Ceasul inteligent Samsung Galaxy Gear – Plusuri și minusuri [review]

Pentru că dispozitivele auxiliare ale smartphone-urilor au devenit noul trend, Galaxy Gear este încercarea celor de la Samsung de a prinde din start o cotă cât mai mare din piața ceasurilor inteligente.

01

Samsung Galaxy Gear are câțiva rivali, însă după ce am făcut un mic research cred că în acest moment îi depășeste la performanțe și la calitatea construcției. Dacă mă înșel vă rog să mă corectați. Comparativ cu principalii săi rivali, Pebble ori Sony Smartwatch (1&2), Samsung Galaxy Gear are un design mai elegant iar calitatea display-ului este superioară.

Design, construcție și personalizare

Așa cum spuneam și în articolul despre unboxing, Galaxy Gear are o construcție robustă și pare extrem de rezistent. Rama metalică este foarte stilată, iar geamul din Safir oferă o foarte bună protecție la zgârieturi. Brățara este foarte puțin flexibilă iar odată închisă catarama aceasta devine rigidă.

Galaxy Gear side

La capitolul specificații Galaxy Gear stă foarte bine: display Super AMOLED de 1.6 inch, înregistrare video 720p, fotografiere la 1,9 MPx, conectivitate Bluetooth 4.0, accelerometru, giroscop, două microfoane (dintre care unul pentru atenuarea zgomotului) și difuzor.

Ceasul are un singur buton care pornește sau oprește display-ul, însă display-ul poate fi pornit și prin gestul de a ridica mâna să verifici cât e ora (gestul poate fi dezactivat). Odată aprins display-ul, se poate naviga tactil prin meniurile, notificările, setările ceasului Galaxy Gear.

În funcție de numărul de apăsări, butonul poate activa display-ul la o apăsare, porni o funcție preferată cu două apăsări, sau trimite un mesaj de urgență către unele contacte predefinite cu trei apăsări.

IMG_4735

Până înveți să execuți suficient de bine gestul de a verifica ora, e posibil să te mai uiți ocazional la un ecran care nu se aprinde. 🙂 Dar odată ce te obișnuiești cu gestul respectiv, începi să îți dai seama că ai mult mai mult decât un ceas.

Pe lângă faptul că poți personaliza designul ceasului (analogic, digital, cadran colorat, etc), sub ceas mai pot fi afișate informații ca starea vremii sau evenimente din calendar.

Notificări și aplicații

De asemenea, în funcție de aplicațiile instalate pe telefon se pot primi anumite notificări direct pe ceas. Spre exemplu notificări la apeluri, mesaje SMS, e-mail-uri sau chiar notificări de Facebook. De asemenea se pot iniția apeluri, direct din dialer sau din lista de apeluri recente.

Galaxy Gear Notificari

Trebuie să menționez aici că prea multe notificări primite pe ceas pot fi deranjante la un moment dat. Eu mi-am setat să primesc notificările de pe Facebook (plus mi-am setat ceasul pe vibrații) și recunosc că au fost câteva momente când m-a distras de la ce făceam. Dezactivarea temporară a notificărilor se poate face prin deconectarea bluetooth-ului de exemplu.

Pentru serviciile care nu au foarte multe notificări sau în situațiile în care vrei să fii conectat, notificările pe ceas sunt super utile. De exemplu mie îmi plac notificările la SMS-uri, pentru că poți citi conținutul mesajelor direct de pe ceas. La cele de pe Facebook sau Gmail ești redirecționat către telefon.

Multimedia și captură

Galaxy Gear Note Vocale

Și la capitolul multimedia, Samsung Galaxy Gear se dovedește util. Foarte ușor se pot înregistra note vocale de maximum 5 minute care se trimit automat sau la cerere pe telefonul mobil și sunt și transcrise (în engleză funcționează binișor).

Galaxy Gear Foto Video

Ceasul are instalată în brățară o cameră ce scoate fotografii la 1.9 MPx și video 720p, iar conținutul capturat poate fi sincronizat automat ori manual cu telefonul mobil. Captura foto și video este decentă, dat fiind faptul că vorbim de un ceas. În plus, ai avantajul că poți fotografia/filma fără să fii observat, nimeni nu se așteaptă la asta. 🙂

Samsung Galaxy Gear Foto Video capture

Nu în ultimul rând, ceasul poate fi utilizat pe post de telecomandă (play/pause, prev, next, volum) pentru aplicațiile de redare media de pe mobil. A funcționat cu tot ce am testat: player audio, Youtube, Soundcloud, Deezer. Funcția aceasta este foarte utilă dacă asculți muzică atunci când mergi pe stradă sau cu transportul în comun, fiindcă nu mai e nevoie să scoți telefonul din buzunar ca să schimbi piesa ori să umbli la volum.

