Televizorul este un dispozitiv care încă se găsește în casele multora dintre noi, și cu toate că internetul oferă posibilități mai variate și nișate de informare și divertisment, televiziunea este mai la îndemână*. Deși conținutul oferit de televiziuni nu s-a schimbat cu mult, tehnologia a avansat între timp și ne vedem în situația în care ne punem următoarele întrebări: ce este mai rentabil, un televizor sau un TV tuner cu monitor sau proiector și un sistem audio? Când se merită să achiziționăm un monitor cu TV tuner și boxe, un televizor sau un TV Tuner cu proiector și sistem audio?
Ei bine, eu am făcut un mic studiu în acest sens care vă va ajuta să găsiți răspunsul la aceste întrebări și să faceți alegerea care se potrivește nevoilor voastre. Să începem!
Ce este de preferat să știi înainte să faci achiziția?
- Dimensiunile camerei și mai ales distanța dintre locul privitorului și locul unde va fi afișată imaginea. În funcție de distanța dintre privitor și sursa de imagini se calculează diagonala de afișare a imaginilor, necesară unei experiențe optime. Dimensiunile camerei sunt necesare pentru a lua în considerare mai multe variante de amplasare și amenajare.
- Sursa de semnal. Doriți să folosiți sistemul doar pentru a recepționa semnal TV, sau îl veți folosi și pentru a reda ocazional/frecvent conținut de pe un PC/laptop/tabletă/etc. Clarificarea acestui aspect vă ajută să stabiliți din start care sunt necesitățile din punct de vedere al dotărilor/rezoluției/conectivității și vă va asigura o flexibilitate ridicată pe viitor.
Ce am luat în considerare?
Am documentat monitoarele, televizoarele și proiectoarele care se găsesc în piață, după diagonală, preț minim/mediu minim și alte accesorii necesare pentru a obține un sistem multimedia cu rezoluție Full HD 1080p și sunet stereo. Apoi am căutat o formulă pentru a determina diagonalele optime în funcție de distanța dintre observator și sursă. Rezultatele le găsiți în imaginea de mai jos:
Datele de mai sus sunt valabile în perioada scrierii acestui articol, și sunt estimative, fiind posibil să existe excepții care să nu se încadreze în circumstanțele de mai sus. Cu toate acestea, comparația de mai sus vă poate ajuta să înțelegeți mai bine opțiunile pe care le aveți și să luați o decizie înțeleaptă.
Ce este mai rentabil? Ce ți se potrivește?
Tabelul comparativ de mai sus evidențiază trei cazuri generale, în funcție de distanța de privire:
- Pentru distanțe mai mici de 2 metri, cel mai rentabil se dovedește un monitor cu TV Tuner și boxe stereo. Deși monitoarele de 21 sau 24 de inch sunt clar mai rentabile decât televizoare similare, în cazul unui monitor de 27 de inch este posibil să aveți și variante de monitoare cu TV Tuner și boxe incluse, sau de televizoare mai ieftine între care să alegeți. Aceasta este „varianta buget” și este ideală pentru o camerele mici (de cămin de exemplu) deoarece prezintă și o funcționalitate ridicată (monitorul se poate folosi și la PC).
- Pentru distanțele cuprinse între 2 și 3 metri televizorul oferă cel mai bun raport calitate preț. Monitoarele nu sunt potrivite pentru acest segment deoarece nu sunt suficient de mari, iar proiectoarele care s-ar încadra în buget nu oferă rezoluție Full HD (totuși, dacă nu vă interesează o rezoluție ridicată, și proiectorul poate fi o alternativă bună, caz în care este de preferat să studiați piața). Această variantă este ideală pentru un living obișnuit.
- Pentru distanțele mai mari de 3 metri puteți alege atât un televizor cât și un proiector, în funcție de necesități și infrastructură. Un proiector va oferi o arie de afișare mult mai mare, însă va costa mai mult pe termen lung, deoarece lămpile sunt destul de scumpe. Televizoarele pot fi mai rentabile până în 3,5 metri, iar la distanțe mai mari de 4 metri consider că este mai rentabil și mai potrivit un proiector, mai ales în sălile de ședință.
Observații și recomandările mele
Un televizor dă puține bătăi de cap. L-ai despachetat, l-ai instalat și așa rămâne până la adânci bătrâneți. În cazul unui monitor sau proiector cu TV Tuner ai oricând posibilitatea de a face schimbări, în primul rând la sistemul audio care are și el o contribuție majoră în calitatea experienței multimedia. Înainte de a lua o decizie stabilți clar care sunt lucrurile de care aveți nevoie, cât sunteți dispus să plătiți și acționați în consecință.
*Privitul la televizor nu este cel mai constructiv mod de a-ți petrece timpul, iar mie mi se pare inutil (dar asta este altă discuție).
foarte interesant articolul. urmăresc de câteva luni bune acest site…şi pot spune că am învăţzat muulte. La Mulţi Ani „computerica.ro” încă 100 de ani de articole minunate!
Mulțumesc Alex! 🙂