Pentru ca vine vara, s-ar putea sa doriti sa aflati cu aproximatie valoarea maxima a temperaturii procesorului dumneavoastra. Cu toate ca producatorii indica temperaturi maxime de functionare >75ºC pentru procesoarele desktop, comunitatea de utilizatori a decis ca intre 55 si 60ºC ar fi maximul ideal.
Mare atentie! Daca sistemul nu este ventilat corespunzator, sau daca componentele electronice sunt supratactate, acestea se pot deteriora la rularea utilitarelor de testare!
***
Se poate modifica prioritatea rularii (Priority): 1 inseamna prioritatea cea mai mica – pentru rularea pe fundal, iar 10 prioritatea maxima. Prioritatea 10 aproape ca ingheata desktop-ul, asa ca va trebui sa asteptati un pic dupa ce ati apsat butonul Stop ca sa primiti vreo reactie.
Butonul Sensors poate afisa temperatura procesorului, turatia ventilatorului si tensiunea de alimentare a procesorului, daca sistemul contine o placa de baza compatibila. Orthos suporta si notificarea din Tray-ul sistemului (Tray Icon), daca doriti sa-l lasati sa lucreze pe fundal.
***
Aceasta aplicatie poate inregistra un jurnal al evolutiei in timp temperaturii intr-un fisier text cu numele „CT-Log ora data.csv ” (Tools>Enable Logging). Fisierul il puteti gasi in dosarul aplicatiei.
Pe langa aceasta, se poate regla si offset-ul temperaturii (Tools>Settings) pentru o precizie mai mare. Daca nu stiti ce inseamna acesta, nu il modificati. Pentru cei care au tastatura Loghitech G15, Core Temp poate afisa temperatura pe ecranul LCD al tastaturii.
De mentionat ar mai fi ca acest utilitar afiseaza si alte date ale procesorului cum ar fi frecventa si tensiunea in fereastra principala si ca pana acum s-a dovedit a fi compatibil cu un numar mare de placi de baza.
***
Pentru a afla temperatura maxima a procesorului dumneavoastra in orice conditii puteti urma acesti pasi:
1.Inregistrati temperatura camerei.
De exemplu 20ºC
2.Porniti Core Temp si inregistrati temperatura nucleului. Daca sunt mai multe nuclee, puteti face o medie. Aceasta este temperatura initiala.
De exemplu 35ºC
3.Rulati Orthos pentru cateva ore fara oprire.
4.Dupa ce s-au scurs cateva ore, inregistrati temperatura afisata de Core Temp. Aceasta este temperatura finala (maxima).
De exemplu 55ºC
5. Opriti Orthos.
6. Scadeti temperatura intiala din cea finala. Aceasta este diferenta de temperatura. Daca va imbunatatiti sistemul de racire, diferenta va scadea.
Diferenta de temperatura este: 55ºC-35ºC=20ºC.
7. De-obicei, temperatura maxima creste liniar cu temperatura camerei.
De exemplu, daca temperatura camerei va fi 25ºC, temperatura maxima va creste cu 5ºC, adica pana la aproximativ 60ºC.
ma bucur ca am citit informatiile necesare aici….chiar nu stiam cum trebuie sa calculez temperatura laptopului…..ma refer la reala temperatura(diferenta dintre maxima din laptop si temperatura camerei…..incantata de informatie…o zi faina si tine-o tot asa……
multumesc mult pentru incurajari
PERFECT-dau dreptate autorului acestui articol,nu toti avem computere care sa aiba di constructie vizualizarea acestor parametrii ,sau daca ptr. generatia mai varstnica care au inceput sa indrageasca acest drog,este mai greoi catarea parametrilor de temperatura,aceasta recomandare este foarte utila ptr. protectia calculatorului,eu multumesc idea difuzata si mult succes in continuare autorului de articol.