Samsung Galaxy Gear Play Pause

Ceasul oferă posibilitatea de a-ți urmări activitatea fizică (numărul de pași), iar Samsung mai pune la dispoziție câteva aplicații pentru un stil de viață sănătos, speciale pentru Gear. Recunosc, curiozitatea nu m-a dus prea departe aici, dar presupun că ce se găsește acolo concurează cu Jawbone Up. În plus, fotografierea facilă cu ajutorul ceasului te poate ajuta să îți ții ușor evidența a ce mănânci (foodlog).

O surpriză foarte plăcută pentru mine a fost S Voice, un fel de asistent personal, care funcționează binișor dacă îi vorbești în engleză. Poți deschide aplicații, seta cronometre, adăuga task-uri, suna persoane din agendă, scutind astfel efort.

La capitolul autonomie mi-a depășit așteptările, obținând un interval mediu de utilizare de 2-3 zile între încărcări. În plus ceasul se încarcă rapid folosind suportul inclus, în jur de 60-80 de minute.

Galaxy Gear Incarcare

Minusuri ale Samsung Galaxy Gear

Cu toate lucrurile bune menționate mai sus, Samsung Galaxy Gear are și niște minusuri. Unul dintre ele este prețul, unul nu foarte accesibil. Așa cum un cititor remarca într-un comentariu la articolul despre unboxing, prețul este destul de mare, apropiat de cel al unui smartphone mainstream. Asta înseamnă că nu sunt mulți cei care și-l vor permite.

Dacă mai adăugăm și faptul că va fi compatibil doar cu modele de top ca Note 3, atunci ne dăm seama că este destinat unui cerc destul de restrâns de utilizatori, pasionați de tehnologie/noutate dar și cu un buget generos. Cam așa stau lucrurile, dacă vrei să dispui printre primii de tehnologie „ultimul răcnet”, plătești.

Galaxy Gear & Note

Compatibilitatea limitată poate fi un minus. Sony a ales să lase Smartwatch 2 compatibil cu orice telefon ce rulează Android 4.0 dar și cu iPhone, Samsung a decis ca Gear să fie compatibil doar cu unele modele de top proprii. Nu știu dacă este cea mai fericită alegere pentru o piață în creștere, dar Samsung are o cotă de piață destul de mare.

Un alt minus ar putea fi autonomia, comparată cu cea a unui ceas obișnuit. Pentru că trebuie încărcat destul de des (chiar dacă la 2-3 zile), unora s-ar putea să nu le fie foarte comodă această activitate.

În concluzie, deși am fost puțin sceptic, m-am obișnuit cu ideea de ceas inteligent și cu flexibilitatea pe care o oferă. Chiar am simțit lipsa afișării vremii dar și a notificărilor când am început să port iarăși ceasul propriu. O altă chestie care mi-a mai plăcut e că vezi ușor ora indiferent dacă afară este lumină sau întuneric.

Samsung Galaxy Gear este per total un gadget destul de util și o să îmi lipsească după ce îl voi returna. Posibilitatea de a evalua Samsung Galaxy Gear mi-a fost oferită prin programul Orange Smartphone TesterGalaxy Gear este disponibil la Orange la un preț de 299 EUR cu TVA inclus.

Galerie FOTO

samsung_galaxy_gear_galerie

Trimite articolul și prietenilor tăi!

13 comentarii

  1. Apelurile si SMS-urile se pot efectua doar daca ai smartphone samsung compatibil, sau poti sa suni de pe smartwatch chiar daca ai orice fel de smartphone? Cand te suna cineva de ex, pe telefon (al meu e orange hiro) si telefonul e conectat la smartwatch pot sa raspund de pe ceas? Sau nu pot conecta telefonul meu la ceas?

  2. Se pot efectua apeluri?
    In articol nu ai specificat daca se poate vorbi la ceas

    • Salut, am specificat că se pot face apeluri, și da se poate vorbi la ceas, are un microfon încorporat în clama de închidere a brățării (asta nu am specificat explicit). 🙂

  3. Pentru cine si-l permite, e combinatie. Parca vad ca in 2-3 ani vin telefoanele la pachet cu ceasuri dintr-astea, sau mai rau, o sa fie totul integrat intr-un ceas cu proiector.

  4. Dragut ceasul, dar e cam de baieti. Nu prea ma imaginez purtand asa ceva la mana, poate pe viitor vor scoate o varianta mai simpluta, fara camera, care sa arate cat de cat ok la mana unei fete.

    • Să știi că nu este un ceas butucănos, dacă nu ai o mână foarte subțire e ok. slate.com/content/dam/slate/articles/technology/technology/2013/09/130904_TECH_GalaxyGearwatchWoman.jpg.CROP.article568-large.jpg

  5. Ingeniosi baietii de la Samsung cu cesuletul lor inteligent, dar era misto daca il puteai folosi si pe post de telecomanda TV.

    • E o idee interesantă, însă trebuiau să îi monteze și un emițător IR care ar fi complicat un pic lucrurile, atât la design cât și dpdv funcțional.

Comentariile sunt închise.