Acest articol este dedicat celor care doresc un calculator ieftin, fara pretentii ridicate, cu un raport calitate pret destul de bun. Nu o sa va recomand componente “concrete”, producatori sau magazine, ci o sa va arat ce trebuie sa aveti in vedere, incat sa luati cea mai buna decizie.
Sfaturile urmatoare vin sa completeze Achizitii / Upgrade – Cum alegem?, dar se aplica in deosebi pentru calcualtoarele de zi cu zi, pentru acasa, ce vor fi utilizate la urmarit filme, ascultat muzica, navigat pe internet si la procesare de text sau calcul tabelar; in principiu la activitati care nu necesita mari resurse sau putere mare de calcul.
Inainte de toate:
- Stabiliti un buget mai mic decat suma totala disponibila pentru achizitie. Sa zicem ca aveti la dispozitie 1500 RON (o suma rotunda, des intalnita), considerati ca aveti doar 1350 sau 1400 RON. Asta va va ajuta sa va incadrati in buget, chiar daca depasiti suma propusa (aceea mai mica). Si astfel se amortizeaza si micile cheltuieli (taxi, prelungitoare, cabluri, accesorii..etc).
- O greseala destul de grava pe care o putem face, este apelarea la o singura persoana pentru sfaturi si indicatii. Fiecare da sfaturi in functie de cunostintele si experientele sale, deci intrebind un numar mare de persoane sansele sa aflati cat mai multe informatii cresc. De aceea va recomand sa va documentati din timp(1-2 saptamani inainte) si din surse variate (forumuri, site-uri de profil, mai multe cunostinte), pentru a acumula cat mai multe informatii. Sursele de informare ar trebui sa aiba ponderi diferite in functie de gradul de „specializare”. Atentie la „prietenii” care „se pricep” dar nu pot justifica de ce au facut o anume alegere. Decizia finala este a voastra, insa trebuie sa „cantariti” informatiile primite. Pentru a evita confuzia, intrebati mereu „de ce?” si cereti justificarea sfaturilor.
- Hotarati-va sa cumparati doar cand sunteti 100% sigur si multumit. Evitati sa fiti capricios sau nerabdator (altfel nu veti parcurge eficient prima etapa), si e posibil sa nu faceti cea mai buna alegere. Riscati sa descoperiti apoi oferte mai bune, componente mai performante, pe care le-ati fi putit achizitona daca aveati rabdare. Daca ceva nu va multumeste, mai asteptati/cautati.
Alegerea componentelor
- De evitat sunt sistemele “de-a gata” (sisteme de serie deja asamblate). Contin de obicei componente “putin depasite” si din observatii proprii sufera la capitolul upgrade. Poate ca gresesc dar in astfel de sisteme ajung componentele care au “ramas” in stoc. Sau daca sunt ceva mai „bunicele” costa foarte mult. Nu zic sa nu aveti in vedere si astfel de sisteme, insa nu va asteptati la miracole.
- Urmariti sa “construiti” un calculator echilibrat. Am observat ca majoritatea persoanelor au tendinta de a alege unele componente scumpe (incepand cu procesorul, placa de baza si placa video), si cand constata ca vor depasi bugetul ajung sa se zgarceasca la altele (periferice, carcasa, sursa), rezultand un sistem neechilibrat. Ideal este sa alegem componentele in asa fel incat sa “se potriveasca” la capitolul performante unele cu altele. “Dimensionarea” exagerata a unor componente duce la “subdimensionarea” altor componente, cand avem un buget fix.
- Din punctul meu de vedere, unele periferice (mouse, tastatura, monitor) ar trebui sa fie prioritare, pentru ca ele va fac experienta in fata calculatorului mai confortabila. Pentru un sistem pe care se va asculta muzica si viziona filme, boxele ar avea din punctul meu de vedere o prioritate mai mare decat procesorul.
- Memoria. Puteti incepe “cladirea sistemului” alegand mai intai cantitatea de memorie (RAM si Hard Disk-ul). Memoria RAM va este de folos cand rulati multe programe simultan, iar capacitatea hard disk-ului determina cantitatea de informatie (muzica, filme, programe) ce poate fi stoacata “in calculator”. Atentie, memoria RAM trebuie sa fie compatibila cu placa de baza si procesorul.
- Procesorul este urmatorul pe lista. Frecventa procesorului determina viteza “de calcul”. Un procesor mai rapid va efectua intr-un timp mai scurt o arhivare, compresie, randare..etc. Asadar e lesne de inteles de ce nu e indicat sa “aruncati o avere” pe procesor, daca in mod obisnuit navigati pe internet. Procesoarele sunt de mai multe tipuri: single core (1 nucleu), dual core (2 nuclee), triple core(3 nuclee), quad core (4 nuclee). Fiecare nucleu poate fi “vazut” ca un procesor separat; pentru un calculator fara pretentii un procesor dual core este suficient.
- Placa de baza este dependenta de soclul procesorului dar si de generatia din care face parte acesta (de obicei „incompatibilitatea” se poate corecta printr-un update de BIOS, daca soclul este acelasi), asadar mare atentie la alegerea ei.
