De ce nu merită să piratezi software

Zilele trecute mă uitam pe niște statistici despre pirateria software, și am rămas puțin surprins de procentele la nivel mondial menționate acolo. În România pirateria este în descreștere, cam cu 1% pe an, momentan undeva în jurul la 64%. Este interesant de observat că nicăieri în lume pirateria nu scade sub 20%.

Cu toate acestea, de ce ai plăti ceva ce poți obține pe gratis? Ei bine, uite câteva motive serioase:

  • Securitatea și stabilitatea calculatorului tău. Ai vreo garanție că site-ul warez, crack-urile sau aplicațiile sparte nu conțin malware? De unde știi că antivirusul pe care l-ai piratat chiar funcționează, sau este vreun trojan care îți transformă calculatorul într-un zombie? O problemă majoră în cazul software-ului piratat este imposibilitatea de a primi actualizări (fiindcă ar fi detectat ca program piratat). Din ce am observat, au cel mai mult de-a face cu virușii cei care caută să pirateze. Și este păcat pentru că sunt atâtea opțiuni gratuite de aplicații, încât dacă ești puțin deschis la minte nu este nevoie să piratezi absolut nimic.
  • Răsplata producătorilor. Echipele care lucrează pentru un produs comercial probabil că din asta trăiesc, așadar dacă vrei să existe versiuni viitoare, îmbunătățiri, dezvoltări sau actualizări ale produsului pe care intenționezi să-l piratezi, ar fi de preferat să cumperi. De asemenea, suportul tehnic și cercetarea costă. Sigur, mai e și varianta în care produsul să se monetizeze altfel și să transforme într-un adware sau spyware plin de reclame și toolbar-uri, caz în care tu nu plătești direct, ci prin datele tale personale incluse într-o bază de date. Din cauza pirateriei, sunt jocuri care nu se mai lansează în variante pentru PC..
  • Motivele legale. Da, există amenzi, iar firmele ar trebui să ia în serios acest aspect.

Notă personală

Deși des invocată, nu cred că lipa banilor este primul motiv pentru piraterie. Să luăm cazul unui utilizator fără pretenții. Un Windows 7 Home Edition este 450 de RON, iar un laptop low end este 1300 RON. Pentru celelalte programe (Office, antivirus, media playere, etc) există alternative gratuite, pe care le-am prezentat în nenumărate rânduri pe computerica.ro (de fapt asta a fost și ideea din spatele proiectului). Costurile totale ar fi în jur de 1800 RON, și fără să luăm în calcul că am putea vinde ansamblul și recupera o parte din bani, costurile distribuite pe 2 ani s-ar reduce la 75 de RON pe lună. Dacă nu sunt bani de software, se poate opta oricând pentru o distribuție de Linux, reducând astfel costurile la 55 de RON.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

36 comentarii

  1. informatiile oricum imi sunt furate si vandute mai departe cu ajutorul windows-ului.. mai ales cu acta, or sa aibe acces la informatiile mele oficial, fara sa am programe piratate, toata lumea fura date de la toata lumea, si nu e vorba de acta, dar ti-am dat un exemplu, calculatorul meu va fi compromis si fara sa am programe piratate, doar e de ajuns sa fiu suspectat de ceva, ca imi zboara toate informatiile pe 70 de mii de servere, daca ar fi dupa mine as arunca laptopul pe geam, dar ma mai uit la un fillm cate odata..

  2. Inca ceva: nu accept scuza ca nu se mai lanseaza jocuri pe PC din cauza pirateriei. Se pirateaza si mai mult pe console, e o scuza ietfina, sunt multi care mai intai incearca un joc si apoi il cumpara. Asta nu le convine dezvoltatorilor de jocuri, pentru ca asa ar fi facut niste bani nemeritati. Jocurile bune se vand in continuare foarte bine, insa nu prea mai sunt jocuri bune ca alta data, inovatia e redusa la minim. Toti uita ca toate acele download-uri ilegale nu inseamna un numar egal de achizitii pierdute, insa e usor sa cauti un tap ispasitor si sa o tii asa.

