
Atunci când îți construiești un sistem puternic, placa video are un rol central în obținerea unor performanțe mari. Înțelegerea specificațiilor plăcilor video te va ajuta să faci cea mai potrivită alegere, mai ales dacă ești în căutarea unei plăci video pentru jocuri sau aplicații profesionale.
Index articol:
- Tipuri de acceleratoare grafice
- Plăci video dedicate
- Recomandări de plăci video
- Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
- Plăci video integrate
- Caracteristicile plăcilor video explicate
1. Tipuri de acceleratoare grafice
Plăcile video sunt de fapt acceleratoare grafice. Acestea pot fi chipuri sau module ce au rolul de a genera și prelucra imaginea ce urmează a fi afișată pe monitor. Pe lângă funcțiile de bază, acceleratoarele/modulele grafice pot oferi funcții suplimentare, cum ar fi captura video, codare ori decodare video, FireWire, tuner TV, TV OUT, sau posibilitatea de a cupla mai multe monitoare.
În funcție de puterea lor de procesare, cipurile grafice pot „propulsa” module video dedicate (dacă au putere mai mare de procesare, sunt practic niște calculatoare orientate pe procesarea video) sau pot fi integrate în alte cipuri ce mai au și alte funcții (dacă nu au o putere mare de procesare).
Acest lucru se întâmplă din rațiuni economice, producătorii de subansamble au observat că pot reduce costurile prin integrarea modului grafic într-un cip cu mai multe funcții. Așadar avem două tipuri de plăci video:
- Cipurile grafice integrate sunt utilizate mai ales la laptop-uri, dar de multe ori și plăcile de bază vin cu cip grafic integrat (în chipsetul plăcii de bază sau chiar în microprocesor), cu performanțe decente în activități office/internet sau multimedia de bază.
- Module dedicate (sau plăci video dedicate). În cazul cipurilor video puternice, pentru obținerea unor performanțe cât mai mari și pentru un upgrade facil, producătorii au ales să creeze module dedicate ce folosesc un tip de memorie optimizată pentru prelucrarea video (GDDR) și au o arhitectură proprie. Acestea sunt plăcile video propriu-zise, care sunt interschimbabile în cazul PC-urilor.
Cipurile grafice integrate sunt cel mai des întâlnite la laptop-uri dar și la PC-uri, pe când modulele video dedicate sunt întâlnite proponderent în cazul PC-urilor și a laptopurilor pentru jocuri.
2. Plăci video dedicate
Daca vrei un calculator pentru jocuri, procesare video, editare grafică, modelare 3D, atunci ai nevoie mai mult ca sigur de o placă video dedicată (cu un preț măcar peste 300 RON).
În acest caz, e bine să te orientezi în funcție de cerințele aplicațiilor pe care vrei să le rulezi, de buget, dar și de restul componentelor sistemului.
Scopul este să creezi o configurație echilibrată, astfel încât toate componentele să funcționeze în parametri optimi.
În cazul unei configurații neechilibrate, componenta mai slabă va fi suprasolicitată sau cel puțin va limita performanțele totale ale sistemului.
3. Recomandări de Plăci Video
Fiindcă sunt întrebat foarte des ce plăci video recomand, am făcut o selecție cu plăcile video care au un raport/calitate preț excelent.

4. Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Cu toate că lucrurile par complicate, când vorbim de compatiblilitatea plăcii video cu sistemul, trebuie avute în vedere două aspecte:
- Interfața plăcii video (care cel mai probabil este PCI-Express). Atât timp cât placa se potrivește în slot, nu ar trebui să îți faci prea multe probleme. Memoria plăcii video este una, memoria calculatorului este alta (așa că nu are rost să îți bați capul că o memorie e DDR3 și alta DDR5). Este indicat totuși să arunci o privire înainte pe manualul plăcii de bază, ca să te asiguri că nu există anumite limitări.
- Sursa de alimentare trebuie să poată alimenta fără probleme întregul sistem. Pentru a afla mai multe informații recomand articolul dedicat despre sursele de alimentare pentru PC.
5. „Plăci video” integrate
De fapt este vorba de un cip integrat, care nu are toate resursele necesare dedicate și folosește din resursele sistemului (memorie RAM, de exemplu).
Deoarece cipul grafic este integrat și nu are un design modular, nu este upgradabil. Upgrade-ul se poate face prin adăugarea unei plăci video dedicate, în cazul PC-urilor.