Atentie, consultati manualul placii de baza si verificati compatibilitatea cu modulele de memore RAM.
Placile de baza de obicei au module de sunet, retea sau chiar video integrate. Asta inseamana ca nu necesita o alta placa de retea sau de sunet instalata pentru o conectare la retea sau pentru a asculta muzica.
Chipset-ul placii de baza este foarte important, deoarece in functie de acesta depind si celelalte dotari mai sus mentionate. Daca achizitionati o placa de baza cu o modul video integrat, puteti sari peste cumpararea unei placi video dedicate. Mai multe detalii despre placa video. - Unitatea optica o veti folosi destul de rar (instalarea sistemului de operare, copiere scriere discuri), deci nu are sens sa cumparati produse foarte exotice.
- Carcasa si sursa se aleg in general la final, asta pentru a se asigura compatibilitatea cu restul componentelor (factor de forma, puterea consumata). Carcasa si organizarea interna a acesteia ajuta la stabilirea unui flux de aer si racirea componentelor, iar sursa are rolul de a alimenta corespunzator toate componentele din calculator. Sursa este o componenta foarte importanta, pentru ca pe langa faptul ca trebuie sa isi pastreze tensiunile stabile si sa aiba posibilitatea de a livra curentii necesari functionarii componentelor, a protectiilor la supracurent, supratensiune, scurtcircuit etc.., poate constitui o sursa de zgomot in cazul in care este de o calitate indoielnica. O sursa „de calitate” va poate scuti de multe necazuri (componente „prajite”, zgomot, incalzire excesiva a ambiantei carcasei..). Carcasa poate fi „ieftina”, dar sa aiba orificii de racire si o constructie solida.
- Perifericele, desi le-am trecut pe “ultima pozitie” au un impact major asupra confortului in timpul petrecut la calculator. Degeaba calculatorul se “misca” bine, daca nu merg taste, sau apar sunete ciudate, sau imaginea este “nepotrivita”. Ajungem sa ne adaptam si la conditii vitrege, insa ochii si mainile se resimt. Monitoarele LCD au un nivel mult mai mic de radiatii decat cele CRT (cu tub catodic), iar o tastatura ergonomica va reduce stresul asupra incehieturilor. Daca tastatura sau mouse-ul au butoane aditionale (multimedia: back, forward, play, pause, volum, etc..) puteti economisi timp. Daca petreceti mult timp la calculator, perifericele sunt foarte importante. Boxele conteaza si ele destul de mult (din punctul meu de vedere), in cazul unui sistem multimedia.
- Dupa ce v-ati facut o idee in privinta specificatiilor generale, in cazul componentelor produse de mai multi integratori, sau care sunt prezente intr-o varietate mare de modele (ex: placi de baza, placi video, surse, hard disk-uri, etc), va documentati si alegeti pe acelea care considerati ca va satisfac nevoile.
- Placa de baza, procesorul si memoria formeaza un „trio de nedespartit”, compatibilitatea parametrilor lor fiind esentiala pentru un calculator stabil.
- Este indicat sa faceti macar doua sau trei configuratii „diferite”, incat sa o puteti alege pe cea mai potrivita pentru voi.
Alegerea magazinului
- Magazine online sau magazine “obisnuite”? Magazinele online au costuri mai mici de “administrare”, dar multe dintre ele nu lucreaza cu stocuri reale, deci trebuie sa sunati pentru a intreba de stoc si pret. Magazinele “obisnuite” platesc chirie si de obicei au mai multi angajati, ceea ce se adauga la ceea ce cumparati, insa puteti pune mana, si eventual testa. In Bucuresti sau alte orase mari magazinele online sunt ok (daca isi au sediul acolo, si nu se paltesc taxe postale). Si in provincie magazinele online sunt o solutie, insa este ceva mai riscant, dar parca nici “filialele magazinelor nationale” nu sunt solutia deoarece practica preturi foarte mari. Riscati si daca achizitionati componente de la o firma “obscura”..
- Pretul conteaza. Alegeti magazinul care are preturile mici, din cel mai apropiat loc. Unele magazine au cateva “trucuri” pe care le folosesc sa atraga clienti: practica preturi mai mici pentru anumite componente, si preturi mult mai mari pentru alte componente. E clar ca daca veti cumpara totul de la ei nu ati facut “nici o afacere”. Cumparand mai ieftin, chiar de la mai multe magazine, veti “simti” diferenta.
- Preturile prea mici sunt “suspecte”. Nu alergati dupa cele mai mici preturi (incredibil de mici, cu mult sub media pietei), pentru ca riscati sa aveti surprize. Acele produse fie au fost expuse, fie au fost returnate.. Nu e valabil intotdeauna, insa sa aveti o atentie sporita in aceste situatii.
- Garantia este o loterie. Daca ceva merge prost, asta presupune sa mergeti la magazin sau service, asteptati sa constate, etc, si daca este vorba de vreun defect „ascuns” sau compatibilitate probabil veti ramane cu el. Daca e sa se intample se intampla oricum, deci nu va ganditi inutil la asta. Puteti de exemplu sa va documentati ce producator sau integrator este „laudat” fiabilitate..