  3. Interesant articol, insa nu prea tii cont de faptul ca romanii sunt putrezi de saraci. Sa ma dau pe mine insumi ca exemplu. Lucrez pe 600 RON pe luna din care sunt nevoit sa platesc 50 RON intretinerea, 50 RON la apometre, 200 RON pe mancare, factura la curent de obicei 100 RON, 40 RON internetul si 300 RON pe tigari ca la preturile care sunt in tara asta nu ai cum sa nu fumezi de nervi, salariu din care mai raman cu 140 RON datorie la magazinul din coltul blocului, bani pe care de obicei ii castig din reparat calculatoare. Mi-a fost taiat curentul de doua ori anul trecut pentru faptul ca n-am avut bani sa-l platesc la timp. Am mai lucrat la o firma de design ca grafician in CorelDRAW si castigam binisor pana cand firma a dat faliment din cauza lipsei de clienti, asadar domeniul meu e graphic design, insa nu-mi permit sa dau 400$ pe un program gen CorelDRAW, iar programele open-source sunt mult prea sumare si primitive pentru nivelul meu. In tara asta nivelul de trai nu e critic. In Romania nu mai exista nivel de trai. Economia e putreda si ingropata de prin ’91 cand azi era inghetata 20 bani, iar a doua zi se facea 50 bani. Asa si-n ziua de azi cu scumpirile de HDD-uri datorate inundatiilor din Thailanda, fapt de care se profita prin scumpiri idiotice de preturi nu doar la componente de calculator, ci si in materie de software pe viitor. E o mare bataie de joc ce se intampla, iar noi, romanii suntem nucleul atentiei. De ce, pentru ca suntem romani? Pentru ca salariile la americani sunt de vreo 20 de ori mai mari decat ale romanilor, suntem obligati sa dam 2-3 salarii pe licente software? Ce mai mancam atunci? Cu ce dracu’ mai traim? Wake the fuck up!

    • Situatia sta in felul urmator. Licenta de Windows 7 Home Edition costa 450 de lei doar daca cumperi Windows cu un PC nou. Microsoft ar castiga enorm daca ar lansa un program ca in Asia, cu licente de Windows ieftine (as adauga si Office 2010). In afara de cele 2 licente, pentru orice program folosit si pentru care trebuie sa dai bani, exista alternative gratuite. Daca vorbim de editare video si foto profesionala, atunci se schimba problema, pentru ca poti cere bani pe munca ta si asa iti acoperi si costul licentelor. De cand am descoperit Steam (in decembrie 2008), am cumparat foarte multe jocuri, majoritatea la reducere, dar si din cauza ca salariul mi-a permis asta. Marea majoritate a utilizatorilor care pirateaza si nu se joaca pe PC ar putea folosi o distributie de Linux ca Ubuntu fara nici o problema, insa obisnuinta si lenea sunt inamici mari. Se mai pirateaza filme si muzica, eu as fi extrem de multumit sa am acces la un serviciu ca Hulu sau Netflix pentru care sa platesc un abonament si sa pot urmari filme si seriale pe orice device as vrea si oriunde as vrea. Exista servicii de streaming si pentru muzica (gen http://www.deezer.com), insa eu vreau sa detin muzica pe care o ascult. Filmul sau serialul il vezi o data si gata, muzica o asculti de mai multe ori. Daca s-ar incerca mai mult sa se previna pirateria si sa se mai reduca preturile (lacomia marilor corporatii din entertainment este mult prea mare), atunci pirateria ar fi mult mai mica. Exista insa si o mare parte din oameni care desi au bani, prefera sa pirateze, pentru ca e mai usor. Eu inteleg sa ii ajut pe toti cum pot, altfel nu am avea jocuri, filme, muzica sau software. Firmele nu ar trebui sa fie iertate in nici un fel, ei nu au nici o scuza.

  4. am intalnit cazuri in care diverse firme au fost amendate pentru utilizarea pachetului Microsoft Office, in varianta piratata. si din cate am inteles, amenzile sunt destul de piperate.

  5. Nu piratezi software dar ai windows piratat sau descarci muzica/filme de pe net, tot acolo ajungi.
    Piratez pentru ca pot si pentru ca stiu ca daca nu as face-o ar fi in zadar.
    Anyway 😀 frumos articol, scris impecabil, felicitari.

  6. Din pacate pentru MS Office nu exista alternativa gratuita. Sigur, OpenOffice, Google Documents functioneaza OK, dar nu sunt la nivelul celor de la Microsoft.

    Mai dramatica este situatia programelor de editare foto si video. Nici pe bani nu prea exista competitie pentru cei de la Adobe.

