Folosirea inteligentă a calculatorului

Am mai avut în vedere dependențele produse de utilizarea calculatorului, însă am decis să iau lucurile mai în serios și să lansez o provocare și campanie în același timp. Ce încurajez este utilizarea rațională a calculatorului, deoarece am constatat că multe persoane (în special tinerii) pe lângă faptul că au activități neproductive (ba chiar iraționale), petrec și foarte mult timp în fața calculatorului ceea ce îi poate expune la diverse afecțiuni.

cappc

În linii mari și după părerea mea, câteva activități inutile în fața calculatorului:

  • Discuțiile lungi pe messenger cu persoane cu care te poți întâlni personal. Mesajele text și videochat-ul sunt utile pentru persoanele care se află la mare distanță, sau pentru discutii scurte. Decât să stai zeci de minute să tastezi sau să privești cadre cu interlocutorul mai bine vă întâlniți personal și discutați cum trebuie.
    Cunosc tineri cărora le face plăcere să discute zeci de minute despre orice nimic pe messenger, chiar dacă stau în același oraș sau chiar bloc/cămin cu interlocutorul. Mai sunt și cei care își petrec mult timp punând poze noi pe profilul de pe anumite rețele sociale, lasă comentarii etc.. Încet, discuțiile din parc sau de la o plimbare ajung să se mute în fața calculatorului și este păcat.
    Pentru a se vinde publicitatea, au apărut tot felul de „servicii” care au rolul de a te ține mai mult în fața calculatorului. Dacă petrece mai mult timp petrecut pe site, sunt mai multe șanse ca utilizatorul să facă un click de unde rezultă un profit mai mare pentru „cei care oferă servicii”.
  • Jocurile pe calculator. Sunt jocuri (puține ce e drept) care pot fi considerate relaxante sau educaționale, care ajută la dezvoltarea intelectuală sau care ajută la formarea unor deprinderi utile și în viața de zi cu zi, însă cele mai  multe sunt jocuri care oferă violență gratuită, informații care sunt inutile în viața reală. Fiecare alege ce îi place, însă nu văd rostul de a alege și a plăti pentru un joc care să îmi stârnească sentimente de teamă, să mă enerveze sau mă țină ore întregi în fața calculatorului. Prefer un joculeț amuzant cu acțiune simplă, nivele scurte, și la care să pot renunța ușor când doresc.
  • Orice activitate neproductivă care se poate încadra ușor la pierdere de vreme, de la comentat sau scris pe bloguri, frecventat rețele sociale la ascultat muzică și urmărit filme, descărcarea de informații care nu au o utilitate imediată și altele, cât e ziua de lungă. Chiar și când o activitate este productivă, stabilirea unui plafon pentru timpul petrecut la calculator este o idee bună.

Copii

Sunt de acord cu Cristi, copiii nu au multe lucruri de învățat în fața unui calculator, iar a unui televezor nici atât. Sunt cursuri interactive, de acord, însă Internetul este un șanț iar diamantele sunt ascunse în noroi. Cărțile sunt o resursă mai valoroasă decât „zgomotul vocilor internauților”. Dacă îți iubești copilul, asistă-l în descoperirea calculatorului.. dar când e pregătit.

Provocarea

Provocarea este să vă analizați modul în care vă petreceți timpul la calculator (nu e musai să spuneți cuiva cum vă petreceți timpul, e important să știți voi) și să îl reduceți dacă doriți și dacă puteți.

Ce aveți de câștigat?

Mai mult timp liber pentru voi și pentru persoanele dragi vouă. În plus veți avea o sănătate mai bună, pentru că deși pare că nu faceți efort mare  în fața calculatorului există riscul unor probleme cu ochii, încheieturile, spatele, etc..

Recomandare

Dacă acest articol ți-a dat de gândit, este de apreciat să spui mai departe prietenilor și persoanelor la care ții, sau să scrii pe blogul tău un text care să aibă ca temă dependența de calculator și folosirea rațională a calculatorului. Nu este musai să trimiți vreun link către computerică, important este să devii conștient că timpul tău este prețios și calculatorul este doar un instrument și nu un mod de viață.

Folosește-ți calculatorul cu cap!

Sper să înțelegeți întocmai demersul meu, și să țineți cont că fiecare este liber să facă exact ce dorește.

 

Trimite articolul și prietenilor tăi!

