
Monitorul este dispozitivul cu care interacționăm cel mai mult, iar un monitor pentru PC de bună calitate va influența pozitiv productivitatea dar și confortul ochilor pe durata utilizării sale.
În ciuda acestui lucru, monitorul nu este chiar în topul listei când se achiziționează un calculator. Asta și pentru că în general bugetele sunt mici, iar performanța noului sistem primează.
Index Articol
- Ce trebuie să știi înainte să alegi un monitor PC?
- Specificațiile monitoarelor explicate
- Recomandări de monitoare
Nu doar utilizatorii de sisteme desktop au nevoie de monitor de bună calitate, ci și unii utilizatori de laptop-uri. Utilizând un monitor suplimentar aceștia vor câștiga spațiu de afișare ce le va crește productivitatea.
Mai mult, un monitor cu TV-Tuner extern poate fi o alternativă pentru un televizor de mici dimensiuni. Pentru o cameră de dimensiuni reduse, această variantă se poate dovedi rentabilă și chiar comodă.
Ce trebuie să știi înainte să alegi un monitor pentru PC?
- Destinația monitorului este prima chestiune de stabilit. Altfel este posibil să cheltui mai mult decât ar fi cazul, sau să te alegi cu un produs slab. În funcție de destinație se disting câteva cazuri posibile: birou/internet, filme/jocuri, grafică/editare video.
- Bugetul alocat va fi în conformitate cu destinația monitorului. Dacă dorești un monitor pentru mediu office poți alege și modele cu un preț mai mic. Totuși, e important să le reglezi încât să fie confortabile privirii. Pentru filme, jocuri, multimedia se recomandă monitoare cu un contrast mai bun (>800:1) și timpi de răspuns mai scăzuți (<5ms). Pentru prelucrare grafică și editare video se recomandă monitoare profesionale. Acestea oferă posibilități de calibrare avansată a culorilor și parametri generali foarte buni.
- Conectivitatea este foarte importantă și iarăși trebuie luată în calcul destinația monitorului. Dacă pentru mediu office se poate opta și pentru VGA, pentru multimedia și mediul profesional se recomandă DVI-D sau HDMI. În cazul în care îl conectezi la un PC deja achiziționat sau laptop, trebuie să iei în calcul și conectivitatea.
Specificațiile monitoarelor explicate
Tip de panou
- Care este diferența între LED și LCD? Monitoarele LED sunt tot LCD, însă sursa de iluminare în cazul acestora este de tip LED față de CCFL. Acest lucru va determina iluminarea uniformă a panel-ului frontal. Așa că dacă ai de ales, alege un monitor cu backlight în tehnologie LED.
- Diagonala suprafeței de afișare. În general cu cât este mai mare cu atât mai bine, pentru că se pot afișa mai multe informații. Astfel economisești mult timp pe care l-ai pierde prin minimizarea, maximizarea și schimbul de ferestre pe ecran. Indiferent de destinația calculatorului, recomand un monitor cu o diagonală de peste 21″ cu rezoluție Full HD sau superioară. Astfel vei avea o productivitate mai ridicată (poți avea deschise două ferestre una lângă cealaltă simultan).
- Rezoluția reprezintă aria de afișare în pixeli după formula Lungime x Înălțime. De asemenea, în funcție de raportul dintre lungime și înălțime avem: clasicele 4:3 ca VGA (640×480), SVGA (800×600), XGA (1024×768), apoi 5:4 (1280×1024), mai sunt cele wide cu 16:9 HD (1280×720) sau Full HD (1920×1080) și cele cu 16:10 care sunt și mai late.
- Contrastul este diferența de iluminare între valoarea maximă și minimă pe valoarea maximă și cu cât este mai bun oferă o claritate superioară imaginii afișate. În general un contrast static de 1000:1 este rezonabil. Unii producători, din rațiuni de marketing specifică contrastul dinamic care are valori mai mari, de exemplu de peste 10000:1 dar contrastul static este de bază.
- Luminozitatea este măsurată în candele pe metru pătrat și este de preferat să fie măcar 250cd/m2.
Indicatori de calitate
- Unghiurile de vizibilitate, de preferat cât mai mari. În momentul de față unghiurile de vizibilitate pentru majoritatea monitoarelor sunt decente, însă cele ce folosesc panouri construite pe tehnologia IPS sunt cele mai performante.
- Timpul de răspuns sau latența, se referă la viteza cu care un pixel trece din starea de aprins în stins și iar în aprins. Unii producători specifică dacă latența este testată pe nuanțe de gri sau pe culori, deoarece pe nuanțe de gri se obțin timpi mai mici. Latența este importantă mai ales în jocuri sau pentru imaginile în mișcare, cu cât e mai mică imaginea își păstrează claritatea. Este bine știut că inițial când au apărut LCD-urile, gamerii se confruntau cu ghosting (dublare) și blurring (încețosare) ale imaginii.
- Rata de reîmprospătare (refresh) se referă la rata de reîmprospătare verticală, indică numărul de cadre complete afișate pe secundă și ia valori de la 50 la 60 de Hz în cazul monitoarelor LED sau LCD.
- Spectrul de culori este de preferat să fie cât mai mare, iar majoritatea produselor reproduc cu succes 16,7 milioane de culori.
affafasdfas - Conectivitatea se poate realiza prin VGA, DVI, HDMI sau DisplayPort. VGA este cea mai slabă conexiune iar DisplayPort este cea mai nouă și performantă. Pentru o imagine bună recomand DVI-D sau HDMI.