  7. Ai dreptate partial dar:
    -nu poti vorbi despre sofware cu licente la noi in Romania pentru simplul fapt ca suntem afectati social,adica nu avem bani
    -ei ne dau produsele la pret pentru economia lor,unde un salariu e minim 1000 de euro,normal ca imi permit sa iau licente,sa imi iau leptop,sa cumpar jocuri daca as avea acest salariu,etc.
    -sunt un simplu student la calculatoare,cu 450 de RON chiar imi pot lua multe,o licenta ptr. OS-ul lui nea Billy nu imi permit
    -un joc asteptat la data lansarii e minim 200 de RON,sa zicem ca apar 5 jocuri ca asta intr-o luna care ma atrag si vreau sa ma joc,cum fac eu ca sa le cumparar cand cu sacrificii am dat 3000 de RON pe computer?
    Asa ca raman la Pinguin,programare freeware ca sunt o gramada si la piratarea de jocuri si filme din lipsa de fonduri.
    Cred ca daca as avea o situatie materiala decenta as cumpara unele aplicatii care chiar merita si au un pret decent.

      • Ba, mai mult decat atat, imi aduc aminte ca exista o oferta gratuita pentru studenti. Nu mai stiu sigur daca si la Win 7, dar la XP era.

      • Si poti primi daca Universitatea nu are acord cu Microsoftul? Din cate stiu eu nu. Si majoritatea Univ. din tara nu au asemenea acord, o buna parte nici nu stiu ca exista asemenea varianta.
        Plus ca nu ramai pe viata student 🙂
        Stii vorba aia „totul se rezuma la bani”. Ce ai prezentat mai sus acel exemplu cu laptop-ul se preteaza pentru un mediu office si asemenea medii/firme chiar au alternative gratuite, poate chiar in totalitate. Dar cand vorbim de un pasionat de jocuri sau/si grafician ce facem? Mai ales ca acel laptoc nu se mai preteaza, numai calculatorul in sine necesita eforturi mari. Hai sa zicem ca si graficianul, daca nu are pretentii la suita Adobe (desi se stie ca nu are competitor pe masura la anumite chestii, chestii de care unii graficieni chiar au nevoie), are alternative ieftine sau chiar gratuite.
        Pasionatul de jocuri (si strict jocuri) are alternativa unei console.
        Dar cel care e si pasionat de jocuri si face si bani din munca pe calculator (gen grafician) ce face? Acela este blocat la Windows (Mac iese din schema ca vorbim de bugete mici aici) cu diverse aplicatii costisitoare (gen de la Adobe, de la Autodesk, etc.). Tu ai putea sa iti cumperi un pachet de la Adobe de vreo 1000 si ceva -2000 dolari, apoi alte cateva sute – 1000 pe un soft de la Autodesk + Windows + diverse jocuri (100 lei cel putin bucata). Deja depasesti de cel putin 2x suma care ai dat-o pe PC.
        Cine isi permite sa ia PC de 10.000 lei cu siguranta isi permite si licentele. Cine isi permite sa ia PC cu 5000 lei sau mai mult in rate – e nebun si/sau irealist, ori traieste singur singurel (in ideea ca nu are pe cine sa mai afecteze in jurul lui).

      • Intr-adevar, se dau licente windows, dar numai la unele facultati, si numai pe perioada facultatii (teoretic). Xp, 7, Visual Studio 2010 MSSQL. Si mai erau cateva dar nu-mi aduc aminte acum

  8. Recunsoc faptul ca sunt un internaut care „inchiriaza” multe filme, jocuri, si programe de pe diverse siteuri. Licentele sunt foarte scumpe, mai ales pentru un salariu din Romania. Nu stiu cati ar da mii de dolari pe o licenta Photoshop (doar daca faci o treaba serioasa cu el). Alternative freeware sunt pentru toate programele mai mult sau mai putin scumpe, dar sa recunoastem, sunt limitate din mai multe puncte de vedere. Un alt motiv pentru care „piratam” este faptul ca autoritatile sunt permisive, nu am vazut prea multi politisti care sa bata la usa omului cu IP-ul de pe care se descarca Windows. Cred ca 95% dintre cei care descarca programe mai sofisticate nu le folosesc pentru a genera profituri materiale din ceea ce creeaza cu acestea, le iau din curiozitate sau pentru ca este un hobby sa genereze userbaruri, de exemplu.
    Desigur, e usor sa vorbesc despre asta fara griji, dar daca as fi scos si eu un software si ar fi fost piratat nu mi-ar fi convenit. Si cred ca mi-ar fi mai greu sa trec la un sistem complet freeware (Ubuntu si restul programelor), deoarece m-am obisnuit cu ce am acum. Probabil toti ne-am obisnuit cu asta si ne-ar fi greu sa ne schimbam. Suntem infractori din toate punctele de vedere, e gresit ce face, dar traim in Romania. In urma cu 5 ani asta era o scuza penibila, dar acum s-a schimbat situatia. Ii respect pe cei care au creat softurile de care ma folosesc acum si poate intr-o zi o sa am posibilitatea sa-i rasplatesc, dar pana atunci sper sa se multumeasca si cu o lumanare aprinsa „la vii”.
    Cu respect,
    Andrei, un „pirat” ordinar

  9. Sal

    Personal ma straduiesc pe cit posibil sa utilizez programe open source sau gratuite.

