BlackBerry Z10 – Review pentru vârful de gamă BlackBerry

bb-z10Telefoanele BlackBerry au fost foarte populare într-o perioadă datorită tastaturii fizice qwerty și a funcțiilor integrate. Odată cu apariția smartphone-urilor cu touchscreen, interesul față de produsele BlackBerry s-a diminuat iar acțiunile companiei au început să scadă. 

BlackBerry Z10 a fost lansat oficial la sfârșitul lunii ianuarie și se dorește a fi unul dintre modelele care vor crește interesul utilizatorilor față de produsele companiei BlackBerry (cunoscută anterior ca RIM). Din 29 martie, BlackBerry Z10 va fi disponibil în oferta Orange.

Specificații tehnice, unboxing, construcție și design

Cu un design modern, ecran de 4,2 inchi şi o cameră de 8 MP, BlackBerry Z10 folosește noul sistem de operare BlackBerry 10, are o interfaţă bazată pe gesturi, uşor de intuit, are o memorie internă de 16 GB, un procesor Dual Core 1.5 GHz și 2GB RAM. Este un smartphone orientat mai mult către segmentul business, iar dotările și accesoriile confirmă acest lucru.

Unboxing BlackBerry Z10
Unboxing BlackBerry Z10

Cutia telefonului și felul în care este ambalat creează o primă impresie foarte plăcută. Primul lucru pe care l-am observat după ce l-am despachetat a fost asemănarea cu Iphone. Începând cu atenția la detalii, totul pare bine gândit și calculat să se potrivească perfect, chiar și în cutia ambalajului.

Design-ul lui Z10 este în stilul Iphone 5 și HTC One, adică suprafața display-ului este uniform paralelă cu cea a capacului din spate iar colțurile telefonului sunt rotunjite. Per total, stilul butoanelor și liniile design-ului oferă telefonului un aer serios și modern, orientat către business.

Blackberry Z10 are o construcție robustă, display-ul este protejat de un geam la fel de rezistent precum Gorilla Glass iar partea din spate de un capac cauciucat, cu o aderență foarte bună. Carcasa mi s-a părut a fi din metal, dar la o cercetare atentă mi-am dat seama că este dintr-un plastic mai dur. Dat fiind că este folosit mult plastic negru, e posibil ca eventualele zgârieturi să fie mai puțin evidente. Butoanele și masca difuzorului pentru apeluri sunt din metal, cu aspect mat și de culoare argintie, adaugând o notă de stil telefonului.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Greutatea telefonului este distribuită uniform, iar capacul de cauciuc oferă o aderență crescută astfel încât este destul de puțin probabil să-l scapi din mână. Chiar și dacă îl scapi, se pare că telefonul este destul de rezistent și are tendința de a cădea pe capacul cauciucat.

Mi se pare foarte bine plasat butonul de power, central în partea superioară, fiindcă este foarte ușor de accesat cu degetul arătător. Tot în partea superioară este și conectorul căștilor. În partea stângă sunt poziționati conectorii HDMI-out și microUSB iar în partea dreaptă butoanele de volum și cel pentru funcții speciale (play/pause sau ce activează un asistent virtual similar SIRI). În partea inferioară este plasat difuzorul telefonului, despre care voi povesti mai multe la capitolul sunet.

Display / Autonomie / Conectivitate

Ecranul de 4,2 inch are rezoluție HD iar caracteristicile afișării sunt foarte bune. Împreună cu interfața foarte elegant stilizată, display-ul oferă o experiență foarte plăcută de navigare pe internet, prin meniul telefonului și funcțiile acestuia dar și la afișarea fotografiilor sau redarea filmelor.

Incarcare BlackBerry Z10Autonomia a fost în medie de o zi și jumătate, cu wireless-ul pornit 6-9 ore pe zi și preponderent navigare pe internet (Facebook, Twitter, Youtube). Perioada maximă în care telefonul a rezistat fără reîncărcare a fost de două zile, perioadă în care l-am folosit moderat și am ținut funcțiile de comunicare pornite doar când am avut nevoie de ele (wifi, bluetooth).

La capitolul conectivitate am fost plăcut surprins de viteza de transfer prin bluetooth și wifi, dar și de viteza de realizare a conexiunilor. BlackBerry Z10 este smartphone-ul care se conectează cel mai rapid la rețeaua wi-fi dintre toate pe care le-am testat până acum. Telefonul dispune și de conexiune HDMI și tehnologie NFC, însă nu am avut ocazia să le testez dar presupun că nu sunt probleme la acest capitol.

