Zilele trecute mă uitam pe niște statistici despre pirateria software, și am rămas puțin surprins de procentele la nivel mondial menționate acolo. În România pirateria este în descreștere, cam cu 1% pe an, momentan undeva în jurul la 64%. Este interesant de observat că nicăieri în lume pirateria nu scade sub 20%.
Cu toate acestea, de ce ai plăti ceva ce poți obține pe gratis? Ei bine, uite câteva motive serioase:
- Securitatea și stabilitatea calculatorului tău. Ai vreo garanție că site-ul warez, crack-urile sau aplicațiile sparte nu conțin malware? De unde știi că antivirusul pe care l-ai piratat chiar funcționează, sau este vreun trojan care îți transformă calculatorul într-un zombie? O problemă majoră în cazul software-ului piratat este imposibilitatea de a primi actualizări (fiindcă ar fi detectat ca program piratat). Din ce am observat, au cel mai mult de-a face cu virușii cei care caută să pirateze. Și este păcat pentru că sunt atâtea opțiuni gratuite de aplicații, încât dacă ești puțin deschis la minte nu este nevoie să piratezi absolut nimic.
- Răsplata producătorilor. Echipele care lucrează pentru un produs comercial probabil că din asta trăiesc, așadar dacă vrei să existe versiuni viitoare, îmbunătățiri, dezvoltări sau actualizări ale produsului pe care intenționezi să-l piratezi, ar fi de preferat să cumperi. De asemenea, suportul tehnic și cercetarea costă. Sigur, mai e și varianta în care produsul să se monetizeze altfel și să transforme într-un adware sau spyware plin de reclame și toolbar-uri, caz în care tu nu plătești direct, ci prin datele tale personale incluse într-o bază de date. Din cauza pirateriei, sunt jocuri care nu se mai lansează în variante pentru PC..
- Motivele legale. Da, există amenzi, iar firmele ar trebui să ia în serios acest aspect.
Notă personală
Deși des invocată, nu cred că lipa banilor este primul motiv pentru piraterie. Să luăm cazul unui utilizator fără pretenții. Un Windows 7 Home Edition este 450 de RON, iar un laptop low end este 1300 RON. Pentru celelalte programe (Office, antivirus, media playere, etc) există alternative gratuite, pe care le-am prezentat în nenumărate rânduri pe computerica.ro (de fapt asta a fost și ideea din spatele proiectului). Costurile totale ar fi în jur de 1800 RON, și fără să luăm în calcul că am putea vinde ansamblul și recupera o parte din bani, costurile distribuite pe 2 ani s-ar reduce la 75 de RON pe lună. Dacă nu sunt bani de software, se poate opta oricând pentru o distribuție de Linux, reducând astfel costurile la 55 de RON.
Eu piratez tot…jocuri , muzica , filme programe generale gen office…eu folosesc acasa officeul poate 1 data 2 ori pe an cand imi actualizez cv:)) de ce sa platesc licenta??? Cand aveam salariu de 1500$ pe luna mi-am cumparat totul oricginal cand m-am intor pe 1500 Ron nu am mai dat nici un ban… nu e neaparat comoditate dar banii cu siguranta sunt un impediment
Cam ai dreptate Cracker, sa nu mai povestesc de studentii care isi platesc studiile si se intretin din munca lor (folosind programe piratate), sau la o parte din someri care fac la fel. Clar e mai bine sa faci/creezi ceva piratand decat sa furi, dai in cap, vinzi droguri si ce fac tiganii (pe scurt ca sa nu mai scriu de proxenetism, cersetorie, prostitutie, trafic de persoane, etc).
Am sa-ti dau un sfat cu riscul de a fi pedepsit de moderator:
lucreaza in programul „neortodocs” apoi transfera-l in programul gratuit si spui ca in asta l-ai lucrat !
Salut! Problema la noi sunt banii.Pirateria e mare pt ca nu se tine cont de salariul mediu pe economie (nu zic minim) si atunci de unde bani?Eu sunt de profesie grafician,si doresc sa-mi deschid un PFA,dar,ce ma fac? cand ma gandesc ca trebuie sa-mi iau cu licenta suita Adobe care costa cateva zeci mii lei,corel e 2000 Ron cel mai ieftin.O sa spuneti ca o sa-mi amortizez cheltuielile dar nu am acum de dat zecii de mii, daca aveam, imi luam, in rate nu se vide nimic.Deci!?Daca faci un calcul licenta windows si programele de editare grafica sari de 6000 Ron si eu nu am de unde sa dau toti bani odata.
Salut, poți folosi la început software open source, iar apoi când începi să ai rulaj să investești profitul în software profesional. Succes!
Motivul nr. 4.
99% din programele cu licenta au variante gratuite !
Este adevarat si ce s-a spus mai jos, unele sunt mai slabe sau incomplete, dar asta e si ideea, e o metoda de a te motiva sa cumperi, platesti varianta cu bani si iti ofera mai multe.
Si ca sa fim sinceri, nu se poate si cu asa …. si cu sufletul in Rai !
Nu am piratat nici un joc iar daca se impute treaba cu acta, sopa, ripa si surorile lor, trec la Ubuntu.
Cu restul pacatelor ma voi „spovedi” doar moderatorului Alex, cu o singura conditie, sa-si puna patrafir !
🙂
Ca mai toata lumea, si orice roman, nu ne permitem la salariile care le avem sa cumparam licente peste licente….poate daca ar mai scadea preturile la ele sau ne-ar marii si noua salariile ar mai fi alta poveste, oricum eu sunt fotograf fotojurnalist de evenimente freelancer, dar nu pot sa ma laud ca ma scald in bani…
eu unul am strans si mi-am luat un win xp media center sp2 2005 original care a fost undeva la 300-400 ron sau 450 ron….in rest, ce mi-am mai cumparat original, au fost cateva filme dvd care acu sunt 40-60 lei , si cumpar 1-2 la juma de an…si jocuri de pc sau consola de pe ebay care sunt la 3-4 sferturi decat la noi…ce observ eu ca sunt la aceleasi preturi de pe ebay, cumpar, daca nu, nu…de ex am luat boxset de nfsu1,u2,si mw la 40 ron de la altex…asta afacere…iar muzica, n-am cumparat nici 1 album in viata mea….pai la cate preferinte de muzica am io…si cat de mofturos sunt…adica dintr-un album cu 20 de melodii, sa-mi placa 1 sau nici 1…sa dau 40-50 ron pt ca-mi place 1 mel…mai bine o iau de pe youtube, net, parerea mea….
si de aici se ajunge la piraterie…ia sa fi avut bani mai multi, salarii mari, sau preturile mai mici…sa nu mai fie un joc nou 250 ron pt pc sau consola, sa fie la maxim 100 ron…eu principiul de marketing nu-l am , putine si scumpe, ca risti sa stai cu ele si sa faci 0…mai bine multe si ieftine.
numai bine.
O sa fiu sincer; in primul rand sunt student in RO si nu ma dau banii afara din casa, n-am dat in viata mea 1 leu pe un joc sau pe vreun program anume. 200 si ceva de RON pe un joc nou aparut care poate nici nu imi place ?? Piratez pentru ca e usor si (inca) se poate.
Eu sincer n-am vazut nici o firma care sa dea faliment din cauza piratarii, mai ales in departamentul de jocuri unde se fac incasari grosolane (cum ar fi la MW3). Ca sa nu mai zic de artisti sau filme, aceeasi poveste.
Toate materialele le iau din surse sigure (a se citi tracker-e private) deci nu o sa ma trezesc cu musafiri in PC.