    Problema e ca atunci cind avem posibilitatea de a pirata (cuvintul corect insa este FURA, dar nu suna tare bine …, noi fiind cinstiti de fapt), marea majoritate nici nu cauta o alternativa.

    Mi-ar placea sa vad un articol care sa ajute pe cei care ar dori sa se corecteze, dar nu sunt informati suficient, in a gasi solutii alternative la programele care se pirateaza in mod curent.

    Problema banilor este una reala la noi in Romania. Sunt convins ca s-ar pirata mult mai putin daca lumea ar avea posibilitatea financiara de a achizitiona programe fara a fi in efort supranatural.

    O zi buna tuturor

      • Doar te rog sa nu uiti sa pui o nota pentru diversele diferente, gen GIMP vs Photoshop CS5 in speta, in cazul asta pentru un power user de Photoshop nu prea exista alternative (amintesc Puppet Warp, Content-Aware, posibilitatea lucrului cu fisiere 3D etc.). GIMPul/Paint.NET etc. sunt mai degraba asemanatoare cu CS2, iar cu CS3 si CS4 doar daca excludem 3D-ul (din cate imi amintesc 3D-ul e singurul feature important/major din versiunile astea).

        • Sunt de acord Mihai, dar tu ai dat exemplu de un program profesional, de pe urma căruia se presupune că și produci ceva.

  10. E na!! Si tu acuma!!!
    Din punt de vedere moral, etic si legal condamn pirateria.
    Dar, as dori sa completez un pic „pe ici pe colo „:
    – „Securitatea și stabilitatea calculatorului tău” – depinde ce si cum folosesti … nu? Sunt si „posibilitati” care nu implica virusarea sau destabilizarea sistemului! Asta stii si tu … sunt convins.
    – „Răsplata producătorilor” – sunt momente cand ii urasc. Sunt cazuri cand fura, creaza si/sau sunt implicati in crearea malware-ului (nu este „folclor”), detectii FP care-ti distrug sistemul (vezi cazurile Bitdefender, AVG, etc.), nu reactioneaza in timp util pentru a actualiza baza de date, etc.
    – „Motivele legale” – sunt „posibilitati” care nu pot fi incadrate in categoria frauda: chei de licenta/activare scapate pe site, modificarea unor fisiere etc.
    Dar sa nu se inteleaga ca sunt pro piraterie! Nicidecum. Trebuie sa ne respectam si sa-i respectam pe altii, munca lor. Orice produs are pretul ei si trebuie platit. In caz contrar exista o sumedenie de gratuitati, oferte de licente gratuite de catre producatori, etc. care pot fi utilizate.

      • Ai cerut „… să confirmi că aceasta este adresa ta de e-mail făcând click pe link-ul de mai jos: …” ………. dar cand am dat click pe link a aparut o fereastra alba fara nici o confirmare ca solicitarea a fost executata sau nu (folosesc Firefox 9.0.1 in Sandboxie 3.62).
        Apropo, da adresa data este a mea.

        • Pai … dupa ce am aplicat aici am primit de la tine un mesaj pe yahoo prin care ceri sa confirm veridicitatea adresei mele … am dat click … apoi am sters mesajul.

        • Da, era o confirmare că vrei să primești pe mail ce se mai scrie în comentariile acestei postări, în cazul în care vroiai să te abonezi la comentarii. 🙂

        • Da, tocmai asta am zis. Doar ca dupa ce am dat click a aparut o fereastra goala. Ma asteptam sa apara in acea fereastra vreo confirmare cum ca s-a efectuat procedura.
          Dar, in fine. N-are nimic. Doar ca desi am bifat pe aici sa fiu anuntat cand apare ceva, nu primesc nici un mesaj pe adresa mea.

      • Da, ar fi bine.
        Exemple:
        – Internet Security = Comodo IS, Outpost IS etc
        – Antivirus = Avira, Avast, etc
        – cleaner = Ccleaner etc
        – system utility = WinUtility etc
        etc
        etc
        etc

Comentariile sunt închise.