Mi-a plăcut că telefonul are suport pentru DLNA integrat, așadar poți distribui cu ușurință imaginile și clipurile de pe smartphone pe un televizor care suportă acest protocol.

Sistem de operare / Aplicații / Securitate

La început mi s-a părut că telefonul se mișcă greu (inițial și-a făcut niște actualizări) iar tastatura afișează literele mari indiferent dacă scrii cu litere mici sau mari (ceea ce mi s-a părut puțin confuz). După ce am introdus pin-ul lucrurile s-au schimbat în ceea ce privește viteza de reacție. Telefonul se mișcă foarte rapid și fluent, iar simplitatea de a utiliza BlackBerry OS este pur și simplu surprinzătoare. Pentru a vedea cum este Blackberry OS, recomand demo-urile pentru toate funcțiile telefonului.

gestures-blackberry-z10
Inițializare, update și prezentarea gesturilor de bază

Imediat după inițializarea sistemului de operare, la prima pornire ți se prezintă un mic tutorial despre gesturile de bază pentru folosirea BlackBerry OS: swipe sus-jos, swipe jos-sus și stânga-dreapta.

Am înțeles că unora le este greu să se acomodeze cu ideea de a utiliza preponderent aceste gesturi pentru ecran, însă mie mi-au plăcut din prima fiindcă simplifică mult navigarea printre aplicații și ești mereu la 1-3 pași distanță de orice funcție vrei să accesezi.

Avantajul față de alte sisteme de operare este că navigarea se face mai mult prin swipe decât prin click-uri punctuale pe iconițe, așadar deschizi mai repede aplicațiile și ajungi mai rapid la mesaje. Toate mesajele și notificările pot fi accesate prin swipe stânga-dreapta și sunt centralizate în BlackBerry Hub dar se pot filtra după aplicațiile care le-au generat. În partea superioară este prezentă bara de status, care facilitează accesul la setări și funcțiile uzuale (similar ca la Android și iPhone).

Calendar Z10
Calendar

Având în vedere că Z10 este un telefon pentru segmentul business, aplicațiile de organizare a timpului și sarcinilor de lucru sunt excelente, atât Calendar cât și Remember. Calendarul îmi aduce aminte de calendarul de pe Windows Phone, atât ca structură cât și design. Mi-a plăcut foarte mult Remember, care este un task manager foarte bine structurat și permite organizarea sarcinilor de lucru după mai multe criterii. Nu cred că exagerez când spun că Remember e cel mai bun task manager pentru telefon pe care l-am întâlnit.

Asistent digital Z10
Asistent digital

Asistentul digital, un fel de Siri pentru BlackBerry, poate fi accesat apăsând butonul dintre tastele de volum și funcționează binișor. Cu toate astea nu l-aș utiliza cu regularitate fiindcă mi se pare că mai repede m-aș descurca singur decât să apelez la această funcție. Acest lucru este oricum valabil pentru toți asistenții digitali de pe orice sistem de operare.

Sincronizarea contactelor și a conturilor este rapidă, mai ales dacă ai folosești Gmail sau Facebook.

Nu sunt fan al navigării pe internet de pe telefon, dar workflow-ul pe BlackBerry m-a făcut să mă răzgândesc. Experiența de navigare pe internet de pe BlackBerry o depășește pe cea de pe oricare alt telefon pe care l-am butonat. După cum am zis în introducere, cele trei gesturi de navigare facilitează mult accesul la funcțiile care te interesează.

Ceas BlackBerry Z10
Ceas BlackBerry Z10

Îmi plac mult ceasul și configurarea alarmelor. Are un design splendid și este foarte ingenios. L-am arătat colegilor mei care lucrează în departamentul grafic și au fost și ei foarte impresionați de cum arată și ce știe să facă ceasul de pe BlackBerry.

Serviciul Maps funcționează de cele mai multe ori bine, însă uneori este inaccesibil sau se mișcă destul de greu. Îmi place cum este structurată interfața, este foarte simplă și intuitivă, dar disponibilitatea serviciului poate crea uneori probleme.

