Evolio Evotab 2 – Tabletă cu un raport calitate/preț excelent (review)

Evolio Evotab 2 este un gadget nemaipomenit pentru citit, muzică, filme, unele jocuri și dacă aveți și o rețea wireless puteți naviga pe internet foarte ușor. Evotab 2 este o tabletă cu un raport/preț excelent, demnă de luat în seamă mai ales dacă nu dispuneți de un buget foarte mare.

De câteva luni studiez piața tabletelor și Evotab 2 mi-a atras atenția fiind echipată cu procesor ARM Cortex-A8, display de 7 inch capacitiv multitouch, 512 DDR2, 8Gb Flash, Android 2.3, un port USB și unul miniUSB la un preț de aproximativ 600 de RON.

Cei de la Evolio au făcut o treabă super bună cu acest produs, au scos de pe lista dotărilor “standard” modulele 3G, GPS, camera foto și au păstrat esențialul rezultând un produs versatil și cu un preț imbatabil. Și, în caz că nu știați, Evolio este o companie românească.

Evolio Evotab 2 white
Evolio Evotab 2 white

Evotab 2 este un gadget nemaipomenit pentru citit (PDF, HTML, DOC), ascultat muzică (MP3, WMA, APE, FLAC, ACC, OGG, AC3, WAV), vizionat filme (AVI, MP4, MOV, 3GP, MPG, PS, TS, VOB, MKV, FLV, RM, RMVB, ASF), rulat unele jocuri și dacă aveți o rețea wireless puteți naviga pe internet foarte ușor. Teoretic ar trebui să funcționeze și cu modem-uri 3G pe USB (RDS, Vodafone, Orange). Dimensiunea de 7 inchi este un plus fiindcă îi oferă o portabilitate excelentă, putând fi ținută cu ușurință într-un buzunar de haină mai încăpător.

httpv://www.youtube.com/watch?v=vDPIwXPv8r0

Părți bune:

  • Raport excelent calitate/preț;
  • Acces facil la Android Market și aplicații populare;
  • Interfața similară Android 3.2, elegant integrată;
  • Carcasă robustă, capacul spate pare din aluminiu;
  • Este compatibilă cu foarte multe formate de fișiere, a deschis orice fișier a fost nevoie;
  • Autonomie destul de mare, am depășit 6 h de butonat cu modulul wireless pornit;
  • Dimensiuni suficient de mari pentru o experiență reușită, dar suficient de mici pentru a încăpea într-un buzunar interior de haină/geacă/palton, ceea ce îi oferă un grad înalt de portabilitate.

Părți mai puțin bune:

  • Partea din față a carcasei incomodează puțin accesul la butoanele de pe touchscreen dacă acestea sunt situate aproape de marginea display-ului;
  • Lipsa butoanelor de volum și search. Mai mult, butoanele laterale puteau fi mai finuțe și silențioase dar este acceptabil.
  • Mici scârțâituri la forțarea mecanică a carcasei, care s-au manifestat în primele zile dar au dispărut între timp;
  • Nu am reușit să o fac să meargă cu modem 3G.  Funcționează cu modem 3G Digi, după un update de firmware.
  • Nu se încarcă decât cu încărcătorul propriu.
  • În caz de pierdere/furt este dificil de recuperat deoarece nu are modul GSM, GPS sau webcam.

Sunt GPS-ul, modem-ul 3G sau camera foto absolut necesare pe tabletă?

Să presupunem că aveți o tabletă de 10 inch (majoritatea celor “mai de soi” au dimensiunea asta). Vă imaginați într-o intersecție scoțând-o ca să studiați harta? Sau să faceți fotografii la un eveniment? Eu aș prefera oricând să scot un smartphone pentru activitățile astea.

Aș fi absurd să generalizez, însă un GPS pe tabletă nu prea își are rostul din punctul meu de vedere, pentru că în afară de faptul că va crește binișor costul, multe aplicații pot utiliza vicios această informație, îmi este destul de dificil să îmi imaginez o persoană care să se ghideze după tabletă indiferent dacă e pieton sau conducător auto.

O cameră foto pe tabletă (pe lângă calitatea cel mult mediocră a pozelor) te-ar putea face să arăți caraghios când faci poze. O cameră foto pe o tabletă poate fi utilă, de exemplu pentru videoconferințe.

Sunt cazuri în care modem-ul 3G intern este de preferat, dar amintiți-vă că în cazul Evotab 2 puteți conecta unul pe USB. Avantaj în acest caz e faptul că se poate scoate și utiliza pe mai multe dispozitive, și modemul îl primiți de la operator deci nu-i mai suportați costurile de achiziție. Oricum, am descoperit o aplicație, care umple golul lăsat de 3G și se folosește de viteza rețelelor wireless: Spool.

Sigur că există un mare dezavantaj în lipsa acestor module și anume că este extrem de dificil de localizat în caz de pierdere. Nu poți face poze, nu poți obține coordonate, deci poți să îți iei gândul de la ea. Oricum, cu toată tehnologia la dispoziție.. câte dispozitive mobile sunt recuperate? Dacă ajunge la cine trebuie, nu mai contează ce softuri sau module de localizare are.

În cele din urmă trebuie să vă spun că eu dețin o astfel de tabletă de aproximativ 3 zile și m-am acomodat cu ea foarte repede, ba chiar s-ar putea zice că am fost de nedespărțit. În ceea ce privește nevoile mele pot spune că a fost o alegere inspirată. Dacă aveți întrebări vă voi răspunde cu plăcere.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

94 comentarii

  1. Salut! Am o tableta Prestigio si as dori sa stiu daca ma pot conecta cu ea la un videoproiector wireless pentru a pune prezentari prezi de pe ea? Mentionez ca prezentarile prezi pot fi accesate online foarte usor, nu e nevoie sa fie depozitate pe memoria tabletei. Multumesc frumos!

    • Salut Ștefan, din nefericire nu știu să îți dau un răspuns în acest caz. Zi-mi modelul tabletei și modelul proiectorului pentru a afla mai multe detalii.

      • Conteaza modelul tabletei si al videoproiectorului? Ma gandesc ca din moment ce videoproiectorul este wireless ar trebui ca, conexiunea sa se poata stabili cu orice device 🙂
        Oricum tableta este Prestigio multipad 5080 pro, Android 4.0
        Si modelul videoproiectorului este Videoproiector Epson EB-1776W Wireless
        Multumesc mult pentru raspuns!

Comentariile sunt închise.