Spre surprinderea mea au trecut 3 ani de când am publicat ultimul test de navigatoare web. Între timp am mai făcut alte teste comparative (care nu au ajuns pe blog mulțumită unor exigențe nejustificate) și am aflat că Google Chrome este cel mai rapid. Weekendul trecut am zis să fac o testare (poate nu la fel de elaborată ca cea de data trecută) să vedem cum mai stau lucrurile.
Cote de piață
Curios să văd ce s-a mai schimbat între timp, am aruncat o privire pe cotele de piață ale browserelor web cele mai populare. Conform Statcounter, Chrome este acum pe primul loc iar Internet Explorer în cădere liberă. Firefox își păstrează binișor cota de piață, ca și Opera de altfel. Concluzia ar fi că Internet Explorer este înlocuit de Chrome. Nimic suprinzător până aici. Mai este și Safari, care crește încetișor, însă acum nu l-am mai testat fiindcă nu are o variantă portabilă pentru Windows.
Ce am testat?
Fiindcă browserul tinde să conțină foarte multe informații personale (bookmarks/semne de carte, parole, istoric) am decis să le includ în acest test doar pe acelea care vin în format portabil. De ce? Pentru că aplicațiile în format portabil sunt mai ușor de protejat în cazul în care crapă sistemul de operare. În aceste condiții s-au calificat Google Chrome, SRWare Iron, Mozilla Firefox, Opera, Maxthon, SeaMonkey. Cu toate acestea am testat și Internet Explorer fiindcă era preinstalat. Browserele au fost testate „out of the box”, fără alte extensii instalate sau cu optimizări.
*Notă: Testul nu este în totalitate obiectiv, însă dacă veți reconstrui condițiile specificate mai jos, veți obține rezultate similare.
Cum am testat?
Am folosit Peacekeeper de la Futuremark pentru a testa performanțele și Process Explorer pentru a vizualiza consumul de resurse. Am rulat testele pe două sisteme diferite însă am decis să postez rezultatele obținute pe sistemul mai performant (Dell echipat cu Intel Core i5 2520M Sandy Bridge, 4Gb RAM) deoarece diferențele de scor și performanțe sunt mai bine evidențiate. Conexiunea la internet a fost făcută printr-un router wireless D-Link DIR-615.
Rezultate
Conform așteptărilor, Google Chrome și fratele său SRWare Iron au avut punctaje mult mai mari decât Firefox și Internet Explorer. Surpriza cea mare o constituie Maxthon, care depășeste cu peste 10% punctajele obținute de Chrome și Opera. Maxthon este practic cel mai performant browser portabil în momentul de față, dar și consumul de resurse este pe măsură.
Opera, care are performanțe similare cu Google Chrome, la capitolul consum de resurse stă surprinzător de prost. Firefox a intrat în test cu trei versiuni dacă este să considerăm și SeaMonkey, însă din punct de vedere al performanțelor sunt similare și destul de slabe. Dacă luăm în calcul și varianta adăugării de extensii putem presupune că performanțele se vor diminua mai mult. Internet Explorer este iarăși codaș, probabil performanța scăzută este și motivul pentru care pierde cotă de piață în acest ritm.
Consum de resurse
Opera mi-a făcut o surpriză neplăcută, fiindcă a reușit să depășească 1 GB RAM în timpul desfășurării testului. Deși nu a solicitat foarte mult procesorul, consumul de RAM este pur și simplu fantastic raportat la ceilalți concurenți. Pe locul doi la consum stă FIrefox și SeaMonkey. Chrome în schimb a oferit un raport foarte bun performanță/resurse consumate. Maxthon a avut de asemenea un consum decent de resurse, și a înregistrat și cel mai bun punctaj. Internet Explorer a consumat relativ puține resurse, însă și performanțele au fost modeste.
Concluzii
Ca utilizator obișnuit aș folosi Chrome/Iron fiindcă oferă performanță și securitate cu un consum decent de resurse. Pentru performanțe maxime și o funcționalitate crescută se poate utiliza și Maxthon; deși consumul său de resurse este mai mare decât în cazul Chrome, nu cred că se va simți atât de mult. Pe mine Maxthon nu mă prinde, îmi place foarte mult simplitatea oferită de Chrome.
Opera oferă performanțe bune însă consumă cam multă memorie RAM pentru gustul meu. Firefox, Seamonkey și Internet Explorer au performanțe mici, ceea ce înseamnă că impactul negativ asupra productivității ar fi prea mare în cazul folosirii lor, de aceea nu le recomand.
scuze ca tot te deranjez,as vrea sa te mai intreb ceva eu am net cu user si parola de ex inainte de a intra pe net trebuie sa bag parola si utilizatoru ca altfel nu se conecteaza.si ce pot sa fac cu routerul cum sa fac sa loghez routerul?.. ceva de genu..sau nu e nevoie sa fac nimic,,
Trebuie să conectezi routerul și să îl configurezi, dar te ajută manualul de utilizare în situașia asta.
mersi.si sa inteleg ca routeru merge fara sa fie conectat la pc?bag cablu de net in el si am net wireless in toata casa? team intrebat ca nus sigur cum e cu el.multumesc
Da Andrei, poți conecta la net toate dispozitivele din casă. 🙂
buna.am un net in jur de vro 200kb/sec.si am un LG e730(cu android) si daca cumpar o placa wireless la pc ar merge bine netu pe LG? sa iau net de la pc wi-Fi
Salut Andrei, mai bine îți cumperi un router wireless.. de exemplu D-Link DIR-600.