La capitolul aplicații mai este puțin de lucrat. În BlackBerry World (marketplace-ul BlackBerry) găsești majoritatea aplicațiilor „esențiale” dar ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că poți cumpăra aplicații folosind contul de PayPal. Deși telefonul vine cu suficiente aplicații pentru organizare și business (care sunt exelente), un utilizator orientat către multimedia sau jocuri se va simți constrâns de numărul mic de aplicații și jocuri. Printre aplicațiile uzuale, am descoperit și WhatsApp pentru BlackBerry OS.

BlackBerry World
BlackBerry World

Pe lângă aplicații populare ca Youtube, Facebook, Twitter, Foursquare, Dropbox, Box.net, Deezer am mai găsit și StoryMaker, o aplicație cu ajutorul căreia poți crea colaje cu fotografiile tale și o coloană sonoră extrem de ușor. Printre aplicații am mai găsit Dailymotion, o aplicație pentru un serviciu similar Youtube și NewsStand, un serviciu prin intermediul căruia poți cumpăra reviste digitale.

Am testat și două jocuri gratuite, Jetpack Joyride și Beach Buggy Blitz și am fost impresionat de grafica foarte bună. Am remarcat că telefonul are tendința să se încălzească după 15 minute de joc și imaginea se mai „agață” uneori. Am pățit ca jocurile să crape, însă mi-a plcut faptul că nu au crăpat cu tot cu sistem de operare cum ar fi fost cazul unui Android, de exemplu. Later Edit: Am testat Jetpack Joyride și pe Android și se pare că și acolo mai crapă uneori. De aceea înclin să cred că e o problemă cu jocul.

Jocuri BlackBerry Z10
Jocuri BlackBerry Z10

Respectarea confidențialității este printre atuurile BlackBerry OS. Am fost plăcut surprins să observ că permisiunile aplicațiilor instalate pot fi modificate în funcție de nevoi, nu impuse așa cum este în cazul altor sisteme de operare. Cu toate că o aplicație poate necesita mai multe permisiuni pentru a rula cum trebuie, pe BlackBerry OS se poate restricționa accesul la anumite funcții ale telefonului sau informații. Practic poți alege tu ce permisiuni vrei să acorzi unei aplicații. Acesta este un foarte mare plus din punctul meu de vedere.

Confidențialitate & Setări
Confidențialitate & Setări
Notificare sunet
Notificare sunet

Mai mult, ești notificat de fiecare dată când o aplicație efectuează o acțiune ce ține de confidențialitate sau de permisiuni. De exemplu, când m-am logat pe Twitter aveam bifată sincronizarea contactelor din agendă cu Twitter, dar înainte de a se sincroniza, aplicația m-a notificat că Twitter urma să primească acces la agenda mea telefonică.

Plăcut surprins am fost și de notificarea asupra eventualelor probleme de auz dacă volumul de audiție este prea mare. Am înțeles că BlackBerry are de mult implementată această notificare și mai sunt unii producători care au inclus astfel de mesaje pe anumite telefoane. Din partea mea, Z10 mai primește o bilă albă.

Camera Foto / Video

Camera principală are flash și o rezoluție maximă de 8 Megapixeli. Este poziționată în colțul din stânga sus (cu telefonul privit din față), această amplasare face ca degetele tale să ajungă mai rar pe lentila camerei, însă cresc șansele să îți apară degetele în fotografii și înregistrări video.

Softul camerei are trei moduri de captură: foto, video și un mod intermediar, util în cazul în care vrei să faci poze de grup. Declanșarea înregistrării se poate face prin click pe ecran sau apăsând tastele de volum.

Calitatea imaginilor este bună atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, cu mențiunea că autofocusul e ceva mai lent pe timp de noapte. După puțin antrenament, te obișnuiești cu el. Pozele de interior au puțin zgomot dar sunt bune.

Foto Ziua
Foto Ziua

Foto Ziua
Foto Ziua

Foto înserat
Foto înserat

Foto înserat + lumini
Foto înserat + lumini

Foto indoor
Foto indoor

Foto noaptea
Foto noaptea

Înregistrarea video se poate face cu stabilizare și fără stabilizare la o rezoluție maximă 1080p. Personal mi-a plăcut mai mult fără stabilizare, mi se pare că astfel se păstrează mai bine calitatea imaginii. Stabilizarea are tendința să distorsioneze imaginea, deși atenuează amplitudinea mișcărilor bruște. Calitatea filmării pe timp de zi și în interior este foarte bună. Filmarea pe timp de noapte are un framerate bun, dar are puțin zgomot.

