autoopt – Autooptimizare şi Curăţare PC

autoopt este un pachet portabil de curaţare a calculatorului făcut atât pentru cei care nu se pricep la calculatoare cât şi pentru cei care nu doresc sa irosească timpul rulanâd si configurând diverse aplicaţii. Acest pachet se bazază pe un script pe care l-am realizat personal şi care controlează câteva aplicaţii de curăţare şi optimizare.

Pentru a efectua optimizarea este nevoie să deschideţi autoopt.exe şi aplicaţiile de curăţare vor rula automat. Aplicaţia este vizibilă în system tray (langă ceas) şi va afişa mesaje tip norişor periodic, despre stadiul în care se află.

Nu este nevoie să setaţi absolut nimic, aceste programe sunt configurate să cureţe numai ceea ce este sigur.

Atentie: Ideal este, să nu lucraţi la calculator în timp ce suita de optimizare rulează, cu toate ca în teste s-a observat că nu este afectată de activităţile obişnuite ale utilizatorului. În cazul în care utilizati PC-ul se poate întrerupe optimizarea şi scriptul poate „sari” să controleze fereastra sau aplicaţia în care lucrati atunci (şi poate rezulta o apăsare necontrolată de taste).

Prezentare video:

  • Utilizare şi funcţii:
  • Despachetare şi pregătire de utilizare:

autoopt 2.85 ––––––––––––––––

Update 3.08.2009:

Posibilitatea rulării în trei moduri: rapid, normal şi normal cu shutdown după optimizare.

Adăugarea a două aplicaţii noi, CCleaner şi Auslogics Disk Defrag şi scoaterea Winaso Registry Optimizer.

Modul rapid rulează CCleaner pentru ştergerea fişierelor temporare şi Auslogics Disk Defrag pentru defragmentarea rapidă a fişierelor de pe partiţiile harddiskului.

Modul normal rulează CCleaner, ASC 3 Disk Cleaner, Wise Disk Cleaner, Wise Registry Cleaner şi JK Defrag.

Modul normal + shutdown rulează similar cu versiunea normală numai că închide calculatorul după optimizare.

Descărcare: autoopt 2.85

Dimensiune: ~9MB zip / ~18MB despachetatt.

autoopt 2.80 ––––––––––––––––

Update 15.06.2009:

Wise Disk Cleaner, Wise Registry Cleaner şi am adaugat o aplicaţie de Disk Cleanup ce vine cu Advanced System Care.

autoopt

Compatibil cu Windows XP, Windows Vista si Windows 7

Dimensiune: 6MB zip/ 12MB despachetat

autoopt 2.7 ––––––––––––––––

Am scos versiunea 2.75 a programului autoopt cu Wise Cleaners actualizate şi alte mici modificări; am decis să ofer iaraşi acest pachet spre descarcare directă. A se folosi în medii necomerciale, şi a se distribui fară modificări. Apreciez dacă îmi trimiteţi un e-mail cu părerile voastre despre această suită şi despre cum ar putea fi imbunătăţită.

autoopt este mai exact un script realizat de mine, ce controlează câteva aplicaţii de curăţare şi optimizare a calculatorului: Wise Disk Cleaner, Wise Registry Cleaner, WinASO Registry Cleaner şi JKDefrag. Aceste aplicaţii se găsesc împachetate alături de script; acest pachet este portabil (nu necesită instalare şi poate fi purtat pe un stick usb).

Pur şi simplu faceţi dublu click pe autoopt.exe, veti fi întâmpinat de un mesaj, şi după ce faceţi click pe OK totul va merge de la sine:

Aplicaţiile vor fi pornite pe rând, şi singura dumneavoastră grijă este să nu umblaţi la PC atât timp cât autoopt este în funcţiune. Veţi şti când trece de la un program la altul datorită avertizărilor care apar langă iconiţa acestuia din System Tray:
Ramân valabile majoritatea restricţiilor de la versiunea precedentă. Compatibil cu Windows XP si Vista.

Dimensiune: ~4.4MB zip/9MB dezarhivat

autoopt 2.60 ––––––––––––––––

Aplicaţiile care sunt integrate în autoopt 2.6 sunt:
  1. Wise Disk Cleaner 3.91;
  2. Wise Registry Cleaner 3.93;
  3. WinASO Registry Optimizer 3.2;
  4. JK Defrag 3.36;

Aceast pachet îl folosesc şi eu pentru a-mi întreţine calculatorul.autoopt este compatibil şi cu XP si cu VISTA. Multumesc domnului Ioan S si lui George pentru ca mi-au oferit feedback şi m-au ajutat sa îl testez.

Dimensiune: ~3MB ZIP ~7MB dezarhivat

Trimite articolul și prietenilor tăi!

