Review Nokia Lumia 925 [foto,video]

IMG_2444

Calitatea camerelor foto este diferențiatorul pe care mizează Nokia de ceva timp încoace. Nokia Lumia 925 nu face rabat de la promisiunea de brand și vine echipat cu o cameră foto cu senzor generos, lentile de calitate ce promit fotografii excelente de tip macro sau în condiții de slabă iluminare.

Pe lângă capabilitățile foto bine dezvoltate, Lumia 925 are specificații excelente fiind echipat și cu un procesor de ultimă generație, suport pentru rețele de date 4G și caracteristici audio pe care un audiofil le va aprecia cu siguranță.

Am testat și eu Nokia Lumia 925 timp de câteva săptămâni, prin programul Orange Smartphone Tester.

Având așteptări mari din review-urile pe care le-am mai citit, am fost puțin dezamăgit la început. Lucrurile s-au schimbat ulterior după ce am descoperit aplicațiile de la Nokia, care compensează din lipsurile platformei Windows Phone.

Specificații tehnice, unboxing, construcție și design

Nokia Lumia 925 vine cu un procesor dual core tactat la 1,5GHz și cip grafic Adreno 225 pe platformă Snapdragon S4, display de 4,5 inch, 1 GB RAM și 16 GB memorie internă. Pachetul conține telefonul, cheița pentru acces la slot-ul pentru cartela SIM, încarcător, cablu de date și căști audio intraauriculare cu trei perechi de gume pentru a se adapta dimensiunilor urechilor utilizatorului.

Pachet Lumia 925

Lumia 925 are o construcție robustă datorită cadrului din aluminiu și a geamului Gorilla Glass 2. Carcasa are un design unibody foarte rigid, nu se flexează, nu scrțâie iar butoanele sunt suficient de rigide pentru a nu fi apăsate din greșeală.

Cadrul din aluminiu este întrerupt pe laterale de niște dungi negre, care din punctul meu de vedere sunt în neconcordanță cu liniile generale ale telefonului. Designul este per ansamblu foarte elegant, iar capacul de pe spate vine în trei variante de culori: alb, negru, gri. Alb și negru arată foarte bine, însă varianta pe gri este foarte monotonă după părerea mea.

Lumia 925 Design

Datorită cadrului din aluminiu, carcasa va înregistra variații rapide ale temperaturii. Asta înseamnă că telefonul se încălzește de la mâna utilizatorului sau se răcește repede dacă îl scoți într-un mediu mai rece. La utilizare îndelungată se încălzește și de la componentele interne, însă nu într-un mod deranjant. E doar un pic mai neobișnuit, mai ales dacă ești învățat cu un telefon cu carcasă din plastic.

Lumia 925 Butoane

Butoanele sunt toate plasate pe partea dreaptă, începând de sus cu tastele de volum, pornit/oprit și terminând cu butonul dedicat camerei foto. În partea superioară sunt plasate slot-ul pentru cartela SIM și jack-ul pentru căști de 3,5mm.

Conectivitate Lumia 925

La capitolul software, Lumia 925 suportă update la Windows Phone Amber, ce aduce în plus suport pentru măsurarea traficului de date, are suport pentru radio, aduce îmbunătățiri la Xbox music și Internet Explorer.

Telefonul se mișcă foarte bine, și indiferent de nivelul de solicitare sau numărul de aplicații pornite nu dă semne de „oboseală” semn că resursele disponibile sunt folosite bine de către sistemul de operare.

Display / Autonomie / Conectivitate

Display-ul AMOLED este un punct forte al Lumia 925. Având 4,5 inchi, o rezoluție WXGA (1280 x 768) în format 15:9 și o densitate de pixeli de 334 ppi, claritatea imaginii este excelentă. În plus înglobează și tehnologii ca PureMotion HD+, Brightness control, High brightness mode, Lumia Color profile, ClearBlack, Super sensitive touch.

Lumia 925 Display

Display-ul este protejat de un geam frontal Corning® Gorilla® Glass 2 sculptat, ușor de curățat. În plus, ecranul beneficiază de o rată de reîmprospătare de 60Hz, unghiuri largi de vizibilitate și îmbunătățiri pentru situațiile în care lumina soarelui este foarte puternică.

Lumia 925 vine și cu senzor pentru lumina ambientală, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, magnetometru.

