Cum ne aparam de plagiatul online?

PLAGIÁT ~e n. 1) v. A PLAGIA. 2) Lucrare (artistică, ştiinţifică) străină prezentată drept personală. /<fr. plagiat

Stiu ca printre cititorii Computerică se numara si persoane care au un site-blog personal. Confruntandu-ma tot mai mult cu situatii in care mi-au fost copiate articolele, am decis sa va prezint cateva servicii si metode prin care sa preveniti plagierea articolelor/postarilor si sa identificati site-urile buclucase.

Prevenirea plagiatului

Cateva metode si practici care pot face un plagiator sa se razgandeasca:

  • Watermark (“semnatura”) pe imagini si video. Cea mai eficienta metoda si cea mai descurajanta. Plagiatorul in mod sigur este lenes, daca e cazul sa faca screenshot-uri sau sa caute imagini se va lasa pagubas de cele mai multe ori. Daca preia articolul va fi nevoit sa puna link, sau daca nu va va face reclama needitand imaginea respectiva. In cazul clipurilor video este nevoie de rabdare mai multa sa scoata semnatura. Un watermark pe diagonala rezolva problema de cele mai multe ori.
  • Introducerea de link-uri catre site (despre, conditii etc..) in fluxul de date (feed). Sunt site-uri care preiau articolele automat direct din feed si punand link-uri in feed (subsol) veti fi sigur ca sunteti citati ca sursa cand va sunt copiate articolele.
  • Adaugarea de link-uri interne ale site-ului/blog-ului vostru. Ii va da de lucru plagiatorului sau chiar il va da de gol daca nu observa.
  • Asigurati-va ca sunteti indexati de motoarele de cautare foarte repede. Folositi ping-uirea (avertizare) automata in WordPress a robotilor motoarelor de cautare cand scrieti un articol si setati un interval decent la care sa va fie vizitat site-ul de un crawler (de ex din Google Webmaster Tools);
  • Scrierea intr-un stil personal, usor de recunoscut. Daca folositi un limbaj personal e posibil ca plagiatorul sa se lase pagubas pentru a nu fi “depistat”.
  • Avertizarea printr-un banner sau text ca folositi servicii anti plagiat. Nu stiu cat de mult impresioneaza pe cineva astfel de mesaje dar pot fi eficiente.
  • Specificarea clara in termenii de utilizare ai site-ului ca veti lua masuri legale impotriva plagiatorilor. La fel de eficienta aceasta metoda ca si cea de mai sus.
  • Dezactivarea click dreapta printr-un script. Poate fi o solutie dar nu este indicata; am adaugat acest sfat la sfarsit sa stiti ca exista si aceasta posibilitate, insa nu recomand.

Detectarea plagiatorilor

Cateva servicii online care va ajuta sa detectati copiatorii:

  • Copyscape este un serviciu online in care puteti introduce anumite link-uri si vi se vor arata alte pagini cu continut similar. In principiu acest serviciu este cu plata, dar poate fi utilizat cu restrictii gratuit. Este o metoda mai lenta de a afla informatii insa utila cand dorim mai multe informatii decat ne ofera Fairshare.
  • ArticleChecker va ajuta sa cautati rezultate similare atat pentru anumite fragmente de text cat si pentru pagini intregi. Se poate dovedi de folos uneori.
  • Plagiarism Checker este similar ArticleChecker. uneori se paote dovedi util.
  • Motoarele de cautare va pot oferi informatii pretioase. Cautand paragrafe folosind motoarele de cautare veti afla daca sunteti singurul care ati scris ceva anume.
  • Google Alerts poate fi de folos, insa necesita timp de pus in practica si nu are rezultate uimitoare. Cu Google Alerts sunteti avertizati cand sunt cautate anumite fraze sau cuvinte cheie. Astfel detectati cand plagiatorul cauta sa afle mai multe detalii despre indexarea articolului vostru.

Masuri impotriva plagiatorilor

Cateva masuri care pot fi luate in cazul in care v-a fost plagiat un articol:

Instiintarea plagiatorului ca ati descoperit “fapta”. Rugati-l respectuos sa puna link catre sursa altfel sa le scoata de pe site. Puteti sa ii dati link catre acest articol ca sa vada ca stiti ce aveti de facut:

  • Raportarea la motoarele de cautare. Fara “sprijinul” motoarelor de cautare traficul va scadea foarte mult.
  • Raportarea la serviciul de hosting, advertiseri, parteneri, etc. Cei care se ocupa de hosting s-ar putea sa fie inerti la cuvintele voastre, insa partenerii si mai ales cei care castiga bani de pe urma site-ului s-ar putea sa fie cei mai receptivi. Continutul duplicat este sanctionat de multe servicii de publicitate si in general nimeni nu doreste sa aiba de-a face cu plagiatori, decat poate alti plagiatori. Afla mai multe.