Avantajul integrării funcțiilor grafice într-un chip multifuncțional este scăderea costurilor de producție. Performanțele „plăcilor video” integrate sunt cel mult medii, de obicei fiind inferioare. Cu toate astea, pentru navigare pe internet, activități office și multimedia ușoare, un astfel de chip ar trebui să fie mulțumitor.
Deși integratorii permit “sharing” de memorie RAM (care se va imparti între cipul video și sistem) de până la 512 MB, îți recomand să nu aloci mai mult de 256 MB (de obicei sunt suficienți și 128 MB). Poți testa diverse configurații, însă dupa parerea mea, 256+ MB de memorie ajută la rezolutii prea mari pentru capacitatea de procesare a cipului grafic integrat. Așa că nu are rost să irosești memoria RAM.
Cand vrei să cumperi un sistem nou, este foarte important să stabilești pentru ce îl vei folosi, pentru că dacă îl veti utiliza la navigare web, muzică, mesagerie, filme sau jocuri cu grafică slabă, o placă de bază cu cip video integrat, este suficientă. Astfel poți economisi între 100-200 RON.
6. Caracteristicile plăcilor video explicate
- Interfata cu placa de baza (AGP, PCI, PCI-express, PCI-express 2.0). Alegeti interfata astfel incat placa video sa fie compatibila cu placa de baza, altfel aveti sanse sa nu se potriveasca in slot. Interfata nu este chiar asa de importanta, mai ales ca acum se gasesc in mare parte placi pe PCI Express, insa am trecut-o prima pentru a accentua importanta compatibilitatii intre placa video si placa de baza.
- Model/Serie GPU (Graphics processing unit), care este unitatea de procesare grafica (“procesorul” placii video). Ce e bine de stiut, este ca indiferent de producator, doua placi cu acelasi GPU se vor comporta aproape la fel. Mai putin in cazul in care integratorii cresc anumiti parametri peste limita recomandata de producatori. Dar diferentele nu sunt foarte mari.
- Pixel Pipelines sunt unitatile de procesare ale pixelilor din GPU, si cu cat sunt mai multe, cu atat se pot procesa mai multi pixeli in paralel.
- Frecventa si tipul (GDDR 1, 2 3, 4, 5) memoriei video. Frecventa memoriei video influenteaza foarte mult performata placii video, si este mult mai importanta decat cantitatea memoriei video. E bine sa stiti ca pentru GDDR1 frecventa ajunge pana la 400Mhz (nu cred ca se mai foloseste, valoarea de 400 Mhz este standard, poate fi sensibil depasita), GDDR2 pana la 800Mhz, GDDR3 si GDDR4 1400-1800 Mhz, GDDR5 pana la 3600-3900 MHz. La frecventa memoriilor se “joaca” overclockerii cel mai des.
- Latimea de banda a magistralei (BUS) (64, 128 ,256 bit). Cu cat mai mare cu atat mai bine, pentru ca transferul de date se va realiza mai rapid intre GPU si memorie..
- Frecventa GPU, influenteaza sensibil performantele placii video, insa nu poate fi variata foarte mult.
- Cantitatea de memorie video este uneori o unealta de marketing, cumparatorii fiind “pacaliti” sa cumpere memorie, desi nu ii ajuta cu nimic. Cantitatea de memorie ajunge sa devina importanta la rezolutii mari, deci la placile care au GPU-uri capabile de un framerate (numar de cadre pe secunda) decent la rezolutii mari. La placile ieftine, memoria RAM in exces este inutila. La fel de ineficienta mi se pare si tehnologia Turbo Cache, care este o “impartire” (sharing) similara cu cea de la placa video integrata, doar ca placa video dedicata vine cu o cantitate mica de memorie video, ce poate fi suplimentata din cea a sistemului (RAM).
- Sistemul de racire poate fi pasiv sau activ. Sistemul pasiv este constituit dintr-un radiator de mari dimensiuni; avantajul acestui tip de racire este faptul ca nu produce zgomot, insa cu pretul incalzirii GPU-ului aproape de limita maxima superioara. Overclock-ing-ul este contraindicat in cazul racirii pasive, mai putin in cazul in care se adauga un ventilator care sa raceasca radiatorul, transformand racirea in una activa. Sistemul de racire activa are atat un radiator (mai mic decat in cazul racirii pasive) racit de un ventilator. Temperatura medie la care este mentinut GPU-ul este mult mai mica decat in cazul racirii pasive, insa acest sistem produce zgomot (care uneori poate fi redus folosind o aplicatie de monitorizare si control hardware).