Ridicarea comenzii
- Daca luati un sistem integral, mergeti cu ajutoare, altfel nu veti reusi sa carati totul singur. Monitorul va ocupa o mana, componentele in cutii cam doua sacose, iar carcasa fie o carati in brate sau sub brat. Doua persoane se descurca, dupa parerea mea.
Cred ca este evident ca toate aceste sfaturi sunt la alegerea fiecaruia, urmati-le doar pe acelea care sunt in conformitate cu parerile voastre. Spor!
Ce ar trebui sa aiba un calculator de gaming cu un buget de 2000 ron?
O configurație echilibrată și o placă video pe măsura jocurilor pe care vrei să le joci. 2000 ron cu tot cu periferice și carcasă?
salut
mi-am facut acum 2 saptamani un sistem : i7 4470k, MSI z87g45, 4gb ram 1666mhz si nu-mi joaca o serie de jocuri noi…
Am pastrat carcasa, sursa si placa video din 2009, placa video fiind un nvidia gts250 cu 1gb ddr3, 256bit si nu prea ma indur sa mai dau 7-800 lei pe una noua.
Totusi o placa decenta video pana in 500 lei dar sa-mi joace impecabil Crysis 3 cu setari pe maxim de exemplu, si in general sa fie compatibila cu direct x 11 imi poti recomanda ?
Alta buba odata cu upgrade-ul o am legat de lipsa porturilor PCI pe noua placa de baza si astfel imposibilitatea utilizarii vechii mele placi de sunet M-AUDIO Delta 2496 hi-fi 🙁
cea noua avand un realtek integrat de o calitatate proasta.
merci
Salut , da-mi un sfat despre o unitate de gaming ~2000 lei.
As vrea sa imi fac un pc pe componente…daca ti-as zice in mare cam ce as vrea..mai putea ajuta cu un pret bun?
În esență.. doar un magazin te poate ajuta cu un preț bun.
Salut, as vrea sa imi schimb placa de baza, placa video si procesorul dar sa nu fie prea scumpe .. Ce poti sa imi recomanzi?? Multumesc!!!
Salut Ovidiu, ce buget ai la dispoziție?
salut cine ma poate ajuta cu o informatie;- doresc sa ami fac o calculator pt prelucrarea imaginilor foto si video de proasta calitate ce ie de facut si la ce bani pot sa ami cumpar un sis ps…astept un raspuns pe meil.sa auzim numai de bine.
Nu am înțeles exact la ce vrei să folosești calculatorul..
Salut Alexandru am o mare rugaminte la tine,daca iti dau toate datele de la dxdiag si anume system,display si sound,te rog mult de tot,imi poti recomanda o placa video buna pentru gaming?sa fie compatibila cu pc-ul meu.Tias fi vesnic recunoscator.
M-ar ajuta să știu ce placă de bază ai.
Am facut 2 printuri mai bine sa vezi chiar tu ce si cum.Te rog din suflet daca poti sa arunci o privire si sa imi recomanzi o placa vide pentru gaming,deoarece sunt pasionat si vreau sa imi comand o placa video dar nu stiu cu ce se mananca nu stiu ce sa comand sa fie compatibila cu pc-ul meu.
Mi-as dori sa cumpar o placa dar sa nu depaseasca suma de 350 Ron.
Oricare dintre plăcile pe care le-am recomandat din articol e ok.
Salut ,asta nu mi-ar merge ASROCK ASRoH61TM-ITX – Socket 1155 – Chipset H61 – Mini-ITX,deocamdata nu am gasit ASROK G41M-VS3R2.0, pentru procesor intel D925,scuze dar nu sint in tara si in zona asta nu prea am sa gasesc ,doar prin comanda dar dureaza luni de zile,dar care ar fi mai cea mai buna din astea 2.multumesc
Asta nu e bună.
Salut ,procesorul e Intel D925 X86 Family,placa de baza nu stiu ,poate te ajuta astea SIS 968 CMSIS 06 PSD 0621,SINCER NU STIU UNDE SA VAD,DAR E DIN 2008 ,DOAR ATIT SCRIE PE PLACA,SURSA DE 500W,2GB RAM DDR2 ,problema e ca nu imi merge nici o placa video ,nici geforce gt610 ddr3 de 2gb,nici asus 210 silent 1gb ddr3,singura care merge e nvidia geforce 7300SE/7200GS,
O placă de bază compatibilă este Asrock G41M-VS3 R2.0.
multumesc,
Salut,iarasi deranjez ,am gasit o placa .cred ca mi-ar merge
Asrock G41M-VS3, 8 GB, Intel, Socket 775, 5.1, VT1705, 226 mm,nu e decit 71 euro dar parerea ta conteaza ,eu nu stiu ,dar merge pe intel,asta am vazut la descrierea placi,,,scuze din nou de deranj,
Aceasta ar trebui să fie ok.
salut,am si eu o intrebare ,am vreo sansa sa schimb placa de baza fara a schimba si procesorul IntelDual core de 300.ghz ,adica sa se potriveasca pe placa de baza?
Salut, zi-mi exact ce model de placă de bază și ce procesor ai.