5 ponturi pentru un calculator mai rapid

Am constatat că mulți dintre voi ar dori să știe ce anume determină „viteza de reacție” a unui calculator, și asta fără a aplica cine știe ce trucuri prin regiștri sau a folosi diverse programe pentru „tweak”, de acea am decis să scriu pe această temă. O întreținere corespunzătoare și „logică” a calculatorului vă poate menține sistemul în formă foarte bună o perioadă îndelungată.

art

Primul sfat ar fi să înlocuiți harddisk-ul cu un SSD. Altfel trebuie avut în vedere hard disk-ul. Cei mai mulți îl neglijează, însă hard disk-ul conține componente mecanice motiv pentru care este mult mai lent decât restul componentelor, de aceea orice „încetinire” este foarte evidentă. Pentru ca hard disk-ul să fie „sprinten” se recomandă:

  • Se ocupe cu date maxim 80% din spațiul disponibil pe fiecare partiție, altfel performanțele se diminuează destul de mult. Spațiul liber minim admis (după părerea mea) este de 5Gb și recomandat 20% din capacitatea partiției respective. Un alt avantaj al spațiului liber este că ajută și la o defragmentare mai rapidă a datelor. Defragmentarea periodică se recomandă după „transferuri” considerabile de date. Dacă dorești să afli cum să eliberezi din spațiul de pe hard disk  citește și „7 Metode prin care să ai mai mult spațiu pe hard disk”.
  • Fragmentarea este iarăși un factor destul de important pentru viteza cu care sunt accesate datele de pe hard disk, de aceea este bine să fie minimă. Dintre fișierele care merită o mare atenție mai mare sunt pagefile.sys și registry-ul. Despre pagefile am discutat într-un alt articol, iar pentru defragmentarea registry-ului puteți folosi Quicksys RegDefrag.
  • Numărul de partiții poate influența și el viteza de acces a datelor. Din experieță vă pot spune că recomandabil este să aveți minim două partiții (pentru siguranța datelor în cazul căderii sistemului de operare) sau maxim trei. Vă recomand să citiți și „Ghid – Organizarea informațiilor pe hard disk”.
  • Dimensiunea clusterelor de pe hard disk poate influența viteza de citire a datelor, dar pentru că nu este la îndemâna tuturor și sunt puțini cei care știu despre ce este vorba  nu o să intru în prea multe detalii acum.

Driverele sunt un alt element care contează mult pentru o funcționare corespunzătoare a sistemului. În cazul plăcii de bază, plăcii video, plăcii de sunet, etc.. driverele oferite de producător pot spori simțitor performanțele generale ale sistemului.

„Curățarea Startup-ului” de aplicații neimportante duce la eliberarea memoriei RAM. Din Am constatat că multe persoane nu triază eficient aplicațiile din Startup. Ca un exemplu, nu este nevoie să porniți Skype sau Yahoo Messenger o dată cu calculatorul.

Prevenirea apariției și curățarea „resturilor” programelor instalate. După dezinstalarea unei aplicații rămân urme ale acesteia, care cumulate cu alte „resturi” ale altei aplicații dezinstalate pot duce la o încetinire a sistemului. Resturile pot fi atât fișiere temporare, etc, dar și chei de regiștri. Pentru a preveni apariția „gunoiului” este recomandat să instalați doar programele necesare (nu este indicat să instalați și dezinstalați des aplicații) altfel veți „uza prematur registry-ul”. Pentru a preveni încărcarea registry-ului puteți testa programele în versiunea lor portabilă (dacă au). O soluțe pentru dezinstalarea mai eficientă a programelor este Revo Uninstaller. Pentru întreținerea sistemului se poate folosi autoopt.

Temperatura ridicată a componentelor poate cauza încetiniri sau blocaje (destul de rar), de aceea este recomandat să o păstrați cât mai joasă. Pe lângă performanțele ridicate ale sistemului asigurați și o fiabilitate crescută a acestuia. Vă recomand să citiți și „Ghid – 10 Sfaturi pentru un calculator mai rece”.

