Cu toate că am mai deschis subiectul despre siguranța datelor pe smartphone, de data aceasta vreau să punctez câteva detalii despre un subiect sensibil și insuficient conștientizat de mulți posesori de smartphone: confidențialitatea datelor personale.
Piața de smartphone-uri și tablete a crescut foarte mult într-un timp destul de scurt iar reglementările au rămas puțin în urmă după părerea mea.
Care este problema cu aplicațiile de smartphone?
Problema principală o constituie accesul facil la datele personale ale utilizatorilor. Nu știu dacă te-ai întrebat de ce unele jocuri sau aplicații simple au nevoie de accesul la agenda ta telefonică, la conturile asociate sau adresele de e-mail.
Jocul pe care l-ai instalat să fi fost gratuit sau l-ai plătit prin furnizarea unor date personale? Producătorii unor astfel de aplicații din ce trăiesc? Te-ar mira dacă ar colecta adrese de e-mail sau alte date personale și mai apoi le-ar vinde unor terți?
Dar eu nu instalez aplicații dubioase..
Poate tu nu instalezi aplicații dubioase. Poate folosești chiar o soluție antivirus pentru telefon. Cu toate astea, sunt convins că ai prieteni cu smartphone. Chiar dacă tu știi când o aplicație este ok sau nu, nu toți prietenii tăi știu. Dacă unui prieten îi este preluată agenda telefonică, acolo apari și tu, cu număr de telefon și e-mail.
Și nu este vorba doar de Android. Și pe iOS a ieșit cu mare cântec când aplicația Path descărca agenda utilizatorilor fără să îi anunțe. Ceva s-a schimbat de atunci, accesul aplicației la date este semnalizat printr-un pop-up. În Google Play, lucrurile se mișcă mai greu..
Pe Windows Phone nu îmi amintesc să se fi întâmplat ceva memorabil (în afară de accesul la GPS) iar BlackBerry este prea crud ca să fi intrat în vizorul oamenilor cu intenții dubioase. Dar dacă vor prinde la public și vor fi populare, cu siguranță și aceste sisteme de operare vor fi ținta unor chestii mai puțin plăcute.
Cum s-a ajuns aici?
Ca să fie mai clar cum s-a ajuns unde s-a ajuns, hai să vedem un pic evoluția marketplace-urilor de aplicații pentru mobil și contextul actual.
Nu știu dacă are rost să aduc în discuție telefoanele cu Symbian, Bada OS sau primele generații de BlackBerry. Din punctul meu de vedere, popularizarea aplicațiilor pentru smartphone a început cu iPhone-ul celor de la Apple. Atunci aplicațiile pentru telefon au început să fie tot mai utilizate iar instalarea lor a devenit mult mai facilă cu apariția AppStore-ului.
Când Google lansa primul smartphone cu Android, Apple deja avea un AppStore bine dezvoltat. Pentru a asigura o calitate cât mai bună a aplicațiilor din AppStore, procesul de aprobare a aplicațiilor putea dura și o lună de zile. Google trebuia să recupereze din urmă și ca să încurajeze dezvoltatorii de aplicații să creeze aplicații pentru Android, nu existau multe restricții în privința aplicațiilor ce urmează a fi publicate în Google Play (Android Market pe atunci).
Între timp a apărut și Windows Phone al celor de la Microsoft, care nu strălucește la numărul de aplicații disponibile, la confidențialitate (majoritatea aplicațiilor necesită permisiuni pentru utilizarea modulului GPS) însă arată foarte bine. De curând, BlackBerry a scos BlackBerry OS 10, care oferă posibilitatea de a selecta punctual permisiunile ce vor fi oferite aplicațiilor ce urmează a fi instalate.
Focusul este pe Android și iOS pentru că aceste sisteme de operare pentru mobil au cele mai mare cote de piață. Cred că la un moment dat am citit pe undeva că amenințările pentru Android reprezintă cea mai mare parte dintre toate amenințările pentru smartphone. Asta este cu atât mai îngrijorător pentru că Android-ul are momentan cea mai mare cotă de piață și este cel mai puțin restrictiv dintre toate.
Nu am avut de gând să sperii pe nimeni, ci să exemplific că nu e suficient să te protejezi doar pe tine, ci și pe prietenii și apropiații tăi. Asta măcar până se mai schimbă lucrurile și să sperăm că nu e nevoie să se întâmple ceva foarte grav până atunci.
Foto credit: Johan Larsson
Sincer nu cred că e chiar așa de neagra situatia. Numarul de telefon si e-mailul pot fi folosite pentru spam si cam atat.
La fel e si cu PC-ul, aplicatii facute pentru facebook si multe altele.
Daca ai grija de device-urile tale, nu patesti nimic.
În general informațiile sunt colectate din rațiuni de marketing, adică se creează baze de date segmentate ce vor fi vândute unor terți (care la rândul lor vor încerca să îți vândă ceva). Asta în cel mai bun caz, fiindcă mai e și posibilitatea ca baza de date să ajungă pe mâna unor indivizi care să îți trimită mesaje phishing sau diverse scam-uri. Și dacă e să o dăm în teoria conspirației, mai sunt diverse chestii neplăcute care se pot întâmpla: urmărirea locației, furtul de informații confidențiale, etc.
Hristos A Inviat ! Sa fiti sanatosi si sa va bucurati ! Paste Fericit tuturor !
Paște fericit și ție!