3 avantaje daca esti cinstit

  • Esti apreciat de comunitate pentru ca la randul tau apreciezi munca altora;
  • Primesti trafic datorita track-back-urilor;
  • Ti se pot propune colaborari;

3 dezavantaje daca joci murdar

  • Esti penalizat de motoarele de cautare, vei pierde trafic;
  • Esti penalizat de parteneri, care probabil vor evita sa colaboreze cu tine;
  • Esti penalizat de advertiseri;

Cred ca ar mai fi ceva de scris, daca aveti sugestii sau adaugiri va rog sa le lasati intr-un comentariu si le voi adauga celor de mai sus.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

11 comentarii

  1. Luna aceasta (noiembrie 2013), o echipă de specialişti în IT a lansat primul soft de analiza de text şi detectare a plagiatului 100% românesc, adaptat special pentru scanarea eficientă a textelor scrise în limba romana – DetectarePlagiat.ro.
    Programul anti-plagiat combina scanarea extinsă a termenilor din dicţionarul explicativ al limbii române, o serie de algoritmi bazaţi pe elemente de inteligenţă artificială, analiza lingvistică asistată computerizat, dezambiguizare semantică automată, şi multe altele, într-o serie de scripturi şi modele de analiza ce permit scanarea antiplagiat a textelor scrise în limba romană.
    Într-o eră în care conţinutul online abundă în materiale şi texte de toate tipurile iar plagiatul a devenit o practică întâlnită şi în anumite cazuri celebre, un program eficient de scanare şi verificare a conţinutului de text adaptat specialităţilor limbii române era absolut necesar. Softul reprezintă un instrument extrem de util atât pentru întreaga comunitate academică (de la studenţi până la cadre didactice, comisii de examinare, autori şi editori de lucrări ştiinţifice), dar şi pentru cei ce administrează conţinut online (ziare, reviste, platforme de conţinut, etc.).
    Noutate absolută pentru România, programul este disponibil gratuit pe site-ul developer-ilor: detectareplagiat.ro. Acesta operează analize complexe cu eficienţa şi viteza maxime, o lucrare de licenţă, un articol ştiinţific sau unul ce urmează a fi publicat pe un site putând fi scanate în câteva minute. Softul analizează în paralel conţinutul de text din documentul supus testării cu peste 10 miliarde de materialele indexate in baza de date a DetectarePlagiat.ro, precum şi cu miliarde de materiale disponibile pe internet, identificând instant similitudinile şi paragrafele care sunt copiate (plagiate).
    În acest mod se realizează detecţia eficientă a tentativelor de plagiat dar se pot verifica şi textele proprii sau articolele deja publicate pentru a vedea în ce măsură acestea se regăsesc la nivelul reţelei internet.
    Deşi versiuni pentru limba engleză există deja, majoritatea contra unei taxe care trebuie plătite, acestea sunt inutile în analiza unor texte scrise în limba romană; universităţile, mass-media, administratorii de site-uri şi platforme de conţinut, profesorii şi studenţii, precum şi orice alţi doritori se pot bucura acum gratuit de avantajele primului soft de detectare plagiat complet românesc, pe DetectarePlagiat.ro

  2. idownloadblog.com, este site-ul pe care il plagiaza site-ul idevice.ro. Toate informatiile sunt extrase din site -ul mentionat.Nu este munca lui zaone ci un furt de informatii de pe idownloadblog.com si publicarea lor pe site-ul idevice.ro. Eliminati plagiatorii si respectati originalul !!!

  3. Foarte buna articolul si sfaturile! Si pentru ca am si eu un site pe care l-am lasat in grija cuiva pentru ca am avut niste probleme de sanatate destul de mari, am picat in aceeasi galeata la care face referire acest articol.
    @Alexandru – Imi cer scuze pentru ce s-a intamplat si pentru ca pe wordpressul site-ului am un plugin de ban, am nevoie sa imi spui si mie care este IP-ul de pe care intri ca sa il pot scoate din ban. Am vazut ca ai comentat la mine pe site acest lucru… trimite-mi te rog pe adresa de mail a acestui comentariu …. Multumesc frumos si imi cer scuze inca o data.

  4. Nu mi-a venit sa cred cind am patit-o eu, cu mitielul meu blog.
    Copiase un nesimtit vreo 5 tutoriale !! Apoi am descoperit ca 90% din articolele lui erau copiate de pe alte site-uri. Fara link, fara copyright, fara absolut nimic.
    Cind l-am rugat (insistenbt) sa le stearga, a inceput sa si comenteze.
    Asa ca am sters frumos pozele si, in cele din urma, l-am convins sa stearga tot ce copiase.

    • In general merge si cu vorba buna..
      Aia care copiaza tot se lasa in doua luni pentru ca nu vor avea trafic.. cel putin nu din motoare de cautare.
      Cel mai rau e cand copiaza cineva cu page rank mai mare decat al tau.. ca google poate crede ca tu ai copiat..dar e discutabil..

  5. Un articol mai mult decât bine venit. Eu am avut o problemă în urmă cu câteva luni când o personaj s-a ataşat aşa de mult de articolele mele încât a decis să copieze vreo 20. Inclusiv cu hotlink pe poze. A fost şi greşeala mea fiind pentru prima dată confruntat cu asemenea specimene, însă din fericire cei de la WordPress în urma sesizării şi a dovezilor clare i-au închis în mai puţin de 12 ore „blog-ul”. Ca o concluzie, în cazul site-urilor găzduite gratis adresaţi-vă cu încredere furnizorului de hosting.

    P.S. Alex. Poţi să detaliezi un pic introducerea de link-uri către site în fluxul de date ?

Comentariile sunt închise.