Modulul intermediar de captură Time-Shift, pe lângă faptul că e spectaculos, este util pentru pozele de grup când unii dintre cei fotografiați sunt surprinși cu ochii închiși. M-am distrat teribil testând această funcție alături de colegii de birou, făcând fețe care mai de care mai haioase. 🙂

Sunet / Calitate Audio / Căști

Calitatea audio este bună dar sunetul este destul de „cuminte” pentru gustul meu. Am cam simțit lipsa frecvențelor joașe în cazul audiției la căști. În schimb, difuzorul extern coboară destul de bine în frecvență și se aude destul de tare, chiar acoperit.

Casti BlackBerry Z10Amplificarea audio este foarte puternică. Nu cred că exagerez când zic că este puțin peste cât este necesar pentru căști, dar probabil a fost gândită așa pentru a avea o rezervă de putere pentru înregistrările care se aud foarte încet. După cum am mai zis puțin mai devreme, am fost plăcut surprins să primesc o atenționare în momentul în care am crescut foarte tare volumul audio.

Controlul volumului este foarte bun și se realizează în 16 trepte. Patru trepte sunt pentru volum mic și patru pentru volum foarte ridicat. Asta înseamnă că dacă este foarte liniște poți asculta la un volum foarte mic, iar dacă este gălăgie și vrei să asculți la un volum foarte ridicat i arăși o poți face foarte ușor. Restul de 8 trepte intermediare sunt pentru audiții în condiții normale.

Difuzorul telefonului mi se pare foarte bun, chiar am fost impresionat de banda de frecvențe atât de bună încât redă și medii joase. Banda de frecvențe a difuzorului multimedia este de 160Hz-16KHz. Se aude destul de bine chiar și dacă este acoperit, deci nu se pune problema să nu îl auzi dacă este în buzunar sau în geantă. Singurele impedimente ar fi că în plaja 9-12KHz mai apar distorsiuni armonice, iar în timp ce te joci cu siguranță vei acoperi difuzorul cu mâna.

Căștile impresionează prin răspunsul liniar și fără distorsiuni, deși nu au o banda de frecvență foarte mare (80Hz-15KHz). Judecând după caracteristicile audio, acest smartphone cred că se adresează persoanelor peste 30 de ani, interesate de conversații telefonice sau care ascultă muzică pop, clasică sau poate rock și preferă un sunet liniar, fără bași foarte puternici. Avem încă o dovadă a faptului că telefonul este orientat către segmentul business.

Concluzii

Recunosc că în timp ce am descoperit noul BlackBerry Z10 am resimțit curiozitatea pe care o mai aveam când eram mic și primeam o jucărie nouă. Cu toate că telefonul are înclinație către segmentul business, are potențialul unui telefon multimedia foarte reușit. Din punctul meu de vedere, dacă prețul lui Z10 va fi unul competitiv BlackBerry are șanse mari să intre în topul marilor producători de telefoane mobile.

Unii spun că odată cu Z10, BlackBerry nu mai este ce a fost cândva, fiindcă a intrat în rândul smartphone-urilor cu touchscreen. Mie mi se pare o mișcare bună și sunt de părere că a trecut vremea tastaturilor fizice. BlackBerry Q10, fratele lui Z10 cu o configurație similară tastatură fizică și display mai mic, va avea ocazia să demonstreze că greșesc. Nu exclud că ar mai fi doritori de smartphone-uri cu tastaturi fizice, însă nu cred că sunt așa de mulți.

Cu toate că ar mai fi ceva lucruri de finisat (fiind abia lansat) impresia generată pe care mi-a făcut-o Z10 este foarte bună. E genul de dispozitiv pe placul meu, care pune accent pe eficiență și simplitate. Și anticipând întrebările ce vor urma, dacă ar fi să aleg între Q10 și Z10, aș alege clar Z10 fiindcă prefer oricând un display mai mare decât o tastatură fizică.