Lumia 925 Display

Deși am lăsat iluminarea ecranului pe auto, nu am simțit nevoia să o reglez în condiții în care lumina soarelui era puternică sau în cameră era întuneric, ceea ce înseamnă că senzorul de iluminare ambientală face o treabă bună.

Autonomia este decentă, am reușit să ajung la 2-3 zile cu telefonul în stand-by, la 1-2 zile de folosire moderată(foto, internet, 4G) și 1 zi de folosire mai intensă (foto, video, internet wi-fi, jocuri, audio). Pot spune că utonomia se încadrează în limitele telefoanelor smartphone actuale.

La capitolul conectivitate, Lumia 925 dispune de slot microSIM pentru cartelă, un jack de 3,5mm pentru căști și conector microUSB, pentru transferul de date și încărcare. Nu suportă extinderea spațiului de stocare intern prin adăugarea unui card de memorie, producătorul considerând că cei 16 GB de memorie internă + 7 GB în cloud sunt suficienți.

Pe partea de rețele de date, pe lângă modem-ul 4G dispune și de un modul Wi-Fi WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n cu nivele de securitate WPA2 (AES/TKIP), WPA, WPA-Personal, WEP, WPA2-Personal, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, PEAP-MSCHAPv2, EAP-SIM, EAP-AKA. De asemenea telefonul oferă suport NFC pentru plăți, distribuție de fișiere, etichetare și Bluetooth 3.0.

Camera Foto / Video

Camera foto are un obiectiv Carl Zeiss din 6 elemente ce permite focalizarea foarte aproape, senzor 8.7MP cu mărimea 1/3.2” și f/2.0 și blit cu 2 LED-uri. Camera frontală are 1.2MP și f/2.4, ceea ce este suficient pentru o videoconferință pe Skype la calitate HD. Înregistrarea video se poate face maxim la o rezoluție FullHD.

Lumia 925 back

La primul contact cu Lumia 925 recunosc că nu am fost impresionat de camera foto, și asta în mare parte datorită software-ului Windows Phone. După ce am descoperit aplicațiile dedicate camerei foto de la Nokia, mi-am dat seama de ce camera foto a primit atâtea laude. O aplicație care mi-a plăcut mult e Sophie Lens for Nokia.

Camera Nokia Lumia 925

Calitatea imaginilor este foarte bună, cu atât mai mult că vorbim de un telefon. Pe timp de zi camera reușeste să captureze imagini la o calitate excelentă, cu o cromatică foarte bună.

Pe timp de noapte sau de slabă iluminare, imaginile sunt de asemenea bune, atât timp cât nu avem subiecte în mișcare iar camera este bine fixată. Acest lucru se datorează cel mai probabil unei expuneri mai lungi pentru a surprinde mai multe detalii în condițiile de iluminare nefavorabilă.

La înregistrarea video, camera se comportă foarte bine, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Filmarea pe timp de zi este fidelă, iar cea pe timp de noapte decentă. Ce mi-a plăcut în mod special e faptul că la mișcarea laterală, imaginea nu este foarte deformată (skewing).

Mai jos puteți vedea câteva cadre și clip-uri trase cu Nokia Lumia 925.

Foto pe timp de zi
Foto pe timp de zi

Foto pe timp de zi
Foto pe timp de zi

Full Zoom Ziua
Full Zoom Ziua

Full Zoom Noaptea
Full Zoom Noaptea

Foto Noaptea
Foto Noaptea

Foto Noaptea
Foto Noaptea

Foto Panoramic Ziua
Foto Panoramic Ziua

Foto Panoramic Ziua
Foto Panoramic Ziua

Sunet / Calitate Audio / Căști

Sunetul este și el un punct forte al Nokia Lumia 925. Beneficiind de un software de procesare de la Dolby și echipat cu o pereche de căști intraauriculare, Lumia 925 poate fi o alegere și pentru cei mai pretențioși la capitolul sunet.

Lumia 925 Căști
Cu un design plăcut (capetele sunt „tăiate” în așa fel încât să fie cât mai discrete în ureche), căștile au o construcție bună și au trei perechi de gume pentru fixarea în canalul auditiv.

Răspunsul în frecvență al căștilor cuprins între 40Hz-17Khz s-a dovedit destul de liniar, cu un mic spike la 10Khz.

Egalizatorul Dolby cu 7 bezi permite controlul asupra amplitudinii spectrului audio indiferent de aplicația ce redă muzică. De asemenea egalizatorul are câteva setări predefinite: Rock, Pop etc.