23 comentarii

  1. Laudabil si necesar sa spuna cineva cat si cum trebuie folosit calculatorul…
    Si chestia cu copiii de gradinita pe care parintii ii lipesc de ecran in speranta sa devina al doilea Bill Gates….ma ia cu rau cand vad asha ceva.
    Recunosc tare ar fi fost interesant un calculator in copilarie…dar dupa ce l-am avut la scoala ca obiect de studiu….parerea s-a schimbat radical.
    Acum repar calculatoare si sisteme….numai cand vad cateva calculatoare pornite obosesc fara sa fac nici un efort…

  2. Nu credeam ca ai pe site-ul tau asa de multe comentarii pe un subiect asa de banal.Semn ca esti tare tinere,tine-o tot asa.Voi reveni cu parerea mea in viitorul apropriat.Salut

  3. Felicitari pentru articol – descrii o realitate pe care o vad si eu aproape zilnic in care calculatorul afecteaza in sens negativ in special copii si tinerii. Problema e ca multi isi iau un PC exact pt. acele activitati care sunt neproductive. Si astfel ma trezesc ca la doar 25 de ani deja sunt cu viziuni invechite conform standardelor tineretului de azi – adica nu am nus’ cate conturi pe retelele sociale, nu stau cu orele pe „mess” samd, e drept citesc carti(pdf) dar lectura in fata PC-ului nu e asa de relaxanta ca cea a unei carti normale. Cred ca acest clip http://www.220.ro/3jUwwh4RON/Copilaria-Veche-Vs-Copilaria-De-Azi descrie destul de bine situatia actuala eu am prins perioada in care copilaria nu insemna doar mess,jocuri PC,hi5 si mizerii de astea.

    • Mulțumesc! Discutând despre pericolele pe care le prezintă calculatorul îi vom ajuta și pe alții să devină conștienți și să se protejeze.

  4. Oricum ar fi,”statul” sau mai bine zis lenevia fără limită în faţa calculatotului nu vor accentua simţul măsurii.
    După felul în care se exprimă o parte dintre mai-tinerii cu care mă întîlnesc „afară”(adică nu pe calc.)pot să-mi dau uşor seama de marea cantitate de timp pierdută de aceştia pe mess sau prin orice altă formă internautică.Cred că un PC e util tot atît cît poate fi dăunător pentru dezvoltarea armonioasă atît fizică cît şi mentală.
    Aveţi dreptate,calculatorul trebuie stăpînit, pentru a nu deveni sclavul său.

    • Vă mulțumesc pentru exprimarea opiniei.
      De aceea am scris acest articol: pentru ca cei care stau fără măsură la calculator și citesc rândurile astea să devină conștienți de ceea ce își fac.
      Calculatorul este o unealtă foarte utilă, dar după cum zicea și antares, e bine să lucreze el pentru noi..

  5. Nu munciţi pentru aparatele electronice, lăsaţi-le pe ele să munceasca pentru dumneavoastră. Uneori deja celebra vorbă a românului: „Las’ că merge şi aşa!” este foarte utilă…

  6. Salut
    ai dreaptate cu acest articol da ii ca un drog acest calculator pentru mine si pentru multi altii uni is cu tigara,bautara,s*x batai intr-e gasti umblat de nebun nopatea fara rost numa sa te bati discoteci drogurii si o gramda cateo data ii bun calculatoru da nici nu ma pot abtine sa nu stau cu orele cateodata dar aici ai dreptate nici excesic ca atunci nu mai vorbesti cu nimenii tu si cei patu peretii si te inchizi in tine si nu mai sti sa poti o conversatie cu uni oamenii am observat la cineva omu are 21 ani sai traieasca santos dar deja altceva decat drogu asta nu stie altceva
    ii faza ca sa schimbat lumea si nu prea mai ai ce face cand iesi afara si cand vezi ca nai niciun ban sau nai cu cine vorbi o conversatie normala ca dai de prea multi numiti iei jmecheri cum isi zic ei
    am prietenii putini dai mai bine decat mult si tradatori o plimbare doua pe afara nu strica o poveste pe afara fiecare cum ii place sasi petreaca timpu pentru personal ii un drog pc si nu afecteaza pe nimenii numa pe mine dar cateodata ii daunator daca nu sti cum sa-l folosesti o sa te afecteze acest drog.
    oricum nu mai e lumea aia vecheie cand se uita la tv se amuza avea un desen amuzant ma uit acuma la tv ii sec
    copilu avea alta copilarie pe vremuri eu is din acesta generatie de 14-20 de ani cu messanger jocuri filme etc .
    dar am observat ca pc nu-i asa bun tot timpu dar cateodata cand vezi ce lume intalnesti afara incepii sa o urastii lumea in care traiesti si nici nuti mai vine sa cunosti pe alti
    o zi buna si toate cele bune oricum eu de acest drog nu mai voi lasa mai bine decat sa beau si sa fumez dar oricum incep sa-l mai reduc cu timpu si sa fac si altceva.

    • Faptul că e mai bine să stai la calculator decât să fumezi sau să bei, nu înseamnă că nu te afectează. Îți faci rău, chiar dacă nu se cunoaște din prima..

