Cable sleeving & management – pentru o carcasa mai aerisita

ATENTIE la manipularea obiectelor taioase fiindca poate duce la accidentare!
De asemenea puteti pierde garantia in cazul in care rupeti sigiliul de pe unitatea centrala.Mare ATENTIE la ce faceti!
Am mai scris acum ceva vreme despre subiectul acesta si pe forumul Xtrem PC, si m-am gandit sa pun aceste informatii si la dispozitia cititorilor lui Computerică.

Ce este cable sleeving-ul? (sleeve – substantiv – maneca(mec.): manson)

Cable sleeving-ul este procedeul prin care acoperim un cablu ce are mai multe fire cu un invelis tubular de panza sau plastic, pentru a reduce spatiul pe care cablul il ocupa si pentru a-l putea organiza mai usor in carcasa.
Pe scurt prin acest procedeu, se acopera cablurile din carcasa cu un material, in vederea rigidizarii si organizarii mai usoare si mai „curate” a acestora.Kiturile de sleeving se gasesc destul de greu si sunt scumpe de aceea puteti lua in considerare fabricarea tuburilor/mansoanelor acasa.
Un mare minus al kiturilor e faptul ca vin sub forma de tuburi (ca in dreapta) si necesita scoaterea mufelor pentru a putea vi introduse. Total nerecomandat pentru necunoscatori, deoarece la introducerea mufelor innapoi se pot inversa fire si = problem.
De evitat sunt si „manecile” de tip „furtun de aspirator”, pentru ca in general sunt largi, si mai mult incurca decat ajuta.

Cele mai indicate din punctul meu de vedere sunt mansoanele tubulare, taiate in profil spirala, deoarece pot fi introduse fara scoaterea mufelor si permit strangerea ferma a cablurilor, ceea ce duce si la rigidizarea acestora. In acest fel sunt mai usor de „manuit” prin carcasa.
Dupa instalare, daca vreti sa ramana fix o vreme indelungata, la extremitatile mansonului fixati niste „cable ties”, nu stiu exact cum le zice in limba romana, soricei sau ceva de genul..
Cum nu se prea gasesc de cumparat, mai departe voi explica..

Cum obtinem mansoane tubulare taiate in profil spirala, la noi acasa?
Mergeti la magazinele unde se comercializeaza furtune si cautati furtun siliconic transparent de 4-5mm diametru si grosime 1mm. Acest tip de furtun e folosit la ventilarea damigenelor. Nu e nevoie sa fie transparent, poate fi colorat dupa cum va place, insa la dimensiunile astea e posibil sa il gasiti doar transparent.

Dupa ce ati facut rost de cablu, aveti nevoie de o unealta care taie foarte bine, de genul cutter sau lama de ras (clasica este ideal). Incercati sa fixati obiectul taios in menghina, intre 2 bucati de lemn (carlige de ex), de asa natura incat lama sa fie iesita doar 0,5-1 mm. Cu bucatile de lemn se mentine lama fixa si se controleaza si adancimea taierii. Prin teste puteti sa ajungeti la rezultatele dorite.

Furtunul nu se taie complet cu lama, pentru ca devine greu de manipulat. Lama trebuie sa patrunda cam 2/3 in grosimea (NU diametrul) furtunului, si apoi, dupa „taiere” se rupe usor cu mana si devine spiralat. Ajuta daca taiati furtunul in bucati de 45-50 cm si le prelucrati pe rand.

Apoi pur si simplu se „invelesc” cablurile de prin carcasa si se fixeaza capetele cum am zis mai sus; ne e neaparat necesar sa se fixeze capetele, deoarece furtunul este siliconic si se fixeaza destul de bine. Pentru „rezolvarea” unui calculator obisnuit aveti nevoie de 2-3 metri de furtun spiralat.

Scopul acestui articol este sa va ajute sa aranjati intr-un mod cat mai eficient cablurile in carcasa, nu doar sa faceti sleeving. Dupa ce ati facut sleeving ar trebui sa va vina mai usor sa organizati cablurile si sa aveti o carcasa cat mai aerisita. In cazul meu, dupa rearanjarea cablurilor, am observat o scadere cu 1-2 grade a temperaturilor de prin carcasa dar si faptul ca acum caldura se acumuleaza mult mai greu.

Furtunul spiralat poate fi folosit si la managementul cablurilor perifericelor si a celorlalte cabluri, dupa cum se poate vedea si mai jos:

Astept comentariile voastre.
Trimite articolul și prietenilor tăi!

10 comentarii

  1. Salut eu vreau sa fac acel sleeving pentru cablurile ce stau in spatele biroului. Se poate aplica ideea si pentru cabluri mai groase decat cele gasite in PC?

  2. Salut,
    Am observat ca ai pus un fel de burete „pe jos”.. Ce rol are? Nu incalzeste mai tare?! Cum se numeste..

    Mersi

    • Salut Adi, este un burete fonoabsorbant, care are rolul de a antifona carcasa. Nu încălzește mai tare, pentru că sunt coolere în carcasă care scot aerul cald.

  3. Ştiu că-i destul de vechi articolul, dar aş vrea să te întreb dacă ştii pe unde s-ar mai găsi acum manşoane tubulare tăiate în spirală? Am avut cândva, sunt foarte bune şi aş vrea să mai cumpăr dar nu găsesc pe nicăieri. Poate n-am căutat eu unde trebuia.

  4. Superbe sugestii, chiar incepusem sa ma tem ca voi fi nevoit sa imi umplu PC-ul de zip-ties (sau „soricei” cum le zici tu). Acum stiu ce am de facut. O sa revin cu poze cam intr-o saptamana cand ma astept sa am toate componentele comandate.

    Inca odata, MULTUMESC! 🙂

Comentariile sunt închise.