- 2D sau 3D. Față de monitoarele clasice ce afișează imaginea în doar două dimensiuni, monitoarele 3D ajutate de o pereche de ochelari speciali (sau mai nou fără ochelari) pot afișa imagini într-un mod mai realist.
- Garanția devine importantă în cazul în care apar pixeli morți (în cazul monitarelor LCD), dar în general dacă verifici monitorul la cumpărare și este ok, pixelii vor rămâne așa multă vreme.
Recomandări de monitoare
În curând voi reveni cu recomandări de monitoare cu un raport calitate/preț bun.
Voi include opțiuni sunt pentru cei care caută un monitor PC puțin pretențios, pentru birou sau navigat pe internet.
Cei pasionați de jocuri și multimedia, dar mai ales cei care se ocupă cu grafică, fotografie, design vor avea nevoie de o reproducere precisă a culorii și o suprafață mai mare de afișare. În această situație e recomandat un pannel IPS și o dimensiune mai mare a diagonalei, precum și o flexibilitate mai mare la capitolul conectivitate.
Dacă am omis vreun detaliu sau dorești o recomandare, te rog să specifici destinația monitorului, bugetul alocat și alte preferințe într-un comentariu.
Buna , ce crezi despre acest monitor: emag.ro/televizor-led-lg-58-cm-full-hd-23ma53d-pz/pd/E3RLNBBBM/
-as vrea sa-l folosesc la : gaming, filme si ca TV.
Multumesc!
Salut, este o alegere bună.
Salut! Vreau sa-mi achizitionez un sistem pe componente pt editare video full hd + un monitor (IPS). Sunt indecis inca daca sa iau monitor de 24″ sau de 27″, iar ca exemple am ales cateva care mi s-au parut mai ok: Asus MX279H, Dell 2412M, LG 24MA53D, Acer H276HL – pana in 1300-1400 lei maxim. As dori un mic ajutor. :).merci
Depinde de rezoluția care te interesează. Eu aș alege Dell.
Salut. Este bun acest monitor in general il voi folosi mai mult pentru filme emag.ro/monitor-led-benq-21-5-wide-full-hd-dvi-gl2250/pd/EDM7TBBBM/
Da, este în regulă.
Monitor LED 23 Asus VX238T Full HD
699 ron cu tva
vreau acest monitor pentru filme in special,dar si sa petrec timp indelungat pentru citit de pe net..este bun ?
Salut Andrei, este în regulă.
Salut,
Imi poti spune te rog o parere despre acest monitor: emag.ro/monitor-led-va-asus-24-ultra-slim-wide-full-hd-hdmi-dvi-negru-ml249hr-ml249hr-bf13/pd/DWDXJBBBM/ ? Merci.
Salut, are un timp de răspuns cam mare, în jocuri s-ar putea să fie deranjant.
Modelul P2414H este mai bun ca U2312HM. sau este fals ma refer la gaming contrast si luminozitate
Este, dar e și mai scump.
Buna ziua! Doresc sa achizitionez un monitor LED de 21,5-24 pana in 850 lei.pentru gaming Ce-mi recomandati?
Salut Cristi, îți recomand Dell 23″ LED IPS, Wide, DisplayPort, DVI, Negru, U2312HM. Este o alegere bună în acest moment.
Bună ziua ce spuneti de modelul Dell P2414H este ok in jocuri
Ar trebui să fie ok.
Salut,
Doresc sa achizitionez un monitor pentru gaming/filme.. dar in special gaming va fi destinatia sa principala. Bugetul nu este fix, dar as dori sa fie in jur de 600ron.
Prima alegere ar fi Monitor LED Samsung 21.5″, Wide, Full HD, HDMI, Negru, LS22C300HS, dar insa nu sunt total hotarat pentru ca are doar conexiune HDMI si VGA.
Ce altceva imi poti recomanda care sa aiba preferabil si o conexiune DVI-D, sau HDMI (mini HDMI este mufa pe placa video, cred ca nu influenteaza calitatea video, corect?).
Multumesc anticipat si tot respectul pentru ce faci aici!
Am uitat sa specific ceva… il voi folosi de la o distanta de maxim 1m. Cel mai potrivit ar trebui sa fie de 21,5″; in acest caz cred ca 24″ e putin prea mare, corect?
Da, aș zice că 24 e prea mare și nu îl poți cuprinde dintr-o privire. Pentru filme e ok, dar pentru lucru s-ar putea să fie supărător până te obișnuiești.
Salut Ionuț, îți recomand Dell 23″ LED IPS, Wide, DisplayPort, DVI, Negru, U2312HM. Este o alegere bună în acest moment.
Salut,
Ma intereseaza si pe mine un monitor am un buget de 700 (poate depasi putin suma) il folosesc pt design & jocuri (nu sunt foarte pretentios vreau doar sa aiba o calitate a imagini placuta) daca ai putea sa imi lasi mai multe modele si mai vreau sa precizez ca il tin destul de mult aprins .
Mie mi s-a busit azi un LCD samsung 2270 HD cauza problemei este ca mi s-a stins si cand il aprind de la butonul lui imi apare imaginea 1-2 sec si se inchide si ramane ecran negru (si asa face mereu cand il inchid si il aprind de la butonl lui) o sa ii contactez si pe cei de la samsung. Mersi frumos
Salut Cosmin, îți recomand Dell 23″ LED IPS, Wide, DisplayPort, DVI, Negru, U2312HM.