În cazul în care doriți să aflați o metodă mai neobișnuită prin care să îmbunătățiți răcirea unor componente chiar dacă aparent nu se pot atașa ventilatoare, vă invit sa citiți mai departe. Acest articol este adresat celor mai „curajosi” din fire, care sunt dispuși să încerce și tehnici neconvenționale de răcire (dar care nu implică neapărat anularea garanției).
Cu toate acestea e nevoie de atenție! Se poate ajunge la pierderea garanției în anumite situații. Porniți „la treabă” numai dacă sunteți siguri 100% de ceea ce urmează sa faceți; eu, autorul acestui articol nu îmi asum răspunderea pentru sfaturile prezentate.
Despre ce este vorba mai exact? I s-ar putea zice și sârmă, dar de fapt este vorba de conductor electric izolat de cupru, folosit la instalațiile electrice. Poate avea diametre variate, dar eu vă recomand conductor de 2mm (rezistă sub greutatea unui ventilator mai mare fără să se curbeze și se potrivește perfect cu găurile pentru șuruburi ale ventilatorului).
Deși ideea este neobișnuită, se pot face destul de multe lucruri, singura limită este imaginația voastră. Să vedem câteva avantaje și dezavantaje:
Avantaje:
- Costuri foarte mici (~1RON/m);
- Ușor de prelucrat (chiar și cu mâna);
- Poate susține un ventilator chiar și de 120mm;
- Nu conduce electric dacă izolația este intactă;
- Nu produce modificări componentelor cu care intră în contact (daca este folosit corespunzator), deci nu anulează garanția;
Dezavantaje:
- Atenție la punctele de sprijin pe care le utilizați, pentru că puteți îndoi/rupe anumite componente (condensatori, componente SMD.. etc)
- Dacă se strapunge invelișul izolator se pot produce scurtcircuite (în condițiile în care conductorul este în contact cu componente electronice);
Ce se poate face?
Folosind conductor de cupru pe post de suport se pot adăuga ventilatoare pentru a răci suplimentar:
- Placa video
- Chipsetul placii de baza
- Hard disk -ul (citește întregul articol „Amortizor/Silencer HDD – Elimină cârâitul hard disk-ului„)
- Sursa de alimentare
Materiale și unelte
- Conductorul de cupru (diametru 2mm);
- Clești care să vă ajute să indoiți mai precis conductorul (viitorul suport).
Indicații
- Capetele conductorului să fie izolate electric, și să fie orientate în așa fel încat să nu producă sub nici o formă scurt circuit;
- Când îndoiți conductorul cu ajutorul cleștilor, strângeți cu blandete altfel riscați să distrugeți învelișul izolator, și va crește riscul unui scurtcircuit;
- Pentru a testa „stabilitatea” suportului din conductor, sprijiniți întai ansamblul de o masă/suport dacă este posibil (de ex în cazul plăcii video).
- Folosiți ca puncte de sprijin doar componente care vor rezista la greutatea „ansamblului” de racire (de ex găuri din carcasă) și nu componente SMD, condensatori, sloturi.
- Când proiectați suportul, asigurați-vă că greutatea se va distribui pe o suprafață cât mai mare (de preferat fară componente electronice, în cazul în care sprijiniți „ansamblul” pe placa video de exemplu). Aplicând greutatea într-un singur punct (sensibil) riscați să dezlipiți componentele (SMD) din apropierea punctului respectiv.
- Atenție la punctul de sprijin, deoarece va avea de suferit în timp din cauza vibrațiilor.
- Gasiți metode de a fixa suportul și ventilatorul de așa natură încat sa rămană prins și în cazul transportării calculatorului.
Pentru mai multe idei de răcire a calculatorului vă recomand și alte câteva articole pe aceeași temă: „10 Sfaturi pentru un calculator mai rece„, „Eficientizarea fluxului de aer în carcasă„, „Ventilatoare mai silențioase prin alimentare cu +5V„.
Dacă aveți idei care merită incluse în articol sau exemple ingenioase de răcire, folosiți vă rog formularul din subsolul paginii.
calculatoarele nu prea au probleme cu incalzirea, cum au laptopurile, sa pui si pentru laptop-uri niste solutii de racire pentru ca laptopul meu este relativ nou, i-am schimbat si pasta de racire , am cumparat stand de metal cu 3 ventilatoare si tot degeaba, se incinge ca nebunu si se inchide
un material ceva care sa reduca zgomotul si vibratia la ventilatoare :-??
Poți folosi două garnituri de cauciuc pentru fiecare șurub.. Spor!
aerul conditionat in limite rezonabile si este ok asa racire e un risc plus ,la mine merge bine si demontarea capacului si pozitionarea unui ventilator pe tot computerul este ok,nu uitati de descarcarile statice ale corpului inainte de umblati prin computer e bine sa descarcati energiile in alt loc,in rest sa auzim de bine
Salut Gelu, mulţumesc pentru părere şi feedback.
dap…m-am lamurit…sunt total atehnic…ma duc in arctica poate am mai mult succes acolo… imi prind degetele in sarmele alea bre, ce vreti ! 😀
oare un „sufleur” nou pentru pc nu m-ar ajuta? poate scutesc niste bani de avion…
Să ne trimiţi o felicitare de acolo 🙂
Un cooler nou te-ar ajuta cu siguranţă dacă îl aşezi ok.
ca sa fiu mai explicit…eu cand montez un bec ma dau cocos…la o priza…paun…la sarme in computer…de ies gemeni…ce ma fac?
