Samsung Galaxy S7 Edge Review

Samsung a lansat la sfârșitul lunii februarie un nou smartphone de top, Samsung Galaxy S7 Edge, prin care dorește să depășească iPhone 6S din punct de vedere al performanțelor și al vânzărilor.

Prin intermediul programului Orange Smartphone Tester am avut ocazia să descopăr și să testez noul vârf de gamă de la Samsung timp de câteva săptămâni, iar în cele ce urmează voi analiza Samsung Galaxy S7 Edge cu bune și rele, urmând să revin cu un articol comparativ cu iPhone 6S.

Samsung Galaxy S7 Edge

Indiferent de contextul economic de până acum, am văzut că piața telecomunicațiilor este în creștere permanentă. Competiția este aprigă între marii producători de echipamente de rețea și terminale mobile, iar lupta pentru cota cea mai mare de piață se dă între Samsung și Apple.

În cele ce urmează voi exemplifica de ce cred eu că S7 nu are rival în acest moment.

Unboxing

Samsung Galaxy S7 Edge vine într-o cutie neagră, al cărui capac relevă într-un mod elegant conținutul acesteia. Pe lângă telefon găsim în pachet cheița pentru acces la sertarul cartelei SIM și al cardului de memorie, câteva instrucțiuni de pornire rapidă, încărcătorul, cablul de alimentare, adaptorul microUSB-USB, și căștile/handsfree.

Aș dori să punctez aici utilitatea daptorului microUSB-USB, care ajută la transferul rapid al informațiilor din telefonul vechi pe S7, sau care poate facilita conectarea unui stick ori a unei tastaturi USB la telefon.

Mi-ar fi plăcut să găsesc mai multe instrucțiuni de utilizare în pachet, însă m-am văzut nevoit să apelez în cele din urmă la manualul utilizatorului de pe pagina celor de la Samsung.

Samsung Galaxy S7 Edge

Dacă te numeri printre cei care folosesc căștile originale ale telefonului, vei aprecia că acestea vin într-o cutiuță de plastic dedicată, astfel îți va fi mai ușor să le ții la tine și să le depozitezi.

Specificații Samsung Galaxy S7 Edge

Punctele forte ale lui Samsung Galaxy S7 Edge în fața competitorilor sunt în primul rând camera foto (deschiderea diafragmei și modul de focalizare), display-ul, rezistența la apă și praf, și de asemenea, procesorul alături de memoria RAM.

La acestea se adaugă și acumulatorul generos și Android-ul de ultimă generație. Toate aceste atuuri fac din Samsung Galaxy S7 un adversar greu de depășit în acest moment.

Samsung Galaxy S7 Edge

 Procesor: quad-core Mongoose / Cortex A53

Memoria RAM: 4 GB

Ecran: SuperAMOLED, 5.5”, QHD

Rezoluție Ecran: 2560 x 1440 px  –  534ppi

Memorie interna: 32 GB extensibilă cu 128GB microSD

Camera foto: 12 MP, video 4K, f/1.7

Sistem de operare: Android 6 Marshmallow

Acumulator: Li-Ion 3600 mAh

Dimensiuni: 150.9 x 72.6 x 7.7 mm

Greutate: 157 grame

Waterproof, Dustproof

Construcție/Ergonomie/Design

Galaxy S7 Edge are o construcție robustă, a cărui rigiditate este dată de cadrul de aluminiu și sticla folosită atât în partea din față cât și pentru panoul din spate. Butoanele sunt poziționate acolo unde ne-am aștepta: tastele de volum în partea stângă, tasta de pornit/oprit în partea dreaptă, iar tasta home (care are și rol de senzor de amprentă) și butoanele touch sunt jos, pe partea frontală a telefonului.

În partea superioară se găsește sertărașul pentru cartela SIM și cardul microSD.

Jack-ul pentru căști/handsfree este plasat în partea inferioară a carcasei, lângă mufa de alimentare/date și orificiile microfonului și ale difuzorului.

Samsung Galaxy S7 Edge

Carcasa telefonului nu are margini ascuțite, totul este rotunjit astfel încât pot spune că telefonul s-a așezat destul de bine în mâna mea. Singurul neajuns este că din cauza suprafețelor din sticlă, telefonul este foarte alunecos și nu puține au fost momentele când am avut emoții la scoaterea lui din buzunar.