IMG_1936

O surpriză plăcută pe Lumia 925 a fost prezența funcției Radio, care se datorează update-ului Amber.

Concluzii

Cu un design care ar putea fi îmbunătățit dar cu o construcție robustă și de calitate, Lumia 925 este un dispozitiv destul de versatil pe partea multimedia (foto, video, audio) constrâns de limitele Windows Phone la capitolul aplicații și jocuri.

Este o alegere bună pentru amatorii de fotografii făcute cu telefonul mobil (iar asta se datorează camerei foto și a softurilor de la Nokia), dar și pentru cei care își doresc un telefon cu o redare audio sau video de foarte bună calitate.

Este una dintre cele mai bune alegeri ca raport calitate/preț pentru doritorii de Windows Phone. În oferta Orange se găsește începând cu 59EUR.

Galerie Foto

Galerie foto Nokia Lumia 925

Trimite articolul și prietenilor tăi!

14 comentarii

  1. Arata mai mult decat bine ,insa unora dintre noi chiar nu place touch screen- ul , ma gandesc oare telefoane cu taste vor fi o reala disparitie din lumea IT?
    Ceva dedicat pentru media, mai exact muzica si filme nu ne poti recomanda?
    Ma intereseaza foarte mult autunomia bateriei, multumesc in avans pentru raspuns!

    • Bună Marian, Lumia 925 e un telefon foarte bun pentru multimedia, atât muzică, filme și jocuri.
      Tastele fizice sunt tot mai puțin întâlnite datorită fiabilității mai mici față de un touchscreen.
      Cât despre autonomie, atât timp cât vorbim de un smartphone, nu prea găsești ceva care să te țină mai mult de 1-2 zile (asta în eventualitatea în care îl și forjezi, nu îl ții în stand by).

  2. Ma gandeam sa imi schimb telefonul, iar prima optiune era HTC One ca se descurca bine la foto. La 2000 de lei, Lumia 925 e o optiune misto, mai ales ca m-am saturat sa imi agate Androidul. Sa vedem pe unde il gasesc sa ma joc si eu cu el, in smartphone tester e prea tarziu sa ma mai inscriu. Oricum, misto review! La obiect si fara gara. Te-ai ales cu un subscriber.

    • Mulțumesc, Ciprian! Dacă vrei să faci poze faine cu telefonul să știi că Lumia 925 e o alegere destul de bună ca raport calitate/preț.

  3. E gresit in review,display-ul e OLED,nu AMOLED,o diferenta uriasa intre cele 2,toate cele bune 🙂

  4. Felicitari pentru acest review, unul dintre cele mai reusite telefoane parerea mea, ai putea sa faci un review si lui sony honami z1/i1 nu stiu dece uni ii zic z1 alti i1 honami. Am vazut pe net ca are o camera destul de reusita… te rog

    • Salut Valentin, îți mulțumesc pentru aprecieri, dacă voi putea face rost de Sony Honami o să îi fac cu siguranță un review.

  5. Foarte buna recenzie. Imi place ca ai expus caracteristicile tehnice esentiale suficient de detaliat dar fara sa te pierzi in amanunte. 😉
    Iar produsul pare sa fie foarte bun, asa cum deja ne-a obisnuit Nokia in ultima vreme.
    Intr-adevar, asa cum bine a punctat @Vali Ciobanu, finlandezii proaspat „microsoftizati” si-au facut un obicei din a-si „rasfata” utilizatorii dotand dispozitivele cu aceste camere foto/video care scot imagini/filme la un nivel foarte bun ori macar decent in cazul solutiilor mai ieftine. Iar lentilele Zeiss (parca urma sa fie scos Carl ecuatie?) au un cuvant greu de spus in privinta calitatii rezultatelor obtinute.
    Din curiozitate,, mai exista telefoane cu o camera de 41 mpx precum tancul ala de Lumia 1020 pe care l-au lansat de curand? 🙂

    • Mulțumesc Vali! Mă bucur că nu m-am chinuit degeaba.. că mi-a luat ceva timp să pun totul cap la cap. 😀

      Din câte știu eu, nu mai sunt alte modele cu o cameră cu 41 MPx. Nu știam să se fi modificat brand-ul CZ, pe telefon fiind scris Carl Zeiss..

    • Nokia 808 este primul telefon pe care s-a pus o camera de 41 Mpx si e aparut de mai bine de un an.

  6. Scoate poze faine, nu gluma. Lentilele alea Carl Zeiss chiar sunt de efect.

Comentariile sunt închise.