61 comentarii

  1. In primul rand tin sa iti multumesc pt aceasta aplicatie , functioneaza bine dar cu o exceptie anume Winaso. prima data cand am folosit Autoopt , scriptul s-a blocat in momentul cand trebuia sa treaca de la Winaso la JK defrag , am repornit Autoopt de data asta a facut treaba pana la capat dar ti-as sugera sa schimbi Winaso cu altceva nu trialware , cu CCleaner , un programel fff bun , parerea mea, sau Glary Utilities un alt utilitar bun mie cel putin nu mi-a placut deloc . Astept cu nerabdare versiunile viitoare de Autoopt si poate o sa il vedem la download si pe miste site-uri mai mari , Softpedia de exemplu.

    • O sa inlocuiesc Winaso insa nu cu ccleaner (face buba..).
      O sa caut o alternativa.
      Ca idee autoopt 2.85 o sa fie ceva mai simpatic; dar sa termin cu licenta ca nu prea am vreme acum.

  2. Am folosit autoopt 2.80 si a functionat ca in prezentarea voastra dar am o problema ,am incercat sa vad cum arata defragmentarea cu cel din windows si imi apare mesajul „Disk Defragmenter could not start”. Cum pot sa fac sa-l vad din windows iar ?

    • In mod normal nu ar trebui sa apara astfel de mesaje, cel putin nu datorita autoopt. Dupa ce dati un restart, va rog sa accesati functia de defragmentare facand click dreapta pe partitiile hard dick-urilor(properties/tools/disk defragmeter) si sa imi spuneti daca a functionat.
      Va rog sa imi spuneti si ce sistem de operare folositi.

      • Am dat restart dar tot nu functioneaza ,folosesc windows xp .Este prima data cind imi face acest lucru si pot sa spun ca am mai incercat si alta data alte programe de defragmentare cum ar fi Piriform Defraggler s-au Smart Defrag dar nu am avut niciodata acest mesaj „Disk Defragmenter could not start”,defragmentarea din windows functionind normal.Din fericire am facut un backup zilele trecute la partitia C ,deci problema nu e chiar asa grava dar eram curios de unde as putea reporni defragmentarea din windows,oricum il voi mai lasa citeva zile asa sa vad cum reactioneaza calculatorul in continuare.O sa mai urmaresc raspunsurile sa vad daca apar ceva noutati.Multumesc anticipat .

  3. … funcționează ireproșabil, atât pe Windows XP, cât și pe Windows 7, pe Vista nu am încercat …. pentru mine Vista e’ un „vis urât” ! 😀
    Singura remarcă pe care vreau să o fac este faptul că „progrămelele” ce alcătuiesc autoopt, nu sunt „ultimile versiuni” !!! 😀

  4. Cateva sute de KB de chei in plus in registrii nu influenteaza pozitiv vizibil performanta sistemului.Sunt extrem de rare cazurile in care intrarile invalide genereaza erori de sistem.Expertii confirma acest lucru: http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2005/10/02/registry-junk-a-windows-fact-of-life.aspx .Mark Russinovich este un expert in software care lucreaza pentru Microsoft si reviste de specialitate.Personal, sistemul meu de operare instalat acum jumatate de an functioneaza ca la inceput, fara ca macar o data sa fi folosit vreun program de tip registry cleaner.Problemele Windows-ului sunt doua la numar(mari si late):1.Virusii 2.Fragmentarea fisierelor.Aceste probleme genereaza in timp, o scadere vizibila a performantei sistemului de operare.Daca se reuseste evitarea acestor probleme,windows-ul poate oferi o experienta placuta utilizatorului pe o perioada indelungata de timp, fara o scadere a perfomantei sistemului si fara necesitatea rularii miilor de programe de tip registry cleaner existente pe piata.

    • Iti multumesc pentru interventie Ovi, dar parerea mea este ca numarul intrarilor invlide din Registry influenteaza la un moment dat viteza de acces a Key-urilor. Nu e vorba ca sunt cativa kilobytes e vorba ca sunt extrem de multe.
      Poti face urmatorul test: creeaza un fisier text de 1 kb si copiaza-l de 1000 de ori intr-un director si apoi creaza si un fisier de 1 MB; vezi cat dureaza sa copiezi cele 1000 de fisiere intr-o alta locatie fata de acel fisier de 1MB – nu este vorba ca dimensiunea este redusa, ci ca sunt multe fisiere; cam asa e si cu Registry-ul, cand se aduna pea multe chei chiar daca sunt valide, calculatorul se va misca mai greu, deci de ce sa nu le scoatem macar pe cele invalide..
      Iti dau dreptate, sunt anumite chestiuni care influenteaza mai mult viteza „de reactie” a calculatorului (si le-ai observat bine):
      Virusi
      Fragmentarea fisierelor
      Gradul de ocupare al hard disk-ului
      Pozitia fisierelor pe platanele hard disk-ului
      Fragmentarea Registry-ului
      Numarul de programe instalate
      Chei invalide in Registry

