti la magazin sau service, asteptati sa constate, etc, si daca este vorba de vreun defect „ascuns” sau compatibilitate probabil veti ramane cu el. Daca e sa se intample se intampla oricum, deci nu va ganditi inutil la asta. Puteti de exemplu sa va documentati ce producator  sau integrator este „laudat” fiabilitate..

Ridicarea comenzii

  • Daca luati un sistem integral, mergeti cu ajutoare, altfel nu veti reusi sa carati totul singur. Monitorul va ocupa o mana, componentele in cutii cam doua sacose, iar carcasa fie o carati in brate sau sub brat. Doua persoane se descurca, dupa parerea mea.

Cred ca este evident ca toate aceste sfaturi sunt la alegerea fiecaruia, urmati-le doar pe acelea care sunt in conformitate cu parerile voastre. Spor!

Trimite articolul și prietenilor tăi!

315 comentarii

  1. Buna Alexandru , ma poti ajuta si pe mine cu o informatie ?
    Am o mini unitate cam de 5 ani si mi-as dori sa schimb ceva la ea , sa fie mai performanta . Ce trebuie sa schimb ? Nu vreau sa renunt la carcasa , pentru ca ocupa loc mai putin .
    Aceasta e ok ? placa Video Gigabyte Geforce GTX 1060 mini ITX OC Edition 6GB Noua

    • Bună Camelia, îmi poți spune ce configurație are mini-unitatea pe care o ai? La ce activități ai vrea să o folosești?

  2. Ce proprietati ar trebui, va rog, sa aiba un calculator ieftin, bun si devreme acasa, pentru un neprofesionist putin mai pretentios?

  3. Buna ziua! Am doua calculatoare mai vechi. Unul a inceput usurel sa nu mai plece: apas butonul de pornire, ar vrea sa plece, se observa un impuls, dar nu pleaca. De curand celalalt se comporta cam la fel. Imi puteti da un sfat, va rog?

  4. buna! ma poti ajuta cu o parere? am nevoie sa imi iau un calculator pentru a lucra in programe de grafica( photoshop, corel draw, illustrator.etc) dar si ptr gaming.care crezi ca ar fii mai ok dintre astea doua? ti-am dat linkurile as aprecia suuper mult dak m-ai putea ajuta cu o parere. ar fii mai bine sa il fac pe piese sau e ok unu din astea doua?
    mediagalaxy.ro/sistem-it-myria-live-v29-amd-fx-6300-pana-la-4-1ghz-4gb-1tb-amd-radeon-r7-260-1gb-gddr5-free-dos-2-jocuri-la-alegere
    mediagalaxy.ro/sistem-it-myria-xdrive-v13-intel-core-i5-4440-pana-la-3-3ghz-6gb-1tb-amd-radeon-r7-250-1gb-gddr5-linux-1-joc-la-alegere

  5. poti sa ma ajuti si pe mine cu o configuratie pentru un calculator de birou pana in 1000 lei?

Comentariile sunt închise.