Sursa de Alimentare, Baza unui PC Fiabil și Eficient

Sursa de alimentare este o componentă esențială pentru PC, totuși, de cele mai multe ori este ultima pe lista de cumpărături. Sursa nu doar furnizează energie electrică pentru alimentarea tuturor componentelor, ci le și poate proteja în anumite situații neprevăzute.

Index Articol

  1. Caracteristicile surselor de alimentare pentru PC
  2. Construcție
  3. Conectivitate
  4. Indicatori de calitate
  5. Recomandări de surse de alimentare


Sursa de PC se ocupă de coborârea tensiunii de la 230V (de la priză) la valorile de lucru ale componentelor calculatorului, respectiv 12V, 5V, 3,3 V și de asigurarea unui curent continuu suficient pentru funcționarea sistemului.

Calitatea sursei de alimentare va determina și fiabilitatea sistemului în timp. Asigurând o tensiune și un curent constante pentru funcționarea componentelor, sursa va contribui la creșterea duratei de viață a acestora.

Caracteristicile Surselor de Alimentare pentru PC

Există o serie de parametri ce caracterizează sursele de alimentare însă care nu sunt specificați de toți producătorii. O listă completă cu parametrii în cauză se găsește în documentul despre standardul ATX 2.2, respectiv ATX 2.3.

Construcție

  • Puterea sursei. Primul criteriu după care se aleg sursele îl constituie puterea acestora. Ca sistemul să funcționeze corespunzător, sursa trebuie să facă față cerințelor sistemului. Pentru a putea estima puterea unei surse poți folosi un calculator de putere a surselor. Mai poți să aduni consumul tuturor componentelor pe care aceasta le va alimenta. Ca să identifici valorile consumului pentru fiecare componentă în parte, poți căuta pe google după numele componentei la care adaugi și TDP (Thermal Design Power). De exemplu „intel i5 tdp”, „geforce 630 tdp” etc.
  • Rail-uri. Rail-urile pot fi asociate unor „canale” prin care se livrează anumite tensiuni. La sursele obișnuite, chiar dacă tensiunile sunt diferite se obțin din același rail. La sursele de putere foarte mare (pentru overclocking, sau configurații SLI ori CrossFire) există mai multe rail-uri de 12 V. Pentru a reduce costurile de producție, în loc de un rail de 12V și 27A există două de 12V cu 13A respectiv 14A, de exemplu. Dacă nu faci overclocking, cel mai probabil nu e nevoie să îți bați capul cu o sursă dual-rail. Altfel trebuie să ai grijă cum alimentezi componentele pentru a nu suprasolicita sursa.
  • Ventilatorul. Răcirea surselor se face de obicei activ, folosind un cooler, care de multe ori este destul de gălăgios. Pe măsură ce sursa este mai „dichisită” și ventilatorul este mai silențios. Este de preferat atunci când alegi o sursă de alimentare să optezi pentru una cu un ventilator mare (120mm). Ar fi util și să aibă controlul automat al turației în funcție de temperatură. Dacă sursa nu este foarte solicitată, ventilatorul să se rotească mai încet și să producă mai puțin zgomot.

Conectivitate

  • Conectorii sursei de alimentare. Ca să poți alimenta toate componentele care te interesează este important să alegi o sursă ce oferă toți conectorii necesari. În momentul de față lucrurile sunt destul de bine standardizate și nu cred că există bătăi de cap la acest capitol. De aceea nu nu o să intru în detalii aici iar pentru curioși recomand un material amplu despre conectorii și adaptoarele surselor de alimentare pentru PC.
  • Sursa modulară sau nemodulară. Sursele modulare au cablurile de alimentare detașabile, astfel că nu o să ai spațiu ocupat în carcasă de cabluri care nu sunt folosite. Sursele modulare sunt puțin mai scumpe, dar sunt mai practice.

Indicatori de calitate

  • Protecții la supratensiune, supracurent și supraîncălzire, scurtcircuit și la mersul în gol. Aceste protecții sunt impuse de standardul ATX 2.2 și nu mai constituie un diferențiator, de aceea nu sunt mereu trecute în specificații. Teoretic, toate sursele de pe piață ar trebui să aibă aceste protecții.
  • Filtre de rețea, riplu. Dacă filtrele de rețea sunt bune și riplul este mic, atunci calitatea audio nu va avea de suferit. Altfel există posibilitatea să apară zgomote de fundal, bâzâituri și oscilații când asculți muzică de pe calculator. Din nefericire nu prea poți afla multe detalii despre filtre sau riplu înainte să cumperi sursa de alimentare.
  • PFC activ sau pasiv. Power Factor Correction (sau Controller după unii) este o funcție a sursei de a reduce pierderile (puterea reactivă). Din câte știu, PFC-ul este obligatoriu pentru produsele ce se comercializează în Europa. Raportul dintre puterea reală și puterea aparentă poartă numele de factor de putere (se notează cu k) și poate lua valori între 0 și 1. Pentru o sursă obișnuită ce are pfc pasiv, k ia valori între 0,7 sau 0,75 iar dacă depășește 0,8 se consideră că sursa are o eficiență ridicată. La sursele ce folosesc PFC activ (care este mai eficient decât cel pasiv) k poate ajunge la 0.95-0.99. Cu cât eficiența sursei este mai bună, se pot face economii la factura de curent.
  • Eficiența sursei de alimentare. După cum am spus mai devreme la PFC, eficiența unei surse obișnuite este între 70%-80%. Pentru anumite aplicații (industriale sau birouri) se preferă surse cu o eficiență cât mai mare, peste 80%. Astfel unii producători specifică eficiența printre parametrii sursei, pentru a ne asigura de calitatea acesteia.

