Mulțumită celor de la ING Bank am avut ocazia de a testa sistemul ING Pay, un sistem de plăți contactless care permite achitarea cumpărăturilor folosind telefonul mobil. Sistemul este compatibil cu o serie de telefoane Samsung cu Android, iPhone 4 și 4S. Eu am avut oportunitatea de a testa sistemul pe un Samsung Galaxy S3.
Pentru a efectua plăți cu telefonul este necesară instalarea unui kit ING Pay, care este alcătuit dintr- un cip NFC, o antenă autoadezivă și o aplicație (disponibilă atât pentru Android cât și iOS). Vezi lista completă de telefoane compatibile cu ING Pay.
În cazul smartphone-urilor cu Android cip-ul NFC se montează în slotul cardului microSD, în cazul iPhone-urilor fiind introdus într-o carcasă de protecție compatibilă cu iPhone 4 și 4S.
Alături de cipul NFC, kit-ul Android mai conține și o antenă NFC autoadezivă care se montează pe interiorul capacului din spate al telefonului, în dreptul cipului NFC.
Aplicația ING Pay face legătura dintre cipul NFC și contul ING, iar pentru a valida instalarea trebuie introdus PIN-ul cardului pe care îl vei folosi cu acest sistem de plată. Aplicația este foarte intuitivă și permite două variante de plată, în funcție de valoarea tranzacțiilor. Prima variantă face posibile plățile cu valori sub 100 RON fără introducerea codului PIN de la card, pe când cel de-al doilea permite plățile numai după introducerea codului PIN, indiferent de valoarea lor.
Dacă dorești securitate deplină, a doua variantă e cea mai potrivită. Kit-ul ING Pay este compatibil cu POS-urile VISA Paywave. Pentru a plăti folosind ING Pay este necesară deschiderea aplicației de pe telefon, click pe Plătește acum și apoi apropii telefonul de POS, ți se va cere PIN-ul fiind nevoie să îl introduci (dacă e cazul), urmând ca într-un timp foarte scurt plata să fie acceptată.
Aplicația salvează (local, pe telefon) o listă cu toate cumpărăturile pe care le-ați făcut folosind ING Pay, pentru o ușoară urmărire ulterioară a acestora. Acestor informații le se pot asocia categorii și note pentru o identificare cât mai ușoară.
Pe lângă comoditatea pe care o oferă un astfel de sistem de plată, mai este un beneficiu: cashback de 5% la plata cu ING Pay (cu limită de maximum 5 RON/tranzacție). La un calcul simplu, dacă în primul an faci lunar cumpărături de 500 RON folosind ING Pay, în două luni îți amortizezi comisionul de emitere (50 RON) iar în alte două luni și comisionul de administrare (50 RON). În celelalte 8 luni rămase din an vei primi înapoi 200 de RON cashback.
Cumpărărturile folosind ING Pay sunt relativ ușor de făcut, fiindcă PayPass-urile ING sunt disponibile în locații precum Carrefour, Pizza Hut, Dristor Kebab, Inmedio, Helpnet. Vezi lista locațiilor unde sunt POS-uri VISA Paywave.
În concluzie, pot spune că mi-a plăcut experiența cu ING Pay și în mod sigur voi folosi această metodă de plată în continuare unde voi avea ocazia. Cu toate că este o tehnologie la început de drum mi-a plăcut felul în care se integrează cu terminalele cu Android și rapiditatea operațiunilor. Voi mai reveni cu feedback când descopăr lucuri noi.
Ideea e buna, dar mi se pare ca sunt putine locuri unde se poate folosi. In Bucuresti mai e cum e, dar in provincie nu prea ai ce face cu acest sistem. Asteptam o implementare mai puternica la nivel national.
Foarte hi-tech!