- Versiunea Direct-X este practic o colecte de API dezvoltata de Microsoft pentru a oferi dezvoltatorilor de software acces la functiile de nivel scazut ale hardware. Ca idee, cu cat este mai recenta cu atat mai bine (10+).
- Shader Model, se refera la niste seturi de instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care faciliteaza utilizarea de efecte grafice. De asemenea cu cat versiunea este mai recenta cu atat mai bine.
- Interfata cu display-ul: DVI, VGA (D-SUB), TV-Out (S-Video, RCA).
- Numarul de monitoare ce pot fi conectate la placa video.
- Suportul pentru compresie, decompresie video (MPEG, HD); elibereaza procesorul sistemului de sarcina compresiei si decompresiei fisierelor video.
- Suport VIVO (video-in/video-out), util pentru digitizrea semanlului analogic in timp real.
- Posibilitatea interconectarii in Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia), asta daca doriti sa folositi mai multe placi video pe un singur sistem.
Cateva dintre aceste specificatii se găsesc pe site-urile magazinelor online, insa îți recomand sa te documentezi atent si de pe site-urile producatorilor. Este important și suportul pe care aceștia ți-l oferă (drivere, manuale, firmware). Am prezentat acum ceva timp GPH Benchmark, un site ce permitea accesul la o baza de date cu performatele, și specificatiile GPU-urilor. Recomand să îl folosești cu încredere, alături de forumurile de specialitate.
Aproape de final, îți amintesc de un artificiu pe care il poți face la achizitia unui sistem nou, mai precis să alegi o placă de bază cu modul video integrat, urmând ca puțin mai târziu să achizitionezi o placă video dedicată. Acest artificiu te-ar putea ajuta în cazul în care dispui de un buget limitat în momentul achiziției sistemului.
Ultima Actualizare: 11 Noiembrie 2020
Salutare, am urmatoare configuratie :
Placa video : AMD ATI HD5750
Procesor : AMD Athlon || X3 450 , OC la 4 nuclee transformandu-se intr-un AMD Phenom II X4 B50 ,DDR3 , 1333 Mhz
RAM : 4 GB
Placa de baza : AsRocK N68-GS3 UCC Socket AM3
Sursa: 450 W
Bugetul 600-700
Ce placa video as putea sa imi iau? Procesorul poate sa mai astepte.
Am uitat sa specific ca am construit pc-ul in 2011 pt. gaming.
Salut Tudor, îți recomand Sapphire AMD Radeon R7 260X OC, are un raport calitate/preț foarte bun comparativ cu plăcile până în 700 RON. Altfel și Asus NVIDIA GeForce GTX 660 OC DirectCU poate fi o soluție foarte bună. Succes!
Salut am nevoie de ajutor legat de pc .Am încercat sa fac sa meargă bine la jocuri dar nu sunt mulțumit folosesc window’s 8.1 64 bit și am procesor i5 370k 8g ram și hard samsung1000g placa video nvidia gforce gata 560ti 2g și o sursă 850w …Cea ce as vrea e sa schimb placa video dar exemplu un gtx 760 e prea scump pentru mine și nu știu ce obține as putea avea și mai nou când joc battlefield 4 online începe toate ventilatoarele sa meargă la maxim și când dau taskmanager văd ca disc used 99% și apoi se blochează jocul….
Acum dacă trebuie sa mai schimb placa video sau hardul pe net cineva zicea ca ar trebui sa mai adaug ceva mai mulți ramii ca nu ar fi de ajuns 8g ramii. ..și dacă ai putea posta o configurație de a construi un pc pentru jocuri 2014 ce au apărut și ce o sa mai apară. …In mare parte tot ce e mai scump pe un pc ar fi placa video doar ca nu sunt un expert în astea ms mult
Salut Chris, ce buget ai la dispoziție? Teoretic configurația ta e destul de bună, dar am impresia că ori ai viruși ori e ceva în neregulă cu memoria virtuală. Cred că un SSD te-ar ajuta mai mult decât încă 8 GB de RAM.
Pai sa zic 100 130€ doar ca am avut placa video nvidia gtx760 și nu mi sa părut nici o diferență fata de gtx560ti care dețin deja. .și mam gândit și la ssd doar ca astea is scumpe și au memorie mica
Sunt mai scumpe, au memorie mică, dar SSD-urile sunt extrem de rapide.