      Sunt o mulțime de activități distractive și plăcute care nu presupun utilizarea calculatorului: plimbări, mers cu bicicleta, jogging, întâlniri cu prietenii.. etc
      Nu tre’ să ai bani ca să ieși în oraș, ci e necesar să ieși cu cine trebuie. Iar pe cine trebuie nu o să cunoști numai dacă stai în fața unui calculator..

      Mult succes!

      • ai dreptate ma afecteaza da nu asa mult acest calculator dar cateodata un banut nu strica sa ai gand meri undeva si cand nu am avut pc am vrut sa cunosc noua lumea cum mam si mutat dar mai mult erau niste profiotrii si jumatate si mai bine am lasato balta am doi trei prietenii ajung ies cu iei la poveste pe afara ca activitari nu prea ai in acest oras bicileta am strica rupt picioru lam avut nici nu stiu daca mai pot da pe ea
        jogging ma gandeam o da o sa fac nu ma intelege gresit dar cand vrei sati faci prietenii si cand vezi ca dai de numa profitorii nuti prea vine chefu mai ales cum esti si mic copil

  7. pentru cei care folosesc in scopuri utile calculatorul, devine enervant si opusul relaxarii. de exemplu ca progamator sau web-developer. de aceea trebuie sa facem diferenta dintre Entertainment si Utility.

    • De acord cu tine. Am subliniat și eu o oarecare diferență (e scuzabil dacă faci ceva util și uneori merită), însă dacă stai la PC o zi întreagă, corpul tău nu prea „știe” că ai făcut ceva util sau ai frecat menta.. O limită este de mare folos.. măcar să fii tu convins că n-ai avut de ales..

      • De acord cu amandoi,stiti voi ca noi romanii avem o vorba,,de ce fugi,de aia nu scapi,, imi aduc aminte prin 2003,frate-meu se tot ruga de mine sa invat pe calc sa lucrez,la care eu chiar nu ma gandeam vreodata sa ajung sa invat macar sa tastez,si normal ca l-am refuzat categoric,imi era teama sa nu ajung sa depind de calc. Eh…acu’..nah….chiar a devenit ,,Utility,, ptr mine…si mai am prieteni care cum ajung la mine ,,hai la calculator,, …simt ca mi se ridica paru’n cap,dar asta e,depind de el acum 🙁 chiar m-am saturat de el,dar nu am incotro…

      • Calculatorul este util, asta e clar!
        Însă ce e mult strică.. și asta e la fel de clar.

        Puțin discernământ (poate chiar un pic mai mult..) este binevenit. 🙂

  8. Salut. O iniţiativă lăudabilă. Count me in. Ştii că este o întreagă tevatură cu ce găsesc copiii pe internet şi faptul că părinţii le cumpără calculatoare… „să scape de gura lor”. Am discutat însă despre acest lucru de atâtea ori încât aproape am obosit. Poate nici nu se merită. Când de uiţi la anumite comentarii sau chiar „articole” (fiindcă acum e „cool” să ai blog), îmi vine greu să cred că argumentele logice pot însemna ceva. Avea everzor un articol: „Vai de capu’ lumii în care trăim noi”. Citeşte-l şi spune sincer dacă chiar crezi că o asemenea campanie, sau demers, poate avea o finalitate. Sau aşteptăm cuminţi jihadul butlerian.

    • Andrei, îți mulțumesc pentru generozitatea de a lăsa comentarii și dacă ar fi să fiu cât mai succint aș cita niște înțelepți: „Dacă nu poți face totul, asta nu înseamnă să nu faci nimic..” „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”..

      Până la urmă e vorba chiar de sănătatea noastră. Dacă fiecare ar fi cinstit cu sine și s-ar proteja totul e perfect, însă unii din necunoștință sau ingnoranță se lasă duși de val și își consumă viața cu nimicuri. După cum am mai spus e alegerea fiecăruia.. eu doar mi-am spus părerea pornind de la ce am simțit pe pielea mea.

      Cât despre ce a scris everzor, nu e vorba doar de noi românii, și din nefericire autorul s-a limitat doar la a observa consecințele unei societăți imperfecte. Observând ce nu ne place este poate primul pas (și mulți se opresc aici), însă găsirea unor soluții și implementarea lor schimbă cu adevărat ceva. Oamenii care se tem de greșeli si le condamnă nu fac altceva decât să păstreze lumea în care trăim (pentru că se tem să nu cumva să greșească), cei care își sumă riscul de a face greșeli schimbă ceva. Greșelile sunt inevitabile, și că le acceptăm sau nu totuși se întamplă.. contează ce facem după.. le repetăm sau nu.

      Este totuși discutabil și putem continua…

Comentariile sunt închise.