Test comparativ între laptop-uri cu Intel Core i5 Sandy Bridge, noiembrie 2011

Prin octombrie mă gândeam să renunț la actualul meu laptop de 12 inch Hannspree SN12, în favoarea unui laptop de 15 inch mai performant, echipat cu procesor Intel Core i5 Sandy Bridge și 4GB memorie RAM. Drept urmare am testat tot ce mi-a căzut în mână, mai precis un HP ProBook, un Dell Lattitude, și un Maguay MyWay.

Cum am testat? Rezultate.

M-a interesat să pot compara și ierarhiza laptopurile după viteza de lucru și navigarea web, fără să iau în calcul performanța în jocuri (eu nu mă prea joc). Am luat în considerare rezultatele oferite de Windows Experience Index, Peacekeeper și SuperPi pentru a-mi face o imagine de ansamblu. Datele le-am introdus în tabelul de mai jos și am evidențiat cele mai mari scoruri:

Tabel comparativ laptop-uri

În tabel am inclus laptop-urile în ordinea testării împreună cu cel actual, pentru a-mi face o părere asupra câștigului de performanță în eventualitatea unui upgrade, și pentru a stabili dacă este rentabil un astfel de upgrade pentru mine.

Clasamentul este următorul: Dell Lattitude pe primul loc,  urmat îndeaproape de HP Probook, iar pe locul trei Maguay MyWay. Conform Windows Experience Index am putea crede că Maguay-ul este cel mai performant, urmat de Dell și HP. Problema este că deși a avut printre cele mai mari scoruri în Windows Experience Index, în Peacekeeper și SuperPi a avut niște rezultate nejustificat de slabe. Dell-ul și HP-ul s-au comportat în conformitate cu așteptările și diferențele din WEI s-au păstrat și în testele cu Peacekeeper și SuperPI.

Dell Latitude E5520

Echipat cu cel mai performant procesor din test, a obținut rezultate foarte bune și ieșit câștigător, are dotări bune, finisaje și materiale de calitate. Dar are un punct slab: prețul ridicat care afectează raportul calitate-preț.

Dell Latitude E5520
Dell Latitude E5520

Driverele s-ar putea găsi mai ușor în site-ul producătorului, dar partea bună este că oferă o aplicație care poate instala toate driverele necesare în locul dumneavoastră, Dell Driver Pack. Cu toate că designul este drăguț după părerea mea, am întâlnit persoane care au considerat că e cam îndrăzneț pentru un produs business. 

HP ProBook 4530s

A obținut performanțe similare cu Dell-ul în toate testele (deoarece este echipat cu un procesor sensibil mai slab), dar are o placă grafică mai performantă (nu cu mult). Finisajele sunt excelente după părerea mea și are un design elegant, o chestie funcțională care ar merge îmbunătățită ar fi unghiul la care se poate deschide clapeta cu monitorul.

HP ProBook 4530s
HP ProBook 4530s

Site-ul producătorului este foarte stufos și poate dura un pic până se găsesc driverele (care ocupă vreo 2 GB după descărcare). Acest produs oferă cel mai bun raport calitate preț din punctul meu de vedere.

Maguay MyWay H1502X

Când am văzut configurația, dotările și prețul acestui laptop, mi-am zis că acesta este câștigătorul. Este singurul model care a venit echipat cu monitor Full HD pe lângă restul componentelor performante. Finisajele și materialele mi s-au părut de slabă calitate în primă fază, însă mi-am dat seama că sunt reciclabile și că sunt mai ușoare (ceea ce e bine).

Maguay MyWay H1502X
Maguay MyWay H1502X

Prin faptul că a venit preinstalat m-a scutit de a căuta drivere, dar am observat că acestea vin doar pe un CD și nu sunt de găsit pe site-ul producătorului. Există posibilitatea ca rezultatele ciudate din teste să se datoreze driverelor nepotrivite. Alte lucruri de menționat ar fi că acumulatorul a fost nefuncțional și pe durata testelor am stat cu laptop-ul conectat la priză, iar încărcătorul este destul de mare și greu. Mi-ar fi plăcut să să claseze pe locul întâi, și m-a impresionat monitorul HD, care este excelent pentru un laptop.

Observații și păreri personale

În urma testării mi-am dat seama că deși poate mi-ar prinde bine un laptop mai performant, pentru mine este mult mai importantă portabilitatea motiv pentru care actualul meu laptop încă se potrivește nevoilor mele și chiar se descurcă bine. Merg mult cu laptopul, încărcătorul și alte accesorii în rucsac, și perioada în care am mers cu un laptop de 15 inch m-a făcut să apreciez mai mult Hannspree-ul. Am ajuns la concluzia că o diagonală de peste 13 inch și o greutate de peste 2 kg devin bariere pentru o portabilitate ridicată.

În ceea ce privește participanții la test, acasă aș lua HP-ul cu toate că mi-ar fi plăcut să zic asta despre Maguay. Și Dell-ul este o variantă bună, însă după ce îi mai scade prețul. Voi ce ați alege?

Trimite articolul și prietenilor tăi!

4 comentarii

  1. daca ar fi sa fac o ierarhie a preferintelor mele prin prisma achizitiilor realizate pentru firma, ar arata cam asa :
    1. dell – n-au dezamagit niciodata, indiferent daca sunt portabile sau desktop, insa sunt cam scumpele
    2. toshiba – raport calitate/pret bun dar au o durata de viata putin peste limita decentei – ma refer doar la laptopuri
    3. hp – jenante, trimise in service de n ori atat laptopuri cat si desktopuri; nu stiu ce se intampla cu astia de la hp, „chinezerizarea” i-a afectat mai mult decat pe altii. c’est la vie !

  2. Eu când aleg un laptop, pe lângă criteriile clasice valabile şi la un PC, ţin cont în principal de:
    1. Greutate
    2. Autonomie
    Din păcate, siturile de vânzări online nu-ţi dau posibilitatea de a le ierarhiza în funcţie de aceşti parametri şi este foarte dificil de căutat.
    Cazul ideal PENTRU MINE ar fi un laptop cu Intel Core i7-2649M (TDP de 25 W) care are video, cu un ecran de 13 inci, cu o greutate în jur de 1,5 kg şi o autonomie de invidiat (era un Toshiba dar nu mai ştiu exact modelul).

Comentariile sunt închise.