OK și sa mai adaug un ssd și pe iel sa instalez doar windosul și pe hdd sa instalez programe și jocuri….
salut alex, am si eu un Pentium 4, cpu 3.0 ghz 2.99 ghz
ram 2g, as rock dual chanel, si vreau sa pun o placa video de 1g pci, eu am acum agp 128mg, se poate?
Salut Cătălin, dacă ai placă de bază cu AGP nu poți pune o placă video pe PCI X.
salut . am o problema cu pc-ul … mi-am schimbat placa video ( ati rendom 9550 ) . si cand intru in jocuri mi-se opreste monitorul .
system : procesor amd athlon 2600
ram: 1gb DDR 1
hdd: 160 gb
sursa 350 w
dvd-rw
Salut Adrian, cel mai probabil e din cauza sursei care nu face față sistemului în full load.
salut am o placa de baza asustek M4N78-VM ce placa video mi sar potrivi pentru jocuri buget 300lei-400lei
Salut Octav, îți recomand Asus NVIDIA GeForce GTX 650 DircetCU
Salut alexandru ma gindesc sa procur un Stationar cu complectatia destinata in mare parte pentru programele de PhotoShop, ce tine de lucru cu pozele si video.
Complectatia care ma gindesc ar fi :
Intel Core i5-4460 3.2GHz Socket 1150
RAM -16 – 8 Gb
HDD SSD 256 Gb
La capitolul video card am o multi de dubii care ar fi mai potrivita pentru un buget decent dar sa fie relevant pret calitate.
Ai putea sa i-mi recomanzi ceva la acest capitol.
Salut Alexandru, oricare dintre recomandările din articol sunt potrivite (ca raport calitate/preț), iar alegerea o poți face în funcție de buget. Ce placă de bază vei instala pe sistem?
Salut ! Am un desktop cu urmatoarea configuratie :
CPU – Intel Pentium G2030 3 Ghz
Mainboard – ASUS P8H61-M LX3 PLUS R2.0
RAM – 4 Gb DDR3
VIDEO – Nvidia GeForce 210 1 Gb DDR3, 64bit
As vrea o recomandare in privinta upgradarii placii video pentru gaming la rez, de 1680×1050, Multumesc anticipat, bugetul in jur de 500 lei.
Salut Răzvan, îți recomand Asus NVIDIA GeForce GTX 650 DircetCU.
Multumesc mult de sfat! Placa se comporta suuper, peste asteptarile mele…
Mulțumesc, Răzvan, distracție plăcută! 🙂
Salut,ma poti ajuta si pe mine?Ce placa as de baza sar potrivi cu calculatorul meu.Intel(R)Core(TM)2 Duo Cpu
e4600 @2.40ghz,2.40 ghz,1.99 gb of ram.Buget:100-250 lei.Multumesc:)
Salut Mihai, oricare dintre aceste plăci de bază este potrivită. Să știi că nu se prea mai găsesc în magazine, sunt dintr-o generație mai veche.
eu pan aacum am avut un MSI si sunt foarte multumit de AMD am tot auzit povesti si R9 290 asta are un singur cooler mi-e tare frica sa dau un pumn de bani si sa nu fac nimic va rog di suflet sa ma ajutati configuratia mea este :
Procesor : Intel® Core™ i5-2500K
Placa de baza : P-67-A-C45 ( MSI )
Placa video : MSI R5850 Twin Frozr II schimbat cu R9 290 Gygabite
Memorie : DDR 3 LA 1600 Mhz / 16 Gb / Ram
HDD : 1 TB Samsung / si o sa schimb maine SSD ( INTEL 120 Gb ) doar pentru sistem
Sursa : CX600 corsair
Cooler : CPU TITAN FENRIR EVO
Monitor Samsung Syncmaster Led HD
Este o alegere bună. Nu are de ce să îți fie teamă.
Salut,vreau si eu o placa video pentru gaming acum de sezon vine iarna si trb sa mai te joci :)),trb sa apara Cod,MoH multe jocuri,Far cry 4,am un procesor i3 530 2.9Ghz,2gb ram(o sa mai bag 6 cat de curand) si o placa video foarte naspa un Hd 5450 1024mb,vreau sa o schimb ..bugetul meu intre 600-800 lei .
Salut Marian, cred că o placă Asus AMD Radeon R9 270 OC DirectCU II este ceea ce cauți.