Orange Smartphone Tester

Am avut posibilitatea de a testa noul BlackBerry Z10, prin programul Orange Smartphone Tester. Partea bună la programul Orange este că te poți înscrie și tu dacă vrei să testezi noi telefoane de top și poți fi chiar unul dintre norocoșii care vor putea să păstreze telefonul testat.

orange.png

Le mulțumesc celor de la Orange pentru oportunitatea de a testa noul model BlackBerry Z10.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

21 comentarii

  1. Seamana putin cu Htc one din punctul meu de vedere, oricum tot un exemplar frumos este.

  2. Sunt un posesor de z10 de cand a aparut si utilizator de blackberry diferite modele. Modelul acesta este o dezamagire prin multele lipsuri si probleme de soft ce le descoperi la o utilizare indelungata. Nici pretul de achizitie de 3000 lei nu este de neglijat avand in vedere ca acest telefon a uitat de majoritatea facilitatiilor ce le ofereau telefoanele blackberry. Cea mai urata patanie a fost ca abonamentul blackberry de pana acuma nu mai are nici un rost deoarece nu mai are ce comprima si te trezesti cu depasiri facturate, nu ma refer la 100 lei ca sa fiu clar inteles. Se blocheaza, functia zoom nu merge tot timpul cum trebuie si multe alte cele, cea mai enervanta pt. mine (un numar copiat nu mai poate fi inserat in meniul de apelare pentru ca au uitat aceasta functie care era extrem de utila).

    In afara de un design atragator si foarte putine aspecte noi nu merita telefonul.

    • Salut Florin, depinde și de nevoile tale. Mie mi-a plăcut foarte mult, și deși am pățit și eu să se blocheze nu a crăpat complet și s-a dovedit a fi de la aplicație. I-ai făcut update-urile la zi? Nu am înțeles la ce te referi când ai spus că ți-au fost facturate anumite depășiri.

      PS Prețul nu mai este 3000 RON la liber, îl găsești și la 2500 RON la magazine de încredere.

  3. Abia asteptam sa apara ceva sa ma faca sa renunt la iphone 4. Iphone 5 nu m-a convins fiindca doar au luat 4s si l-au lungit nitel, androidele crapa prea des iar windows phone nu-mi place din principiu. Z10le asta imi cam face cu ochiu si daca e sub 2500 RON cred ca va fi urmatorul meu telefon.

    • HTC One FTW. Blackberry va fi misto dupa ce mai completeaza la capitolul aplicatii.

      • Rares, tocmai ce s-au adaugat vreo 10-15 mii de aplicatii in Blackberry World fiindca producatorul le plateste dezvoltatorilor 100 dolari pe aplicatie. In ritmul asta or sa evolueze foarte rapid.

  4. M-ai pus pe ganduri cu reviewul asta. Trebuie neaparat sa pun mana pe el sa vad daca chiar asa bun cum pare.

    • Salut Robert, dacă ești din București cred că sunt șanse mari să îl poți butona în showroom-ul Orange de la Victoriei. Imediat ce am o confirmare că e posibil îți zic.

  5. Mi se pare mie ori pretul telefoanelor de top a sarit de la 2500 lei la 3000 de lei? Ne vindem laptopurile si tabletele si ne luam telefoane.. Sa mai facem niste rate, Isarescu abia asteapta.

  6. HTC One primeste peste tot laude, vine acusi Galaxy S4 iar iphone 5S sta si el sa apara. Anul asta se anunta o bataie serioasa pe piata smartphone-urilor. Sunt curios cat vor prinde telefoanele cu Windows si Blackberry. Eu tot la Android raman deocamdata. 🙂

  7. M-am uitat pe demourile de pe site-ul lor care arata bine, totul este ingrijit si profi iar pe mine personal m-au convins. Ramane de vazut daca vor putea concura cu Apple, oamenii sunt prea ahtiati dupa aifoane si e suficient ca aia sa apara cu 5S si toata lumea e in limba. Sunt tare curios ce se va intampla mai departe. Partea buna ca noi ca si consumatori vom avea de castigat de pe urma acestui razboi intre producatori.

    • BlackBerry are notorietate pe piața de business, mi se pare că au un avantaj aici. Da, așa cum ai zis și tu o să iasă cu scântei în lunile ce urmează, toți producătorii de telefoane țintesc sus și scot „armele” mari la bătaie.

  8. Blackberry s-a straduit sa isi joace cat poate de bine ultima carte. Z10 si Q10 sunt efectiv ultimele lor sperante si daca nu le iase au pus-o. Din cate vad, sunt sanse mari sa le iasa. Cred ca asta e cel mai detaliat si lung review de Z10 pe care l-am vazut pana acum. Bravo, se vede ca l-ai intors pe toate partile si ai depus ceva efort.

  9. Super tare, m-as inscrie si eu daca as fi abonat orange. Mi se pare misto ideea de a da telefoane in teste, as vrea sa vad intiative similare si din partea Vodafone sau Cosmote.
    Tot asa ai primit si HTC8X, nu?

Comentariile sunt închise.