In articolul 15 Browsere web – Cu ce navigam mai repede pe internet? imi propuneam sa aflu ierarhia intre browserele web mai cunoscute, si am decis apoi sa fac un test mai profund asupra celor din fruntea clasamentului.
Asadar am ales sa testez Chrome 3.0.182.3 Beta, Internet Explorer 8, Opera 9.64, Mozilla Firefox 3.5 beta 4 si Safari 4 pentru ca acestea se aflau in fruntea clasamentului trecut si pentru ca testarea doar in peacekeeper era insuficienta. Desi are un caracter subiectiv (poate), acest articol are scopul de a va oferi informatiile necesare pentru a alege un browser potrivit nevoilor voastre.
Cum am testat si ce am luat in calcul?
Ca diferentele sa fie cat mai clare am luat in calcul: spatiul ocupat pe hard disk, timpul de pornire, memoria RAM maxima atinsa in timpul unui test, timpul mediu de procesor intr-un test, timpul de navigare, rezultate in testele sintetice peacekeeper si acid3, posibilitatea de adaugare a extensiilor.
- Masurarile nu sunt foarte precise, testele pe care le-am efectuat nu sunt “brevetate”, dar cu toate acestea cred ca rezultatele reflecta foarte bine realitatea. Puteti descarca fisierul cu rezultatele si sa le ierarhizati dupa bunul plac (va rog sa lasati un comentariu cu noul clasament daca e cazul si detaliile necesare).
- Timpul de ocupare al procesorului ( % ) si memoria RAM maxima ocupata le-am masurat folosind Process Lasso.
- Spatiul ocupat pe HDD. M-am limitat la fisierele din Program Files si Users pentru a determina spatiul ocupat de navigatoare dupa instalare.
- Timpii de pornire si de navigare i-am masurat cu un cronometru.
- Primul test mai serios a fost pornirea navigatorului si lasarea acestuia neutilizat timp de 15 secunde dupa care am luat valorile memoriei RAM ocupate si a nivelului de utilizare al procesorului.
- Al doilea test a fost cu peacekeeper si monitorizarea variatiei memoriei RAM si a timpului de procesor.
- Urmatorul test a fost unul de navigare propriu-zisa: deschiderea browserului, accesarea unei pagini web si navigarea prin aceleasi 5 link-uri (am asteptat sa se incarce complet fiecare pagina). Am luat in considerare timpul total de la pornire pana la finalizarea navigarii, memoria RAM maxima ocupata si timpul de procesor.
- Apoi am realizat un test similar pentru a vedea in ce fel este afectata navigarea cu fiecare browser in parte in cazul in care deschid doar aceeasi pagina (de zece ori in tab-uri/file diferite). Am masurat si luat in calcul aceleasi lucruri ca la testul precedent.
- Ulterior am adaugat cate o nota (posibil subiectiva) pentru suportul de extensii si rezultatele acid3.
- Nu am luat in calcul securitatea pe care o ofera fiecare browser, deoarece am considerat ca toate browserele testate aici sunt decente din acest punct de vedere.
{openx:6}
Rezultate
Am realizat doua clasamente, calculate diferit:
- Punctare pe baza de nota de la 1 la 5 pentru fiecare rezultat de test:
68 – Opera
59 – Firefox
57 – Chrome
42 – Safari
38 – Internet Explorer - Penalizare procentuala fata de cel mai bun scor/categorie (100-penalizare):
95,05 – Firefox
93,68 – Opera
88,92 – Chrome
84,34 – Safari
72,86 – Internet Explorer 8
Pareri personale
Surpriza acestui test a fost Opera care a avut rezultate excelente in utilizarea “de zi cu zi”. In testele sintetice a avut punctaje modeste insa timpii de navigare masurati de mine au fost foarte buni. Desi testele sintetice nu o arata, Opera este un browser pentru navigarea de zi cu zi recomandabil celor care nu folosesc extensii si vor sa renunte la Internet Explorer.
Desi s-a “miscat” bine, Firefox are avantajul ca suporta extensii; utilizeaza procesorul mai mult decat Chrome, si probabil acesta din urma ar fi avut un punctaj mai ridicat daca ar fi excelat la mai multe capitole (se paote observa ca scorurile sunt bune insa nu iese primul de prea multe ori).
Firefox este un browser excelent pentru utilizatorii mai pretentiosi, are performante decente si suporta extensii care ii ofera mai multe abilitati suplimentare si il fac foarte personalizabil.
Firefox si Chrome s-au comportat bine per total, desi as putea spune ca ma asteptam ca Firefox sa aiba un punctaj mai mic decat al Chrome.
Indiferent de performantele sale, Chrome are o bila neagra (pe care nu am luat-o in considerare in test) din partea mea pentru ca installerul sau nu pune prea multe intrebari si instaleaza si google update; poate sunt paranoic in privinta data mining (colectarii de date) dar sunt si altii ca mine. Google “stie” deja prea multe, si prin intermediul Chrome poate afla si mai multe si mai repede. Prea multa putere in mainile unei corporatii.. poate deveni o problema. Atentie si la Google Toolbar..
Safari s-a comportat in “utilizarea de zi cu zi” cu mult sub asteptari. Avand in vedere rezultatele obtinute in testele sintetice am crezut ca Safari chiar este grozav. Fals, pentru ca porneste greu, paginile se incarca lent si nici prea personalizabil nu este. Nu il recomand avand in vedere ca sunt optiuni mai bune. Si Safari instaleaza Apple Update, fara o instiintare prealabila si are aceeasi bila neagra in cont ca si Chrome.
Internet Explorer nu merita si este de departe cel mai slab. De obicei consuma multe resurse si navigarea cu el este medie spre lenta. Randarea este “colturoasa” si nu am vazut alt browser sa “stalceasca” mai rau imaginea testelor grafice in peacekkeper. Popularitatea lui se bazeaza pe integrarea destul de fortata (asociere agresiva cu HTTP) in Windows.
Concluzii
Uitandu-ma pe statisticile Computerică constat ca 44,77% dintre vizitatori folosesc Firefox, si 42,62% Internet Explorer. Insa dintre cei care folosesc Internet Explorer doar 19,76% au instalata ultima versiune iar 44% folosesc versiunea 6, adica una foarte veche. Asta ma face sa cred ca o mare parte din utilizatorii Internet Explorer fie nu au cunostintele necesare fie nu sunt responsabili in privinta actualizarii browserului web si ca popularitatea browserelor web nu este in conformitate cu performantele lor. Ar fi interesant sa facem ceva in privinta asta.
Daca sunteti utilizator neexperimentat (tocmai renuntati la Internet Explorer, nu intentionati sa folositi extensii) va recomand Opera sau Iron, insa daca doriti mai mult de la browserul vostru web va recomand Firefox datorita varietatii de extensii suportate.
vivaldi este asemanator cu chrome este unul si acelasi browser dar ia schimbat numele la google chrome sincer nu sint multumit este exact ca versiunea noua opera am impresia ca cei care au facut browserul respectiv au inlaturat extensiile (addon) plus diferite optiuni sau design plus de asta am mai vazut browsere asemanatoare gen mozilla (tor browser) am facut testari si la alte browsere, parca sa stricat lumea la cap fata de versiunele vechi plus erau si mai sint mai eficiente decit versiunile noi. asta este parerea mea. ps: folosesc opera 12 este mult mai eficent chiar daca nu pot vedea unele site-uri.