În cazul în care doriți să aflați o metodă mai neobișnuită prin care să îmbunătățiți răcirea unor componente chiar dacă aparent nu se pot atașa ventilatoare, vă invit sa citiți mai departe. Acest articol este adresat celor mai „curajosi” din fire, care sunt dispuși să încerce și tehnici neconvenționale de răcire (dar care nu implică neapărat anularea garanției).
Cu toate acestea e nevoie de atenție! Se poate ajunge la pierderea garanției în anumite situații. Porniți „la treabă” numai dacă sunteți siguri 100% de ceea ce urmează sa faceți; eu, autorul acestui articol nu îmi asum răspunderea pentru sfaturile prezentate.
Despre ce este vorba mai exact? I s-ar putea zice și sârmă, dar de fapt este vorba de conductor electric izolat de cupru, folosit la instalațiile electrice. Poate avea diametre variate, dar eu vă recomand conductor de 2mm (rezistă sub greutatea unui ventilator mai mare fără să se curbeze și se potrivește perfect cu găurile pentru șuruburi ale ventilatorului).
Deși ideea este neobișnuită, se pot face destul de multe lucruri, singura limită este imaginația voastră. Să vedem câteva avantaje și dezavantaje:
Avantaje:
- Costuri foarte mici (~1RON/m);
- Ușor de prelucrat (chiar și cu mâna);
- Poate susține un ventilator chiar și de 120mm;
- Nu conduce electric dacă izolația este intactă;
- Nu produce modificări componentelor cu care intră în contact (daca este folosit corespunzator), deci nu anulează garanția;
Dezavantaje:
- Atenție la punctele de sprijin pe care le utilizați, pentru că puteți îndoi/rupe anumite componente (condensatori, componente SMD.. etc)
- Dacă se strapunge invelișul izolator se pot produce scurtcircuite (în condițiile în care conductorul este în contact cu componente electronice);
Ce se poate face?
Folosind conductor de cupru pe post de suport se pot adăuga ventilatoare pentru a răci suplimentar:
- Placa video
- Chipsetul placii de baza
- Hard disk -ul (citește întregul articol „Amortizor/Silencer HDD – Elimină cârâitul hard disk-ului„)
- Sursa de alimentare
Materiale și unelte
- Conductorul de cupru (diametru 2mm);
- Clești care să vă ajute să indoiți mai precis conductorul (viitorul suport).
Indicații
- Capetele conductorului să fie izolate electric, și să fie orientate în așa fel încat să nu producă sub nici o formă scurt circuit;
- Când îndoiți conductorul cu ajutorul cleștilor, strângeți cu blandete altfel riscați să distrugeți învelișul izolator, și va crește riscul unui scurtcircuit;
- Pentru a testa „stabilitatea” suportului din conductor, sprijiniți întai ansamblul de o masă/suport dacă este posibil (de ex în cazul plăcii video).
- Folosiți ca puncte de sprijin doar componente care vor rezista la greutatea „ansamblului” de racire (de ex găuri din carcasă) și nu componente SMD, condensatori, sloturi.
- Când proiectați suportul, asigurați-vă că greutatea se va distribui pe o suprafață cât mai mare (de preferat fară componente electronice, în cazul în care sprijiniți „ansamblul” pe placa video de exemplu). Aplicând greutatea într-un singur punct (sensibil) riscați să dezlipiți componentele (SMD) din apropierea punctului respectiv.
- Atenție la punctul de sprijin, deoarece va avea de suferit în timp din cauza vibrațiilor.
- Gasiți metode de a fixa suportul și ventilatorul de așa natură încat sa rămană prins și în cazul transportării calculatorului.
Pentru mai multe idei de răcire a calculatorului vă recomand și alte câteva articole pe aceeași temă: „10 Sfaturi pentru un calculator mai rece„, „Eficientizarea fluxului de aer în carcasă„, „Ventilatoare mai silențioase prin alimentare cu +5V„.
Dacă aveți idei care merită incluse în articol sau exemple ingenioase de răcire, folosiți vă rog formularul din subsolul paginii.
stie cine va de ce nu mai iese semnal pe placa video am schimbato este noua acelas model dupa ce am pus placa video cea noua nu mai bipuie nici spikerul dac scot toate,, placi ram, deconectz hard,etc
De ce ai schimbat-o?
pentru laptopuri,un sfat:daca il utilizati in casa,precum un pc fix,detasati bateriasi sprijiniti-l cu partea din spate pe un recipient „acumulator de frig”,bineinteles sa fie rece;nu uitati sa il schimbati cu altul rece dupa ce s-a incalzit
Nu știu cât de bună e ideea cu acumulatorul de frig.. se poate crea condens..
unde pot sa conectez ventilatorul pe placa de baza daca nu mai am slot
Citește articolul despre cum să îți alimentezi ventilatoarele la 5V, și similar se face și dacă vrei să le alimentezi la 12V.
La usb 😉 scoti un fir afara, sau daca nu vrei, poti improviza dintr-un incarcator de telefon pe care nu il mai folosesti si scoate 5v 😉