Sunt relativ bune ideile insa nu credeti ca cine stie sa desfaca un pc,cine stie ce sunt aia condensatori electrolitici(doar aia pot fi raciti fiindca restul pieselor sunt smd)stie si sa ii inlocuiasca atunci cand imbatranesc?Un condensator electrolitic se defecteaza prin:imbatranire,inversarea polaritatii,tensiune crescuta peste limita de strapungere a dielectricului si temperaturi ccare usuca electrolitul.In orice caz cei din pc uri au o durata de viata mai mare si parerea mea este ca decat sa incerc sa ii racesc,mai bine ii inlocuiesc atunci cand se strica.
Salut Andrei, bun venit!
E de preferat să previi, decât să tratezi. Poate oamenii nu au uneltele necesare, sunt comozi etc. E o idee pe care o aplică cine crede de cuviință.
Legat de condensatoarele care se incalzesc (?????) fa niste tuburi din aluminiu, crestate in partea de sus ca un piepten si infigele pe cond. ca la tranzistori. Functioneaza.
Pare bună ideea.
La un frigider te-ai gandit?
Am glumit.
Pune un tub in dreptul cooler-ului de pe procesor prins de capac (evident capacul trebuie sa aiba gauri) ca sa absoarba aer rece de afara si altul in spatele PC-ului care sa absoarba aer din PC.
Din cate stiu anumite coolere au viteza mai mare.
Acele tuburi se gasesc si in comert.
Bafta.
E bună ideea cu tubul, dar la mine n-ar funcționa..
Am un ventilator de la o unitate mai veche.Sormea are un P3 si m-am gandit sa ii mai „tunez” cat de cat pc-ul.
La sursa ei nu pot lega nici un ventilor.Dar daca as pune ventilatorul si l-as lega la un incarcator (am folosit Nokia pe niste motorase de alea mici)
As putea incerca ?
E posibil să meargă dar dacă nu te descurci prea bine cu electronica nu te sfatuiesc să te apuci singur fără ajutor.. 🙂
http://i26.tinypic.com/16qeiu.jpg
ce sfaturi imi dai? 😀
Folosește sârmă ceva mai gorasă pentru sistemul de prindere, deoarece acum pare cam fragil.
Folosește unul din ventilatoare pentru evacuarea aerului din carcasă și dacă crezi că te descurci alimentează ventilatoarele de la 5V pentru a regla un flux de aer.
Recomand să citești și:
http://www.computerica.ro/ghid-10-sfaturi-pentru-un-calculator-mai-rece/
http://www.computerica.ro/ghid-%E2%80%93-ventilatoare-mai-silentioase-prin-alimentare-cu-5v/
nu-mi fac griji in privinta sarmei.
momentan folosesc o sursa suplimentara(scoate 24 de volti, coolerele sunt legate in serie), le voi conecta la sursa de alimentare a unitatii pe 12 volti, si asa nu fac fata.
ma gandesc cum sa fac un flux de aer sa raceasca toti condensatorii, (in privinta asta poate imi dai niste idei)
am o problema mare cu procesorul, se incinge destul de usor, cu ajutorul coolerelor alea am reusit sa reduc temperatura in stand by de la 60 la 43 C. Cand il folosesc la maxim creste temperatura pana la 68 de grade.
Fara coolere trece de 70de grade usor.
Cooler+radiator noi + pasta termoconductoare proaspata
Nu nu am overclockat procesorul.
http://i27.tinypic.com/9s6irl.jpg doar ce l-am pornit, temperatura era scazuta… spune-mi daca voltajele sunt in regula:D
multumesc pentru tot.
Nu prea recomand să ții coolerele în serie dacă nu sunt identice.. dacă bobinele nu au aceleași rezistențe riști să arzi unul dintre ele.. sau în cel mai nefericit caz pe amândouă.
Condensatorii nu prea ar trebui să se încălzească de la sine, decât dacă vine prea mult aer cald de la procesor. Oricum, nu mi-aș face probleme prea mari în privința condensatorilor.
Îți recomand să folosești un ventilator (cel marcat cu 3) pentru evacuarea aerului cald din carcasă și pe cel marcat cu nr 2 să îl orientezi spre spatele carcasei.. însă să bată și pe northbridge..
Placa aceea albă de la sursă nu cred că te ajută prea mult, pentru că încurcă fluxul de aer care iese de la procesor… Placa ta de bază are un layout destul de incomod.. și memoriile RAM sunt destul de aproape de proc..
Poți monta un ventilator să bată spre sursă și să preia aerul cald de la proc..
Strânge cablurile în mănunchiuri și joacă-te la fluxul de aer. Trebuie să încerci mai multe configurații.. ca să îți faci o părere.
PS La șlefuire te-ai gândit? Poate nu sunt suprafețele proc/radiator drepte..
placa aia este poliester, izoleaza termic sursa de alimentare de restul componentelor.
condensatori din jurul procesorului frig mai rau decat radiatorul proc.
in spatele coolerului 2 mai ete un radiator mai mic, lafel, frige.
m-am gandit ca acei condensatori sunt cei care fac caldura multa in unitate.
ma gandesc intorc sursa cu susul in jos, ii fac o gaura si ii montez acolo un cooler, sa absoarba caldura urmand sa o scoata afara cel de-al doilea cooler al sursei.
de maine o sa fiu plecat timp de o saptamana, o sa revin cu detalii.
multumesc
Ingenioasa metoda. Daca gasesc conductor din ala cred ca o sa imi racesc si eu southbridge-ul de la placa de baza ca se cam incinge. Atinge si 60 de grade cateodata.
E fain saitu, si imi plac articolele astea de diy.