Cu toate acestea, sticla are o aderență mai bună decât metalul, însă este un magnet de amprente. Părerea mea e că o husă care imită pielea și care acoperă partea din spate a telefonului, va elimina o parte din aceste neajunsuri.

Samsung Galaxy S7 Edge

Deși este un diferențiator puternic pentru Samsung, nu pot spune că am îndrăgit curbura ecranului. Pe lângă faptul că distorsionează o parte din aria de afișare, crește posibilitatea atingerilor accidentale ale ecranului și apariția unor situații în care lucrurile nu se întâmplă așa cum te-ai aștepta.

Display

Ecranul este unul dintre punctele forte ale lui Samsung Galaxy S7 Edge. Acest lucru se datorează rezoluției de 2560 x 1440 pixeli care determină o densitate de 534 de pixeli pe inch, ceea ce înseamnă că imaginile sunt foarte clare. Dacă mai ții cont și de calitatea display-urilor OLED de la Samsung, îți dai seama că ai de a face cu un display cu o claritate impresionantă și culori saturate și vibrante.

Display-ul este atât de bun încât te poate păcăli ușor în privința fotografiilor făcute, acestea apar mai clare și mai saturate decât pe un alt smartphone sau PC. Nu este un lucru rău, însă dacă dorești o acuratețe sporită în reprezentarea culorilor va trebui să umbli prin setările ecranului.

Samsung Galaxy S7 Edge

În plus, ecranul este de tip Always-on, adică chiar și atunci când este blocat rămâne aprins și afișează anumite informații. Poate la o primă vedere pare o chestie neimportantă, însă mi s-a părut util ca pe timpul nopții, pe întuneric, să văd cât este ceasul. Deși această funcție consumă mai multă energie decât în cazul unui ecran standard, consumul nu este semnificativ din punctul meu de vedere.

Samsung Galaxy S7 Edge

Și cum nu putea fi totul perfect, ajung iarăși la curbura ecranului. Sunt de acord că Samsung trebuia să aducă ceva nou ca să arate că inovează, însă curbura ecranului așa cum este ea implementată, nu mi se pare că ajută prea mult. Din lateral nu mi se pare neapărat mai ușor de urmărit conținutul de pe ecran, ba chiar aș putea spune că irosește din spațiul de afișare.

Mai mult, atunci când ții telefonul în mână și atingi din greșeală marginile, e posibil ca touch-ul ecranului să nu mai răspundă până nu îl apuci fără să îi atingi marginile. Iar dacă vrei să faci o poză în viteză, pentru că e nevoie să îl ții fără să atingi marginile există și riscul să îl scapi, fiindcă e destul de alunecos.

Pot zice că m-am acomodat cu telefonul până la urmă, însă a persistat un sentiment de nesiguranță. De aceea, cred că o husă este foarte indicată pentru a reduce șansele de a-l scăpa într-un moment de neatenție.

Camera foto

Așa cum am mai spus, camera foto este unul dintre punctele forte ale lui Galaxy S7 Edge. Acest lucru se datorează în primul rând sistemului de focalizare Dual Pixel, a deschiderii diafragmei la f/1.7 și senzorului Sony IMX260 de 1/2.5″. Aceste caracteristici te ajută să obții imagini foarte bune în condiții de iluminare slabă.

Sistemul autofocus Dual Pixel este in esență similar cu Phase Detect de pe DSLR-uri și aparatele foto mirrorless, doar că Samsung a decis să îl numească altfel pentru a se diferenția. În orice caz, sitemul este complet diferit de ce s-a utilizat până în prezent pe alte smartphone-uri.

Practic, aparatul focalizează în permanență și este dificil să obții cadre neclare. Da, se pot obține cadre oarecum mai neclare, însă niciodată ceva indescifrabil. Sistemul de focalizare este nemaipomenit pentru video, unde mereu focalizarea se adaptează imediat scenei.

Mai jos sunt câteva imagini și videoclipuri filmate pe timp de zi și de noapte.

20160320_191643

Am fost surprins să descopăr cât de clar a ieșit acest panning pe timp de noapte.