Deși am enumerat mai mulți factori, cel mai important după părerea mea este hard disk-ul. Pe de altă parte vă recomand să „curățați” registry-ul cât mai rar folosind diverse aplicații specializate, deoarece riscați să faceți mai mult rău decât bine. Dacă mai aveți idei ce merg incluse în articol vă rog să mi le transmiteți.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

18 comentarii

  1. Toate comentariile sunt pertinente,am gasit si lucruri deosebit de importante printre discutii,privind optimizarea unui sistem,dar prea putin referitor la (cred eu) SURSE.
    Acest capitol trebuie pus pe linia de creare a unei stabilitati a sistemului in functionare,dat fiind ca de cele mai multe ori un sistem slab are si o sursa ‘slaba’ marea maloritate dau vina ba pe HDD ba pe ram.
    Personal curat periodic registrele din motive obiective,si din cand in cand pun la lucru un SPINRITE care mai readuce un suflu de viata HDD’ului si asa destul de obosit.
    Pentru gamerii cu resurse limitate sugerez un ‘GammeBooster’ programul opreste toate functiile inutile din sistem si transforma PC’ul intr-o adevarata consola.

  2. Foarte util articolul 🙂 Eu pentru intretinere & other stuff foloseam si inca folosesc TuneUp Utilities. Am auzit cativa care ziceau ca mai mult iti afecteaza sistemul decat sa-l optimizeze. E adevarat?

    • Nici eu n-am avut o experiență plăcută.. la capitolul autooptimizare cu TU U.. ASC 3 mi se pare mai ok.

  3. De ce trebuie sa ocup maxim 80% pe o partitie care nu este de sistem?
    Dimensiunea clusterelor – inteleg ca nu intri in detalii, dar macar spune cum e mai bine: mai mari sau mai mici clusterele?! Poate unii chiar nu stiu.
    Driverele – de obicei, cele mai noi sint cele mai bune. Si nu sint mereu oferite de producator. Eu am placa video Leadtek. Produatorul are un driver de acum 3 ani. Nvdia, pe de alta parte, scoate u driver nou la 2 saptamini.
    Revo Uninstaller – versiunea Pro face ce spui tu in articol. Versiunea free nu face nimic in plus fata de Add/Remove standard din Windows.
    Temperatura ridicata a componentelor, peste sau aproape de limita admisibila, cauzeza aproape intotdeauna incetiniri sau erori, nu „destul de rar” cum spui tu.

  4. Sunt multe lucruri interesante aici dar eu personal folosesc urmatoarele:windows xp prof sp2,instalez driverele pt placa de baza,daemoon,nero,Ashampoo optimizator apoi norton.Fac update la norton dau scanare ful apoi pun acronis true imag,fac secure zone si gata.Daca am probleme dau restore si in max 10 minute am tot sistemul ca nou.Nu inteleg de ce ceilalti nu-si fac acelasi lucru cu sistemul lor si se tot pling ca le crapa windowsul.
    Nici eu nu sunt as in calculatoare dar nu-mi place sa muncesc de doua ori la un lucru.
    Cu respect.Dan

  5. Glumind un pic, fiindcă deja este trecut de miezul nopţii, aş împărţi acei factori în 3 mari categorii: hardware, software şi utilizatorul însuşi.

    La partea de hardware aş pune pe primul plan întreţinerea sistemului şi nu neapărat upgrade-ul lui. Chiar în această săptămână am văzut un laptop care se blochează din cauza căldurii excesive şi a faptului că nu a fost curăţat timp de câţiva ani. În cazul desktop-urilor sunt binecunoscute problemele cauzate de sursele care şi-au depăşit durata de viaţă, sunt de o calitate îndoielnică sau nu se folosesc în sisteme nepotrivite. Şi ştiu că toată lumea face „economie” când vine vorba să achiziţioneze o sursă decentă.

    Dacă tot s-a amintit de HDD, poate n-ar strica (chiar cu SMART-ul activat) să folosiţi HDD Health, HDDTemperature sau HDTune, pentru a vedea în ce stare se mai află.