      Si probabil ar mai fi ceva, insa nu imi vine in minte acum.. Mi-ai dat o idee buna, si probabil o sa vin cu un articol pe tema asta 🙂

      • Exemplul prezentat este irelevant sub cel putin doua aspecte:
        1.Intrarile invalide sunt marcate ca atare drept pentru care,in mod normal, nu mai are loc accesarea lor de catre sistemul de operare.Totusi exista cazuri in care algoritmul de dezinstalare al unui program nu este eficient,iar asta determina aparitia unor erori.In acest caz eliminarea intrarilor invalide din panoul Add/Remove Programs presupune eliminarea intrarilor invalide din registrii: http://support.microsoft.com/kb/310750 .Pentru aceasta nu este necesara folosirea unui program de tip registry cleaner!
        2.Citirea din registrii are loc printr-un algoritm aleator nu secvential.

        Istoria programelor de tip registry cleaner incepe de la problema „umflarii” registrilor din Win9x.De la Xp incepand aceasta problema a fost remediata prin reducerea riscului unui „crash” ,datorat cresterii peste masura in dimensiune a sectorului de registrii.
        Cateva observatii:
        -Presupun ca acel 5000 este de fapt 1000
        -Pozitia fisierelor pe platanele hard disk-ului
        si Fragmentarea Registry-ului fac parte din aceeasi categorie a Fragmentarii fisierelor!

      • Scuze,5000 era 1000, am corectat (initial am scris 5000-5MB).
        Registry cleanerele

        Cand am zis pozitita fisierelor pe platane exact la asta m-am referit, fiind destul de clar ca viteza de transfer a hdd-urilor scade pe masura ce datele sunt mai aproape de centrul platanelor, iar la exterior fiind maxima. Aici sunt utile programele care pe langa defragmentare organizeaza fisierele pe baza accesarii..

        1 Oke, de acord

        2 Chiar daca accesarea e aleatoare, exista mai multe posibilitati cand sunt mai multe key..

        Urmeaza niste presupuneri pe baza a ceea ce stiu..
        Registry-ul este un fisier, de acord, fragmentarea sa este la fel ca a oricarui alt fisier, insa exista o mica diferenta: Registry-ul nu poate fi defragmentat ca orice fisier pentru ca este accesat permanent pe durata de functionare a sistemului de operare.
        De aceea au aparut niste programe, care fac o copie a Registry-ului defragmentat si cer un restart, ca sa il inlocuiasca pe cel fragmentat cu cel defragmentat inaintea pornirii SO.
        E acelasi lucru insa se rezolva prin alta metoda.. si de aceea le-am „separat”.

        PS Programele de curatat registri mai fac si „reparatii” (corectie de parametri, valori etc..) nu doar sterg intrari invalide.. Ca uneori repara „de tot” incat trebuie reinstalat sistemul de operare altceva 🙂 , de aceea am recomandat sa se foloseasca rar..

        PS la autoopt 2.85 chiar mi-am propus sa includ o unealta pt optimizare rapida si alta pentru optimizare mai profunda..

  5. Am si eu o sugestie in vederea imbunatatirii Autoopt. Dupa ce ruleaza Wise Disk Cleaner si sterge fisierele inutile ar trebui golit Recycle Bin. Mi se pare necesar sa se faca asta inaintea defragmentarii. In rest e o idee excelenta si functioneaza jos palaria.

  6. Am BitDefender Antivirus v10 si autoopt.exe mi-l gaseste virusat cu Trojan.Generic.1584025 😐

  7. Multumesc ptr. ca luati in consideratie si sugestiile noastre si astept cu nerabdare ca,, autoopt,,sa fie cel mai bun ptr. curatirea calculatorului! Mult succes in continuare!

  8. Stiu ca fiecare calculator trebuie sa aiba instalat un antivirus,eu ma refeream la un program de curatare periodica gen Malwarebites AntiMalware etc.!

  9. Este un program foarte bun dar va rog ca in acest program sa includeti si unul de detectare si stergere a virusilor care mai scapa im calculator!Astept cu mare nerabdare si succes in continuare!!!

    • Chiar daca am include o aplicatie de detectat si curatat virusi, siguranta calculatorului dumneavoastra ar fi redusa, pentru ca nu ati avea o protectie activa.
      De aceea va invit sa folositi un antivirus excelent si gratuit, AviraAntivir.
      Multumim pentru sugestie si apreciem ca ne furnizati idei.

Comentariile sunt închise.

Confidențialitate

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență posibilă când îl vizitezi. Informațiile de tip cookie sunt stocate în navigatorul tău de Internet și sunt utile pentru memorarea preferințelor tale, iar atunci când revii pe site-ul nostru nu e nevoie să le introduci din nou. De asemenea, informațiile cookie ne ajută să observăm ce pagini din site sunt vizitate cel mai des și sunt considerate utile de către utilizatorii noștri.

Poți schimba setările cookie-urilor din meniul din stânga al aceste ferestre.