Eu folosesc Google Chrome care e simplu si bun plus că integrează cel mai bine tehnologia HTML5
chrome intr-adevar isi merita statutul de lider. am citit astazi ca a iesit un update la opera care ar putea depasii chrome
Rămâne de văzut..
Maxthon nu este pentru mine o chiar asa mare surpriza. Eu il folosesc si sunt foarte multumit mai ales ca are o gramada de semne de carte deja instalate. Te rog mult, as vrea sa stiu cum pot salva semnele de carte din speed dial – am cautat in extensii dar nu am gasit nimic. Poate nu ma pricep (de fapt nici nu am aceasta pretentie). Altfel, te urmaresc cu placere. Multumesc mult!
Salut Radu, dacă te referi la speed dial în Maxthon nici eu nu știu fiindcă momentan nu îl folosesc.
mesri mult pentru acest test pe care l-ai facut. chiar aveam neoie de ceva mai bun, eu folosesc mozilla si de cele mai multe ori las foarte multe taburi deschise pentru a le citi mai tarziu. Momentul naspa este atunci cand il redschid, fiindca astept foarte mult si uit cea ce trebuie sa caut pe net, sper ca unl din cele de mai sus sa fie o alternativa la acest browser.
desi browserul pe care-l folosesc are aceasta problema, il folosesc in special pentru addon-urile pe care mi-le ofera si ma ajuta sa imi rezolv multe din tascurile zilnice, nu stiu daca se gaseste si la chrom aceleas addon-uri, ca nu-l folosesc des desi il am instalat.
orcum mersi din nou pentru articol si mai astept si altele
Mulțumesc pentru feedback, Mădălin!
La teste virtuale stă bine Chrome, dar e un atâââât de mare consumator de resurse după ce îl folosești mai bine de 6 luni. Firefox e măcar cinstit, mănâncă resurse de la început la sfârșit.
Uite, acum, 8 taburi deschise: 530 MB ram. Aș spune multicel, dar asta nu e tot. 1,2 GB pagefile. Deci 1,7 GB pentru 8 taburi nenorocite? Cmon Chrome.
Later edit: ca să-i mai dau o șansă am redeschis browserul, deci aceleași taburi:
850 MB ram, 1 GB virtual memory, în loc să scadă consumul, a crescut. gg Chrome!
Salut Dan, vezi că în cazul Chrome there is a catch. Eu am 13 taburi deschise acum și media e de 20 MB pe tab deschis. Am observat și eu că din cauza Flash, Shockwave sau Java.. crește consumul de memorie RAM și chiar se ajunge la crash-uri. Uită-te în task managerul de la Chrome și vezi exact ce consumă memorie ram. Eu ajunsesem la un moment dat cu tabul de Tweetdeck la 1,2GB RAM.
PS Ce pagini ai deschis?
2 youtube, 3 bloguri, 2 forumuri, 1 pagină statică.
din task managerul chrome ti-am zis: total memory si private virtual memory
M-am prins, însă eu ziceam să te uiți ce taburi/extensii consumă mai mult. 🙂
forumul: 59 MB, pagina asta 60 MB
extensii, not so much: ABP cu 17 MB
Buna seara!
Folosesc Firefox in mare parte din comoditate. Am incercat si Google Chrome pe care il folosesc si acuma dar ma lovit paranoia confidentialitati precare si l-am sters:)).
O seara buna!
Poți folosi SRWare Iron dacă ești preocupat de confidențialitate. 🙂
Eu folosesc Opera. E perfect pentru ceea ce am nevoie in comparatie cu celelalte. Si e adevarat ca e un mare consumator din RAM, dar e un browser foarte sigur. Norvegienii au pornit afacerea cu browserul dstul de prost: mai intai trebuia sa platesti, apoi era gratuit, dar cu reclame. Daca ar fi fost de la inceput gratuit, astazi cu siguranta ar fi depasit Firefox la cota de piata. Au recuperat, din fericire pentru ei, cu Opera Mini. Nu m-a dezamagit niciodata, imi plac functiile incluse, foarte folositoare de altfel, iar Dragonfly e o adevarata binecuvantare.
Eu folosesc în special Chrome, dar și Opera ocazional. Foarte mult timp am folosit Firefox, însă am renunțat la el pentru că era greoi. 😀