Recomadări de Surse de Alimentare

În curând voi reveni cu o selecție de surse care au un raport calitate/preț foarte bun recomandate pentru activități office și navigare internet dar și multimedia. Astfel ar trebui să îți fie ușor să alegi sursa potrivită în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție și destinația calculatorului.

Pasionații de jocuri care au instalate pe sistem plăci video mai puternice (și implicit mai mari consumatoare) ar trebui să opteze pentru surse cu puteri ce depășesc 600 W, pentru a se asigura o stabilitate cât mai bună a sistemului. Mai mult, cei care obișnuiesc să facă upgrade des sau țin foarte mult la un aspect cât mai aerisit al carcasei vor aprecia cu siguranță o sursă cu design modular.

Ultima actualizare: 7 Noiembrie 2020.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

56 comentarii

  1. salutare,am nevoie si eu de o informatie,detin un intel i-7 asus,32 gb ram,si o placa gtx760 4gb 256 bit,locuiesc in italia si ma uit pe ebay si nu stiu ce sursa sa cumpar pt ca pornesc de la 25 de euro pana la 150,care este diferenta ca au mai multi pini pt alte chesti,apropo ma gande-am la o sursa de 750-800w,500 nu duce,am probat deja…..mi-ati fi de folos cu un mic ajutor.multumesc

  2. Eu detin un Seasonic S12II-520 Bronze 520W. O sursa excelenta. 😛

  3. Salut Alexandru, O sursa de 500W (TECNOWARE FAL504FS12 ) va duce urmatorul sistem :
    Placa baza : Gigabyte F2A55M-S1 socket FM2
    Procesor : AMD ii x4 750k
    Hard Disk”: WESTERN Caviaar Blue 1TB
    Memoria Ram : Kingston 4Gb 1333MHz
    Placa video : AMD RADEON R7 240OC
    Si mai am o intrebare , cand cumpar procesorul imi va da si pasta termoconductoare sau va trebui sa o cumpar separat (scuze daca am postat unde nu trebuia). Multumesc 🙂

  4. Salut Alexandru ! Felicitari pentru tutorial.
    As adauga si eu daca e voie, ca pentru calculul puterii unei surse se pot folosi: http://www.enermax.outervision.com/ sau
    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
    La o sursa mai este important si puterea raportata la fiecare tensiune (ex. 12V- 36A , 3,3 V- 20A, 5V 25 A, etc). Pe mine m-ar interesa modul cum este reprtizat consumul pe componente (ex. CPU consuma 15 A de la 3,3V) etc. Vreau sa fac un upgrade fara sa schimb sursa si sapand pe GOOGLE am ajuns aici. Multam!

    • Salut Virgil, e destul de dificil să afli cum este repartizat consumul pe rail-uri fiindcă depinde și de placa de bază, de modul în care utilizează sau reconvertește ce vine din sursă. Succes!

  5. Salut . O sursa de 500 ar duce urmatoarele ? :
    placa de baza : evga p55 ftw
    ram : 8gb dual kit 1600 mhz sata 3
    procesor : intel i7 920 2.6 ghz quad core
    placa video : nvidia gtx 750
    hdd : 500gb

  6. Salut. Vreau sa imi construiesc un calculator pe bucati. Crezi ca urmatorul sistem are componentele compatibile?
    placa de baza:MSI B85-G43 GAMING, socket 1150
    procesor:Intel® CoreTM i5-4570, 3.2GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150
    ram:Kingston 4GB, DDR3, 1600MHz, Non-ECC, CL11, 1.5V, LowProfile
    placa video:GTX760 GIGABYTE GDDR5 2GB
    hdd:HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
    dvd-rom:lite on ihas 224 B pe sata
    carcasa: http://www.pcgarage.ro/carcase/segotep/sg-xt-nf/
    si sursa aceasta:Inter-Tech Energon 550W ar fi prea slaba oare?
    Din cate am cautat pe diferite siteuri stiu ca placa de baza si procesorul sunt compatibile,chipsetul de la placa e compatibil cu procesorul,socketurile sunt la fel si am gasit si modelul acesta de placa de baza in lista de placi de baza compatibile cu i5 4570k, Multumesc anticipat!

    • Da, componentele par să fie compatibile între ele iar sursa ar trebui să fie suficientă pentru sistemul tău. Succes!

  7. Si uite ca, in sfarsit, mi-am schimbat PC-ul. Nu m-am aruncat la cine stie ce configuratie de top dar am ales cateva componente care sunt bunicele. Intre ele, o sursa Zalman ZM500-LX 500W. Chiar mi-am amintit de articolul tau atunci cand imi prindeam urechile in diferitele specificatii tehnice. 🙂

  8. pe o placa gigabyte GA-F2-A55 DS 3 AM UN A8 5600 K cu o sursa modular ms tech de 750 w.temperatura procesorului e unde va la 90 de grade chiar si cu un cooler after market supradimensionat…MA POTI AJUTA?

    • Pasta termoconductoare ineficientă, radiatorul de la cooler poate fi prost șlefuit, flux de aer slab în carcasă, senzor decalibrat.

  9. Poate am putea sa vorbim mai multe despre sisteme …am vazut ca te pricepi…si ma gandeam daca vrei sa imi dai skype-ul sau yahoo-ul tau? Daca vrei bineinteles 😀
    Multumesc frumos!

  10. Adica un Feser one? am citit despre feser one ca isi pierde din efect si trebuie schimbat cam la un an…acum nush ce sa zic…Dar cum ramane despre scurtcircuitul care la facut tata? cu surubelnita la placa video? nu sa ars…si ma gandeam ca si cu apa ar fi la fel

Comentariile sunt închise.