20160320_183320

Aici se poate observa un cadru surprins rapid la metrou. Nu este foarte clar, însă nu am lăsat telefonul să focalizeze.

20160320_193031

Reproducerea culorilor în cazul mai multor surse de lumină este foarte bună.

20160320_191601

Din această imagine se poate observa că gama dinamică este foarte bună.

20160326_174206

Smartphone de top, amintiri de top. 🙂

20160326_125431

Un macro surprins cu zoom-ul „întins” la maxim.

20160326_130329

Imagine surprinsă folosind funcția de focalizare selectivă.

20160326_132941

Un cadru surprins în condiții de iluminare puternică.

Deși filmarea pare făcută pe înserat, afară era întuneric. Acest lucru se datorează deschiderii diafragmei care lasă o cantitate considerabilă de lumină să ajungă pe senzor.

Pe timp de zi S7 se descurcă de minune, însă cred că stabilizarea putea fi mai bună.

Se poate observa cu ușurință că Samsung Galaxy S7 vine cu cea mai performantă cameră foto/video de pe un smartphone în acest moment, dar o cameră care poate fi îmbunătățită cu un update de soft. Mai multe detalii  despre camera foto le voi prezenta pe larg într-un articol comparativ cu iPhone 6S.

Autonomie și Conectivitate

Având un acumulator de 3600 mAh, am reușit să obțin o autonomie de 2 zile de utilizare medie și de puțin peste o zi de utilizare intensă. Ținând cont de dimensiunile ecranului dar și de faptul că acesta rămâne mereu pornit, mi se pare o autonomie rezonabilă.

Încărcătorul reușeste să efectueze o încărcare completă în circa 1,5-2 ore dacă telefonul este descărcat aproape complet. Un lucru de menționat la acest capitol este faptul că S7 poate fi încărcat wireless dacă este plasat pe un dispozitiv de încărcare compatibil.

Samsung Galaxy S7 Edge

Legat de conectivitate, mi-a plăcut adaptorul USB care este foarte util la transferul datelor de pe telefonul vechi, dar și la conectarea stick-urilor de memorie USB. Mi-ar fi plăcut să mă joc și cu o tastatură USB, însă nu am avut una la îndemână.

Concluzii Samsung Galaxy S7

Puncte Forte

Performanțele camerei foto în condiții dificile, calitatea display-ului, autonomia și rezistența la intemperii (apă și praf).

Puncte Slabe

Ecranul Edge uneori mai mult încurcă decât ajută, iar suprafețele din sticlă pot da emoții fiindcă sunt alunecoase. De asemenea, stabilizarea la înregistrarea video ar fi putut fi o idee mai bună. Cu toate acestea, performanțele depășesc neajunsurile, însă la un preț pe măsură.

În concluzie, Samsung Galaxy S7 este cel mai performant smartphone de pe piață în acest moment, însă cu toate acestea sunt câteva lucruri care pot fi îmbunătățite. Este un smarphone ideal pentru cei care doresc să dețină un telefon de ultimă generație care înglobează ultimele tehnologii.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

6 comentarii

  1. Astept sa apara si Vernee Apollo cu cele 10 nuclee, si atunci abia astept sa mai spuna cineva ca Samsung e cel mai tzapan telefon ! Deocamdata Samsung S7 si iPhone sint doar mofturi pentru cei ce vor sa se dea rotunzi, si care nu stiu ca in afara de aceste 2 telefoane mai sint si alte chinezarii. Doar reclama este mare, ca in rest performantele nu sint neaparat pe masura pretului !

    • Vernee Apollo promite multe, și eu aștept să văd ce e cu el. Iar legat de Samsung și Apple, parțial îți dau dreptate. Dacă ai suficienți bani și nu ai chef să îți bați capul, soluția cea mai la îndemână este să mergi la pomul lăudat.

  2. Astept comparatia cu 6S. Ecranul curbat chiar face figuri ca oricum il tii tot atingi cu degetele si se deschid toate cele. trebuies manute delicate aici. Si sa il tii asa ca pe o comoara. Oricum e frumusel foc.

    • Cu o husă potrivită, ecranul curbat nu mai e o problemă.
      Comparația cu iPhone 6s o să fie cel puțin interesantă.. 🙂

Comentariile sunt închise.