    La partea de software aş mai adăuga actualizarea sistemului de operare (este sesizabilă diferenţa între Windows XP cu SP1 sau SP2, şi SP3), deja s-a amintit actualizarea driver-elor şi, cu sau fără Revo, menţinerea numărului de programe instalate într-o limită decentă. Cine instalează toate absurdităţile şi apoi îl „ceartă” pe Billy e din alt film. Mai ales când din ce în ce mai multe programe sunt disponibile şi într-o versiune portabilă.

    Tweak-uri sunt multe, dar nu recomand nimănui să se joace prin regiştrii. Mai bine încercaţi cu TuneUp Utilities sau Ashampoo Winoptimizer (programe a căror versiuni mai vechi sunt disponibile gratuit în cadrul unor promoţii) şi care oferă opţiunea „optimizării sistemului”. De acolo se pot elimina foarte uşor programele din startup, se verifică ce resurse consumă un anumit proces şi, cel mai important, există un backup, un punct de „restore” dacă lucrurile merg prost.

    Cu deframentarea regiştrilor n-am observat nici o diferenţă, iar în cazul fişierului pagefile.sys, nu contează partiţia, cât mai ales HDD-ul folosit. Uneori se obţin performanţe mai bune dacă fişierule este mutat pe un alt hard decât cel pe care se află instalat sistemul de operare. @Agkelos are dreptate cu „indexing service”, se poate dezactiva fără probleme.

    Şi aşa am trecut la ultima categorie: utilizatorul. Optimizarea lui este cea mai dificilă, dar dacă a avut răbdare să citească articolul excelent al lui Alexandru, plus comentariul meu kilometric, deja suntem pe drumul cel bun 🙂

    • Andrei îți mulțumesc pentru răbdarea de a puncta fiecare aspect. Utilizatorii contează cel mai mult, și dacă mă gândesc eu așa.. cred că prin articolele noastre încercăm să îi „optimizăm”.. să știe să se descurce. O singură mențiune aș avea, că nu recomand aplicațiile ca TuneUp și altele deoarece pe termen lung fac mai mult rău decât bine.
      Am dezactivat indexarea, și nu am observat nici o diferență.
      Aștept să văd dacă mai apar sugestii și cred că o să mai pun niște informații în articol.

  6. In legatura cu „Pentru curatarea registrilor si repararea erorilor (care de obicei incetinesc putin sistemul) foloseam CCleaner.”
    Eu folosesc Advanced SystemCare™ Free v3, (mie imi place ca face destul de multe lucruri) este bun sau imi recomanzi altceva.

  7. Pentru curatarea registrilor si repararea erorilor (care de obicei incetinesc putin sistemul) foloseam CCleaner. E foarte bun si il recomand tuturor.

    Pe langa sfaturile de mai sus recomand sa dezactivati „Indexing Services” si sa mutati pagefile.sys pe o partitie separata, de preferat FAT16, la sfarsitul HDD-ului.

    • E bună ideea cu indexing services, o să testez o perioadă să văd exact reacția sistemului. Oricum folosesc search everything pentru că e mult peste căutarea din Windows..
      Cu pagefile.sys pe altă partiție, în Windows nu se prea cunoaște, cel puțin din experiența mea. Avantajul e că pagefile-ul iese sigur dintr-o bucată. 🙂
      La aplicațiile de optimizat regiștrii am cam renunțat, folosesc foarte rar deoarece nu se prea simte vreo diferență. Revo e de bază.
      Mulțam’ fain pentru implicare!

  8. Chiar daca ma repet, mentionez acest lucru pentru ca la mine a avut rezultate spectaculoase: dimensiunea cluster-ului partitiilor de pe HDD. Iar daca vorbim de un linux, un sistem de fisiere XFS e semnificativ mai rapid decat un ext3 de exemplu. Pe Win nu prea ai ce face, ramai cu ce ti-a dat bill :).

  9. excelent articolul,ar trebui ca mai multe persoane care vor citi cu atentie articolul tau,sa si aplice cele citite. absolut totul,100% este asa. jos palaria pt.articolele deosebite scrise mereu.! sa o tii tot asa! multumesc ca existi si dai sfaturi exceptionale. RESPECTE.

  10. Asta asa este… Hard-ul este cel „pretentios” ! Deci pentru o buna functionare a computerului… Incercati toate metodele de pe site de intretinere a hardului !

Comentariile sunt închise.