Spre surprinderea mea au trecut 3 ani de când am publicat ultimul test de navigatoare web. Între timp am mai făcut alte teste comparative (care nu au ajuns pe blog mulțumită unor exigențe nejustificate) și am aflat că Google Chrome este cel mai rapid. Weekendul trecut am zis să fac o testare (poate nu la fel de elaborată ca cea de data trecută) să vedem cum mai stau lucrurile.
Cote de piață
Curios să văd ce s-a mai schimbat între timp, am aruncat o privire pe cotele de piață ale browserelor web cele mai populare. Conform Statcounter, Chrome este acum pe primul loc iar Internet Explorer în cădere liberă. Firefox își păstrează binișor cota de piață, ca și Opera de altfel. Concluzia ar fi că Internet Explorer este înlocuit de Chrome. Nimic suprinzător până aici. Mai este și Safari, care crește încetișor, însă acum nu l-am mai testat fiindcă nu are o variantă portabilă pentru Windows.
Ce am testat?
Fiindcă browserul tinde să conțină foarte multe informații personale (bookmarks/semne de carte, parole, istoric) am decis să le includ în acest test doar pe acelea care vin în format portabil. De ce? Pentru că aplicațiile în format portabil sunt mai ușor de protejat în cazul în care crapă sistemul de operare. În aceste condiții s-au calificat Google Chrome, SRWare Iron, Mozilla Firefox, Opera, Maxthon, SeaMonkey. Cu toate acestea am testat și Internet Explorer fiindcă era preinstalat. Browserele au fost testate „out of the box”, fără alte extensii instalate sau cu optimizări.
*Notă: Testul nu este în totalitate obiectiv, însă dacă veți reconstrui condițiile specificate mai jos, veți obține rezultate similare.
Cum am testat?
Am folosit Peacekeeper de la Futuremark pentru a testa performanțele și Process Explorer pentru a vizualiza consumul de resurse. Am rulat testele pe două sisteme diferite însă am decis să postez rezultatele obținute pe sistemul mai performant (Dell echipat cu Intel Core i5 2520M Sandy Bridge, 4Gb RAM) deoarece diferențele de scor și performanțe sunt mai bine evidențiate. Conexiunea la internet a fost făcută printr-un router wireless D-Link DIR-615.
Rezultate
Conform așteptărilor, Google Chrome și fratele său SRWare Iron au avut punctaje mult mai mari decât Firefox și Internet Explorer. Surpriza cea mare o constituie Maxthon, care depășeste cu peste 10% punctajele obținute de Chrome și Opera. Maxthon este practic cel mai performant browser portabil în momentul de față, dar și consumul de resurse este pe măsură.
Opera, care are performanțe similare cu Google Chrome, la capitolul consum de resurse stă surprinzător de prost. Firefox a intrat în test cu trei versiuni dacă este să considerăm și SeaMonkey, însă din punct de vedere al performanțelor sunt similare și destul de slabe. Dacă luăm în calcul și varianta adăugării de extensii putem presupune că performanțele se vor diminua mai mult. Internet Explorer este iarăși codaș, probabil performanța scăzută este și motivul pentru care pierde cotă de piață în acest ritm.
Consum de resurse
Opera mi-a făcut o surpriză neplăcută, fiindcă a reușit să depășească 1 GB RAM în timpul desfășurării testului. Deși nu a solicitat foarte mult procesorul, consumul de RAM este pur și simplu fantastic raportat la ceilalți concurenți. Pe locul doi la consum stă FIrefox și SeaMonkey. Chrome în schimb a oferit un raport foarte bun performanță/resurse consumate. Maxthon a avut de asemenea un consum decent de resurse, și a înregistrat și cel mai bun punctaj. Internet Explorer a consumat relativ puține resurse, însă și performanțele au fost modeste.
Concluzii
Ca utilizator obișnuit aș folosi Chrome/Iron fiindcă oferă performanță și securitate cu un consum decent de resurse. Pentru performanțe maxime și o funcționalitate crescută se poate utiliza și Maxthon; deși consumul său de resurse este mai mare decât în cazul Chrome, nu cred că se va simți atât de mult. Pe mine Maxthon nu mă prinde, îmi place foarte mult simplitatea oferită de Chrome.
Opera oferă performanțe bune însă consumă cam multă memorie RAM pentru gustul meu. Firefox, Seamonkey și Internet Explorer au performanțe mici, ceea ce înseamnă că impactul negativ asupra productivității ar fi prea mare în cazul folosirii lor, de aceea nu le recomand.
Madalin*
Incearca ctrl+h ..sper ca am fost de ajutor 🙂
Felicitari pentru munca depusa insa cred ca consumul de resurse consuma dupa configuratia pc-ului. De ce zic asta ? …mie Firefix imi consuma 126k iar Chrome 324k ..de aici am luat concluzia…poate ma insel cine stie ?
Salut Cătălin, normal că depinde și de resursele libere, dar în esență rămâne valabil ce am spus în articol.
aha,,deci nu o sa am probleme cu el o sa mearga sper..mersi,,scuze de deranj